ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας της

ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας της

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αφορμή ήταν ένα κείμενο που έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και συγκέντρωνε υπογραφές για την άμεση επαναλειτουργία, από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, της βάσης της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, που «αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο για όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου αλλά και όλους τους Ελληνες βιβλιόφιλους αναγνώστες», όπως σημειώνεται στο κείμενο.

Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, μία από τις δραστηριότητες του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, πέρασε στις αρμοδιότητες του ΕΙΠ και επισήμως στις 26 Μαρτίου με δημοσίευση στο ΦΕΚ. Οσοι υπογράφουν αυτό το κείμενο (κοντεύουν τους 200) εκφράζουν την ανησυχία τους για την «καθυστέρηση της επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης». Αρμοδιότεροι να απαντήσουν σ’ αυτές τις ανησυχίες ήταν οι άνθρωποι του ΕΙΠ. Ετσι, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει επιλεγεί το βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας που θα γίνει ο τόπος υποδοχής των νέων εκδόσεων, ώστε να καταγράφονται στη βάση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ (υπάρχουν δύο βιβλιοπωλεία υποψήφια).

Για τη λειτουργία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ χρειάζονται πέντε άτομα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ΕΙΠ έχουν ήδη επιλεγεί και εκπαιδεύονται, ώστε να λειτουργήσει άμεσα και γρήγορα (στο ΕΙΠ ευελπιστούν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμοι).

Εν τω μεταξύ, ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός (όπως ορίζει ο νόμος) για τη μετακόμιση των υποδομών του ΕΚΕΒΙ από το κτίριο της οδού Αθ. Διάκου στο Μετρό της Ακρόπολης, στον χώρο των εγκαταστάσεων του ΕΙΠ στο Ψυχικό. Τον ίδιο δρόμο της επαναλειτουργίας παίρνει και το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» καθώς και το πρόγραμμα «Φράσις» που αφορά την επιχορήγηση μεταφράσεων ελληνικών έργων.

Αλλη δράση για την οποία τρέχουν να προλάβουν στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού είναι η πραγματοποίηση της 11ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (8 – 11 Μαΐου), που θα έχει αφιέρωμα στην «Ευρώπη μέσα από τα βιβλία», στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο με αφορμή τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Τελικά, τιμώμενη χώρα φέτος θα είναι το Ισραήλ, καθώς η συμμετοχή του κόντεψε να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας της απεργίας που είχαν προκηρύξει οι διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας. Επόμενη εκκρεμότητα του ΕΙΠ είναι να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί αυτός ο θεσμός, στη Θεσσαλονίκη ή αλλού, αφού τελειώνει φέτος το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο οποίο ήταν ενταγμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή