Η μεγάλη γιορτή της ελληνικής ποίησης

Η μεγάλη γιορτή της ελληνικής ποίησης

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποίηση είναι εκείνος ο εαυτός μας που δεν κοιμάται ποτέ». Και ίσως αυτή η φράση του ποιητή Γιώργου Σαραντάρη, που μας θύμισε την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, να εξηγεί την εντυπωσιακή άνθηση της ποίησης και στη σημερινή Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο σκεπτικό για τις επιλογές της η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων σημειώνει στην κατηγορία ποίηση: «Οφείλουμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι, εν αντιθέσει προς άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου η ποίηση είναι ο αφανής και περιθωριακός εταίρος της λογοτεχνικής παραγωγής, στην Ελλάδα παραμένει σταθερή η παρουσία της σε αριθμό βιβλίων, κυρίως όμως παραμένει σταθερή ως προς την ποιότητα των πραγματώσεών της». Αυτή η διαπίστωση συνοδεύει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που από την αρχή της καθιέρωσής της και στην Ελλάδα φιλοξένησε τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι φορείς, ολοένα και περισσότερες παρέες νεότερων ή παλαιότερων ποιητών καλούν τους ομοτέχνους τους και τους φίλους της ποίησης για να ξεχαστούν και να διαφύγουν μέσα από αυτόν τον λόγο που «στοχάζεται, ονειρεύεται, οραματίζεται, εναντιώνεται, κρίνει ή δοξάζει το ωραίο…». Θα επιχειρήσουμε μια χαρτογράφηση μερικών από τις φετινές εκδηλώσεις.

Θα ξεκινήσουμε από το Μέγαρο Μουσικής, που αφιερώνει όχι μία αλλά πολλές μέρες στην ποίηση (και στη μουσική) και φιλοξενεί για τον σκοπό σπουδαίους καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους της τέχνης. Η αρχή γίνεται αύριο Κυριακή 16 Μαρτίου, στις 11.30 π.μ., με «Τραγούδια για παιδιά» και δύο ξεχωριστούς καλλιτέχνες: την Τατιάνα Ζωγράφου, τον τενόρο Κώστα Ζαμπούνη και τον βαρύτονο Κωστή Ρασιδάκι. Λίγο αργότερα τα παιδιά θα ακούσουν τα «Μελωδόνια», «δύο ντουζίνες τραγούδια για φωνή και χρωματισμένο πιάνο σε στίχους της Παυλίνας Παμπούδη» σε μουσική του Πέτρου Περάκη με τη φωνή του Σπύρου Σακκά. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο Μέγαρο Μουσικής πάντα, σειρά έχουν έξι ποιητές (Γιάννης Ευσταθιάδης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Θανάσης Χατζόπουλος, Λένια Ζαφειροπούλου και Θωμάς Ιωάννου) που θα επιλέξουν όχι μόνο τους στίχους που οι ίδιοι θα απαγγείλουν, αλλά και τις μουσικές που θα τους συνοδεύσουν. Αυτή η πρώτη μέρα θα κλείσει με μια ξεχωριστή συναυλία και με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, για φωνή και πιάνο. Στο πιάνο η Ντόρα Μπακοπούλου και στο τραγούδι ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Σαββίνα Γιαννάτου. Το αφιέρωμα του Μεγάρου θα κλείσει με τις νότες ενός άλλου μεγάλου Ελληνα συνθέτη: του Μίκη Θεοδωράκη και τα έργα των πολλών Ελλήνων ποιητών που μας γνώρισε και τα έκανε «δικά» μας. Στις 18 και 19 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ., η φωνή του Γιώργου Νταλάρα θα μας θυμίσει τραγούδια-ποιήματα αξέχαστα.

Οι εκδηλώσεις όμως θα διασκορπιστούν στην πόλη ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου. Και δεν είναι λίγες.

Ξεκινώντας από την πρωτοβουλία του Κύκλου Ποιητών, σε συνεργασία με τις Σταθερές Συγκοινωνίες. Οι επιβάτες του τραμ, του μετρό και του ηλεκτρικού θα ακούσουν τις φωνές μεγάλων Ελλήνων ποιητών να απαγγέλλουν στίχους τους. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στο Σύνταγμα και στο Μοναστηράκι, Ελληνες ηθοποιοί με τη συνοδεία μουσικών θα δώσουν μουσικές ποιητικές παραστάσεις με ελληνικά ποιήματα.

Tην ίδια μέρα, στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής, θα παρουσιαστούν οι 21 πιο πρόσφατες ποιητικές συλλογές της σειράς «Λάλον ύδωρ» των εκδόσεων Τυπωθήτω, στις 7 μ.μ. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά βιολί και βιολοντσέλο.

Για τις 19 Μαρτίου, η πρόσκληση είναι στις 8 το βράδυ στον Πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο  (Ιπποκράτους 118), που καλούν ποιητές και αναγνώστες να διαβάσουν τα αγαπημένα τους ποιήματα. Τη βραδιά συντονίζει ο ποιητής Γιάννης Κοντός και ένα συγκρότημα νέων μουσικών θα αποδώσει τους στίχους που μελοποιήθηκαν.

Τριήμερες εκδηλώσεις για την ποίηση (21, 22 και 23 Μαρτίου) διοργανώνουν οι εκδόσεις Παρουσία και το Polis Art Cafe. Ισπανόφωνη ποίηση, νέοι δημιουργοί, αφιερώματα στην αρμανική (βλάχικη), αλλά και την κυπριακή ποίηση, και μαραθώνιο ποιητικών αναγνώσεων (στις 23/3 από τις 6 μ.μ.).

​​Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης βρίσκει την «Κ» στο μέσον μιας μεγάλης πολιτιστικής προσφοράς, που ήδη ξεκίνησε, με τίτλο «Ελληνες ποιητές». Την Κυριακή 16 Μαρτίου δίδεται ο δεύτερος τόμος με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, σε εισαγωγή, ανθολόγηση και επιμέλεια Παντελή Μπουκάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή