Νέες εκδόσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΟΝΙΑ ΚΙΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Οι «αόρατες» βυζαντινές πόλεις στον ελλαδικό χώρο (13ος – 15ος αιώνας)

εκδ. Πόλις, σελ. 174

Στη βυζαντινή κοινωνία της εποχής των Παλαιολόγων, οι έμποροι αρχίζουν να αποκτούν δύναμη και να απειλούν την υφιστάμενη τάξη κυριαρχίας των αρχόντων και των εκκλησιαστικών αξιωματούχων. Συμμετέχουν στα αστικά συμβούλια, στη λεγόμενη πολιτεία που δίνει σε έναν οικισμό τον αστικό της χαρακτήρα. Η δράση τους, ωστόσο, δεν αποτυπώθηκε στον χώρο της πόλης. Δεν μαρτυρούνται κτίσματα συνδεδεμένα με την ενεργή παρουσία τους. Η νέου τύπου αστική ταυτότητα στο Βυζάντιο δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί στην επαρχία, όπως συνέβη στην Κωνσταντινούπολη κατά την πεντηκονταετία πριν από την Αλωση.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ

Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση: Τα χρώματα της σκακιέρας

εκδ. Οι εκδόσεις των συναδέλφων σελ. 120

Το αίνιγμα των θρησκευτικών αναβιώσεων που είχε προβάλει στον ορίζοντα ήδη από τη δεκαετία του 1980, έχει μια διάσταση τύποις θρησκειολογική, αλλά και μια διάσταση εμφανώς πολιτική. Ποια είναι η φύση του δεσμού αυτού; Και ποια η σχέση των νέων θρησκευτικών κινημάτων με τις ιστορικές μορφές των μεγάλων θρησκειών στις οποίες αυτά ομολογούσαν; Ποια η σχέση ανάμεσα στους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς μονοθεϊστικής προελεύσεως και τα διαφορετικού τύπου φαινόμενα των New Age ιδεολογιών;

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΓΚΡΙΝ

Τα πορφυρά πανιά

μετ. Ιοκάστη Καμμένου

εκδ. Κίχλη, σελ. 206 – 14,50 ευρώ

Η ερωτική αφύπνιση των δύο νεαρών ηρώων, της Ασόλ και του Γκρέι, και η πορεία τους προς την εκπλήρωση του έρωτά τους δίνονται μέσα από λαμπρές περιγραφές της φύσης και αρχετυπικούς συμβολισμούς. Σε ένα δεύτερο, ωστόσο, επίπεδο, ως βασικό θέμα του κειμένου προβάλλει η αντίθεση ανάμεσα στην πεζή, εχθρική πραγματικότητα και την αληθινή ζωή: τον κόσμο του ονείρου και της επιθυμίας. «Τα πορφυρά πανιά» γράφτηκαν το 1923 από τον Ρώσο Αλεξάντρ Γκριν που γεννήθηκε το 1880 και πέθανε το 1932.

JAMES PATTERSON

Η 9η κρίση

μετ. Χριστίνα Σπυριδάκη

εκδ.  Bell, σελ. 368 – 7 ευρώ

Μια νεαρή μητέρα και το μωρό της δολοφονούνται ανελέητα στο γκαράζ ενός εμπορικού κέντρου. Η σύζυγος του διάσημου ηθοποιού Μάρκους Ντάουλινγκ ξυπνάει καθώς ένας διαρρήκτης ετοιμάζεται να κλέψει κοσμήματα αξίας πολλών εκατομμυρίων. Θα απομείνει ένα άδειο χρηματοκιβώτιο και ένα άψυχο σώμα. Η ντετέκτιβ Λίνζι Μπόξερ δουλεύει ατελείωτες ώρες με τον συνεργάτη της Ριτς Κόνκλιν για να βρουν τη λύση και ο πόθος που νιώθει γι’ αυτόν απειλεί να τινάξει στον αέρα τόσο τον αρραβώνα της όσο και τη Γυναικεία Λέσχη Φόνων.

SAM BYERS

Ιδιοπάθεια

μετ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

εκδ. Iκαρος, σελ. 376 – 15,90 ευρώ

Η Κάθριν και ο Ντάνιελ έχουν χωρίσει. Καταθλιπτική και κυνική, η Κάθριν νιώθει εγκλωβισμένη σε μια πόλη και σε μια δουλειά που μισεί, ενώ ο Ντάνιελ δεν είναι καθόλου βέβαιος αν η νέα του σχέση και η δουλειά τον ικανοποιούν. Τα πράγματα αλλάζουν τροπή όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο ο παλιός τους φίλος Νέιθαν, μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας σε ψυχιατρική κλινική. Στους ώμους του κουβαλάει ένα επιπλέον βάρος, μια μαμά που έχει στο μεταξύ αναδειχθεί σε συγγραφέα ενός αυτοβιογραφικού μπεστ σέλερ για την άτυχη διαδρομή του γιου της και έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή περσόνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το ψευδώνυμο «Μάνα Κουράγιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή