Νέες Εκδόσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΜΑ

Ανδρος 1944-1945

Επτά νέοι συζητούν

Λεύκωμα Αντώνη Πολέμη

επιμ. Πόπη Πολέμη

εκδ. Καΐρειος Βιβλιοθήκη, σελ. 92

Το λεύκωμα κατέστρωσε μια παρέα από νέους Ανδριώτες στο τέλος της Κατοχής. Τον τόνο του δίνει σαφώς η αντιστασιακή διάθεση, η διασάλπιση του αιτήματος της ελευθερίας που συνδυάζεται με την εύλογη για τη χρονική στιγμή φιλοπατρία και ελληνολατρία. Ο φορέας της απελευθέρωσης ωστόσο παραμένει ασαφής, η παρέα είναι εντελώς αποστασιοποιημένη από την εαμική προοπτική. Αργότερα, μέσα στις συντεταγμένες του Εμφυλίου, η ελευθερία θα συναρτηθεί με οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα και ο πατριωτισμός θα διαφοροποιηθεί από τον σωβινισμό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑΡΟΥΛΑ ΚΛΙΑΦΑ

Ο άντρας με τη γερμανική στολή

εκδ. Κέδρος, σελ. 224 – 13 ευρώ

Μια καλοκαιριάτικη νύχτα του 1944 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, ένας άντρας που φοράει γερμανική στολή αποχαιρετά τη γυναίκα και τη μικρή του κόρη που φεύγουν με ένα μαύρο αυτοκίνητο φωνάζοντας «Μη με ξεχάσετε». Πενήντα δύο χρόνια αργότερα, μια νεαρή δημοσιογράφος βρίσκει στο ημερολόγιο της πεθαμένης μητέρας της την περιγραφή αυτής της σκηνής που καταλήγει σε μια σημείωση-γρίφο. Αποφασισμένη να ερευνήσει το θέμα ανεβαίνει στη Θεσσαλία προκειμένου να ανακαλύψει το αινιγματικό πρόσωπο και τη σχέση του με τη μητέρα της.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Ο ναύτης

εκδ. Πατάκη

σελ. 416 – 17,90 ευρώ

Ο Ναύτης είναι ένας έφηβος που φαντάστηκε τον κάμπο του σαν μια θάλασσα, ώσπου ξανοίχτηκε στα αληθινά πέλαγα αναζητώντας ένα κρυμμένο μυστικό. Οι γοργόνες των παραμυθιών έγιναν οι γυναίκες των λιμανιών, οι μύθοι ξέφτισαν στα κύματα κι έγιναν ιστορίες και περιπέτειες του κόσμου. «Ο Ναύτης» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1993 είναι ένα ταξίδι που ενώνει απόμακρους τόπους, αλλόκοτες ιστορίες, διαφορετικούς ανθρώπους, κρυφές επιθυμίες και ανομολόγητους έρωτες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑ

Ταπείνωση και ντροπή

Γυναίκες τοξικομανείς

εκδ. Αγρα

σελ. 160 – 13,50 ευρώ

Η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα πραγματεύεται το αίσθημα της ντροπής που βιώνουν οι γυναίκες τοξικομανείς. Εξετάζει τον χαρακτήρα της, ως ατομικό και κοινωνικό συναίσθημα, τις πηγές, τις αιτίες, τις εκδηλώσεις της, τη σχέση με την ενοχή αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπισή της στο πλαίσιο της διαδικασίας απεξάρτησης με ιδιαίτερη έμφαση στο ψυχόδραμα. Ανάμεσα στα κεφάλαια παρεμβάλλονται οι ιστορίες ζωής εξαρτημένων γυναικών ενταγμένων στα θεραπευτικά προγράμματα γυναικών και μητέρων του 18 ΑΝΩ.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ERNST CASSIRER

Η φιλοσοφία του Διαφωτισμού

μετ. Αννέτε Φωσβίνκελ

εκδ. Μορφωτικό Iδρυμα Εθνικής Τραπέζης,

σελ. 568 – 30 ευρώ

Η φιλοσοφία του Διαφωτισμού αντιμάχεται σε όλους τους τομείς τη δύναμη της απλής συνήθειας: την παράδοση και την αυθεντία. Δεν πιστεύει όμως ότι το έργο της είναι απλώς έργο άρνησης και διάλυσης. Επιδίωξή της είναι μάλλον να φέρει στο φως τα σταθερά θεμέλια του οικοδομήματος τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά στον Λόγο, ένα από τα πρωταρχικά ζητήματα της ανθρωπότητας. Δεν εκλαμβάνει επομένως την αποστολή της ως πράξη καταστροφής αλλά ως πράξη αποκατάστασης, μια «επαναφορά στην αρχική κατάσταση» με την οποία ο Λόγος και η ανθρωπότητα θα ανακτήσουν τα παλαιά τους δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή