Νέες εκδόσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΜΑΝΟΣ

Η κερένια κούκλα

εκδ. Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, σελ. 442

Θέμα της «Κερένιας κούκλας» (1911), ο έρωτας, η τρυφερότητα και ο πόθος, αλλά και η τιμωρία και ο θάνατος. Στη μελέτη που συνοδεύει το κορυφαίο αυτό έργο της ελληνικής πεζογραφίας, η Αγγέλα Καστρινάκη αναζητά τα λανθάνοντα νοήματά του, τα σύμβολα, τις υπόγειες αναφορές σε αρχαία μυστήρια του θανάτου και της αναγέννησης, και αναδεικνύει το συμβολιστικό αυτό έργο ως το πρώτο –και χωρίς συνέχεια για πολύ καιρό- ελληνικό ερωτικό μυθιστόρημα, καθώς αντιμετωπίζει το φαινόμενο του έρωτα στην αυτονομία του.

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΠΑΣΧΑΛΗΣ Μ. ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΗΣ

Πολιτική επιστήμη

Οι περιπέτειες μιας ιδέας

εκδ. Πόλις, σελ. 140

Η πολιτική επιστήμη είναι επιστημονικό αντικείμενο, επιχειρεί όμως και την κριτική αποτίμηση της συλλογικής μας ζωής. Συνδιαλέγεται με την πραγματικότητα γύρω μας, την άσκηση της εξουσίας, τη λυσσαλέα διεκδίκησή της, την παραπλάνηση και τις ποικίλες χειραγωγήσεις κάθε είδους αξιών που ενυπάρχουν σε αυτόν τον αγώνα. Ο όρος πολιτική επιστήμη έρχεται από τα αρχαία χρόνια και απαντάται στον Πλάτωνα, η διαδρομή της ιδέας όμως υπήρξε πολυκύμαντη και διατρέχει την εξέλιξη της ευρωπαϊκής σκέψης.

JURGEN MOLTMANN

Ο ερχόμενος Θεός

Χριστιανική εσχατολογία

μετ. Πέτρος Γιατζάκης

εκδ. Aρτος Ζωής, σελ. 462

Θέμα της χριστιανικής εσχατολογίας δεν είναι το τέλος, αλλά η νέα δημιουργία όλων των πραγμάτων. Η χριστιανική εσχατολογία ακολουθεί σε όλες τις διαστάσεις της –την προσωπική, την ιστορική και την κοσμική– το χριστολογικό πρότυπο: στο τέλος, η αρχή. Ο Γερμανός θεολόγος Γιούργκεν Μόλτμαν εξετάζει τις ειδικές εφαρμογές  της θεολογίας  της ελπίδας, δηλαδή τους ορίζοντες προσδοκίας για την προσωπική ζωή, για  την πολιτική και ιστορική ζωή και, τέλος, για τη ζωή του σύμπαντος κόσμου. Ή αλλιώς, ποια είναι και πώς εκδηλώνεται η ελπίδα της αιώνιας ζωής;

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

MARK ALPERT

Αφανισμός

μετ. Κώστας Σίμος

εκδ. Τραυλός, σελ. 576 – 8 ευρώ

Ο προσθετικός βραχίονας του Τζιμ Πιρς, τα βιονικά γυαλιά της Κίρστεν, τα έντομα-ντρον που κατασκοπεύουν και δολοφονούν, τα διαδικτυακά πλοκάμια της Συλλογικής Συνείδησης που λοβοτομεί ανθρώπους, ηχούν σαν αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας. Είναι όμως ήδη πραγματικότητα. Μυθιστόρημα techno-θρίλερ, μετά την «Κλεμμένη εξίσωση», ο «Αφανισμός» του Μαρκ Αλπερτ αναδεικνύει την αλληλεπίδραση της τεχνολογίας με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, και την εξάλειψη των αντιφρονούντων και κάθε είδους «διαφορετικών».

ΠΟΙΗΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ

Gray Scale (2009-2012)

εκδ. Ars Nocturna, σελ. 80

Αριστοτεχνικές αφηγήσεις που εξιστορούν με βλοσυρή εικονοπλασία αλλά και «επιστημονικό» τρόπο τις εμπειρίες εκείνων που τυχαία ανασκαλεύουν το υπερφυσικό για να βρεθούν αντιμέτωποι με το απόκοσμο μεγαλείο του αρχέγονου τρόμου: Οινόφλυγες μαΐστορες που ανασταίνονται εκ νεκρών, φαντάσματα εραστών που περιπλανώνται υμνωδώντας την άβυσσο, αραχνιασμένα βικτωριανά ζεύγη που επανέρχονται αποτεφρώνοντας το παρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή