Σαν ήρωας του Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες πέθανε ο αδερφός του

Σαν ήρωας του Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες πέθανε ο αδερφός του

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο αδελφός του Νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 77 ετών, από την εκφυλιστική νόσο του Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσε σήμερα η χήρα του, καταγγέλλοντας ότι ο σύζυγός της δεν έλαβε ποτέ τη σύνταξή του από τις αρχές της Κολομβίας.

Κατά ειρωνεία της τύχης, ο Γουστάβο Αντόλφο Γκαρσία Μάρκες, δέκα χρόνια μικρότερος από τον διάσημο αδελφό του, είχε τη μοίρα ενός από τους ήρωες των βιβλίων του, του "Συνταγματάρχη που δεν έχει κανέναν να του γράψει" καθώς πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του βυθισμένος στη λήθη, περιμένοντας νέα που δεν έφτασαν ποτέ. "Δεν έλαβε ποτέ τη σύνταξή του, περίμενε περισσότερα από δέκα χρόνια, πέρασε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες" είπε η χήρα του, η Λίλια Τραβεσέρο, υπενθυμίζοντας ότι ο σύζυγός της ήταν πρόξενος της Κολομβίας στη Βενεζουέλα. Το πρόβλημα, εξήγησε η Τραβεσέρο, ήταν ότι οι ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες εργαζόταν παλαιότερα ο Γουστάβο δεν είχαν στείλει στις κρατικές υπηρεσίες τα απαραίτητα έγγραφα όταν εκείνος πέρασε στην υπηρεσία του δημοσίου. "Δεν είχαμε κανένα νέο από το υπουργείο Εξωτερικών", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο πρώην διπλωμάτης αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Κολομβία λόγω ασθενείας.

Η Τραβεσέρο σημείωσε πάντως ότι το κράτος τους έστειλε τα έντυπα για να συνταξιοδοτηθεί ο σύζυγός της αλλά εκείνος δεν ήταν πλέον σε θέση να τα υπογράψει. Η τραγωδία του Γουστάβο θυμίζει έντονα τον ήρωα του βιβλίου του αδελφού του, ενός βετεράνου του πολέμου των Χιλίων Ημερών (1899-1902) ο οποίος περιμένει μάταια, επί πολλά χρόνια, μια απάντηση στο αίτημά του να συνταξιοδοτηθεί.

Η κηδεία του Γουστάβο θα γίνει αύριο Τετάρτη στην Μπογκοτά. Η χήρα του είπε ότι ο Γκαμπριέλ, ο οποίος ζει στο Μεξικό, είναι απίθανο να κάνει το ταξίδι μέχρι την Κολομβία αφού η υγεία του δεν το επιτρέπει. Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982, γιόρτασε την περασμένη Πέμπτη τα 87α γενέθλιά του. Πάσχει από καρκίνο και εδώ και πολλά χρόνια έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή