Ογδόντα χρόνια Φλας Γκόρντον

Ογδόντα χρόνια Φλας Γκόρντον

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από 80 χρόνια όταν ο γήινος Φλας Γκόρντον, συνοδευόμενος από την όμορφη Dale Arden και τον ιδιοφυή επιστήμονα Dr. Hans Zarkov, προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Μόνγκο με τα τροπικά δάση και τους παγωμένους ωκεανούς, έναν πλανήτη αφιλόξενο, γεμάτο κινδύνους και εκπλήξεις, μοχθηρά πλάσματα και εξωπραγματικούς κατοίκους. Hταν το 1934 όταν ο κόμικ ήρωας του Αμερικανού Alex Raymond πρωταγωνίστησε στην πρώτη του διαγαλαξιακή περιπέτεια για να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ήρωες της ένατης τέχνης και της pulp κουλτούρας γενικότερα. Το κλασικό κόμικ στριπ «Φλας Γκόρντον» έβαλε τα θεμέλια στην επιστημονική φαντασία και επηρέασε την εξέλιξή της.

Η εποχή που γέννησε τον Φλας Γκόρντον, η δεκαετία του ’30, σημαδεύτηκε από μια στροφή στην επικρατέστερη θεματολογία του αμερικανικού κόμικ. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ ανεβαίνουν στην εξουσία, ο φασισμός εξαπλώνεται στην Ευρώπη, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ αναγνωρίζονται ως δύναμη. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα. Το κόμικ παύει να είναι κωμικό. Οι αναγνώστες των εφημερίδων δεν έχουν ανάγκη από αστειάκια και παιχνιδιάρικες καρικατούρες, τα χιουμοριστικά στριπάκια κάνουν στην άκρη και το κόμικ στρέφεται προς την περιπέτεια με ηθικολόγους χαρακτήρες που είναι πρόθυμοι να θυσιαστούν για την επικράτηση της τάξης και της δικαιοσύνης. Tarzan και ανεξερεύνητες ζούγκλες, Dick Tracy και σκοτεινός υπόκοσμος, Buck Rogers και μακρινοί γαλαξίες, Prince Valliant και ιπποτικός μεσαίωνας, το κόμικ γεμίζει δράση και επική φαντασία και ζωντανεύει χαρακτήρες ξεκάθαρα καλούς ή απόλυτα κακούς. Τα πάντα είναι «άσπρα» ή «μαύρα» και τα πάνελ υποχρεωτικά γεμάτα από «Παφ!» και «Πάου!», τους ήχους της γροθιάς, και από τα «Ρα-τα-τα!» των πολυβόλων.

Ακολουθώντας τις τάσεις της δεκαετίας του ’30 και βλέποντας τις προτιμήσεις του κοινού, το μεγαλύτερο πρακτορείο διανομής κόμικ στριπ της εποχής, το King Features Syndicate, παρουσιάζει το 1934 τρεις σειρές: «Flash Gordon», «Secret Agent X-9» και «Jungle Jim», όλες έργο του ίδιου καλλιτέχνη, του Alex Raymond. Ο Jungle Jim ήταν ο ανταγωνιστής του Ταρζάν, ο Secret Agent X-9, που ήταν βασισμένος σε κείμενο του Ντάσιελ Χάμετ (Γεράκι της Μάλτας), ήταν ανταγωνιστής του Dick Tracy και ο Φλας Γκόρντον ερχόταν να αναμετρηθεί με τον διαστημικό του ομόλογο, Buck Rogers.

Ο Alexander Gillespie Raymond (1909 – 1956) και διάφοροι ακόμη ταλαντούχοι σχεδιαστές ζωντάνεψαν τον γαλαξία του Φλας Γκόρντον, δημιουργώντας έναν σαγηνευτικό κόσμο. Σκοτεινοί πλανήτες, σεληνιακά τοπία, ευφάνταστοι και μοιραίοι χαρακτήρες, ηρωικά κατορθώματα, γενναίοι διάλογοι και δράση, όλα υπέρ το δέον, θέτουν τα θεμέλια για την εξέλιξη της επιστημονικής φαντασίας, αλλά και του κόμικ γενικότερα.

Ο ξανθός «Σωτήρας του Σύμπαντος» θεωρήθηκε η επιτομή του περιπετειώδους στριπ. Υιοθετώντας ένα ρεαλιστικό σχέδιο και συνδυάζοντας τον φουτουρισμό με τη μαγεία έγινε ένα κλασικό pulp. Ο Φλας Γκόρντον γνώρισε ευρεία κυκλοφορία, μεταφράστηκε, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με ταινίες που σήμερα είναι κωμικοτραγικά cult, και έγινε μία πρώιμη space opera. Ακολούθησαν κι άλλες τα χνάρια του, όπως το Star Treck και βέβαια το Star Wars (όπου είναι εμφανής η ομοιότητα της ηρωίδας Dale Arden από τις περιπέτειες του Φλας Γκόρντον με την πριγκίπισσα Λέια).

Ο Φλας Γκόρντον ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της χρυσής εποχής των στριπ περιπετειών της δεκαετίας του ’30, μιας εποχής όπου το κόμικ προσπαθούσε να πάψει να θεωρείται αφελές, ανάλαφρο ανάγνωσμα και να φύγει από τα οπισθόφυλλα των εφημερίδων όπου ήταν εγκλωβισμένο, προκαλώντας λίγο περισσότερο τις αισθήσεις. Τότε ήταν που κυκλοφόρησαν τα πρώτα comic books, βιβλία αφιερωμένα στα κόμικ, ίσως με κάποιες επιπρόσθετες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας sci-fi, όπως το Detective Comics (1937), όπου εμφανίστηκε ο Μπάτμαν, και το Action Comics (1938), όπου εμφανίστηκε ο Σούπερμαν.

Οι σούπερ ήρωες γεννιούνταν θέτοντας νέα δεδομένα. Και αργότερα ήρθε ο Will Eisner για να αλλάξει τελείως τα δεδομένα εισάγοντας το Γκράφικ Νόβελ και ορίζοντας το Sequential Art, τέχνη της διαδοχής. Hταν όμως Pulp ήρωες, σαν τον Φλας Γκόρντον, που έκαναν την αρχή, άλλωστε και ο Eisner από το Pulp ξεκίνησε όταν δημιούργησε τον Spirit, έναν νουάρ χαρακτήρα, έναν διαφορετικό Dick Tracy.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή