Νέες Εκδόσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ

Ανθρωποι και ιδέες

εκδ. Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη, σελ. 398

Στη μακρά διαδρομή της ζωής της, η Αικατερίνη Κουμαριανού γνώρισε πολλούς ανθρώπους και έζησε σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη και την Αμερική. Υπηρέτησε την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς θεσμούς, ενίοτε και την πολιτεία, χωρίς προσωπικές εκπτώσεις, με την ίδια εργατικότητα και αφοσίωση που υπηρέτησε την ιστορία του ελληνικού διαφωτισμού. Είχε υψηλό αίσθημα ευθύνης και πίστευε βαθιά στη δύναμη του παραδείγματος. Δεν εντρυφούσε απλώς στην ιστορία των ιδεών, αλλά έζησε ενεργά στον κόσμο των ιδεών.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΣ

Κουλτούρα και λογοτεχνία

Πολιτισμικές διαθλάσεις και χρονότοποι ιδεών

εκδ. Πόλις, σελ. 242

Μετατοπίζεται το ενδιαφέρον στην εποχή μας από τον χρόνο στον χώρο; Πώς και γιατί ταυτίζεται κάποιος με μία εθνότητα ή ομάδα; Μήπως η έννοια της ταύτισης τείνει να υποκαταστήσει την έννοια της ταυτότητας, ιδιαίτερα στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες; Ως ποιο βαθμό η κουλτούρα μπορεί να θεωρηθεί πρωτεϊκή έννοια; Πότε και πώς αλλάζουν οι εικόνες της Ελλάδας; Τι εννοούμε μιλώντας για νεωτερικότητα στην ελληνική λογοτεχνία; Γράφονται, τέλος, δοκίμια στις μέρες μας και σε τι παραπέμπουν οι όροι παράδοση και κανόνας;

ΜΕΛΕΤΗ

WILL DURANT

Η περιπέτεια της φιλοσοφίας

Η ζωή και η σκέψη των μεγάλων φιλοσόφων

μετ. Γιώργος Μπαρουξής

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 744 – 22 ευρώ

Επειδή δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από κάθε άνθρωπο να γίνει συστηματικός φιλόσοφος, στο βιβλίο αυτό υπάρχουν, αναφέρει στο προλογικό σημείωμά του ο Νίκος Δήμου, σχεδόν όλα όσα θα κινητοποιούσαν τη σκέψη ενός μορφωμένου ανθρώπου. Το βιβλίο αυτό είναι σαν μια μύηση που ανοίγει απέραντους ορίζοντες με τον πιο συναρπαστικό τρόπο. Το βιβλίο δεν είναι μια πλήρης ιστορία της φιλοσοφίας αλλά μια προσπάθεια να εξανθρωπιστεί η γνώση με την επικέντρωση της θεωρητικής σκέψης γύρω από ορισμένες κυρίαρχες προσωπικότητες.

ΠΟΙΗΣΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ

Ποιήματα, τόμος Β΄, 2001-2013

εκδ. Κέδρος, σελ. 344 – 18 ευρώ

Μετά την έκδοση του πρώτου συγκεντρωτικού τόμου ποιημάτων του Γιάννη Βαρβέρη από τον ίδιο τον ποιητή με τις συλλογές του από το 1975 έως το 1996, εκδίδεται τρία χρόνια από τον θάνατό του ο δεύτερος τόμος με κείμενα που εκδόθηκαν από το 2001 έως το 2013. Πρόκειται για τις συλλογές «Στα ξένα», «Πεταμένα λεφτά», «Ο άνθρωπος μόνος», «Βαθέος γήρατος» και «Ζώα στα σύννεφα». Ο Γιάννης Βαρβέρης (1955-2011) είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του ’70. Εξέδωσε δώδεκα βιβλία ποίησης, μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας και αττικής κωμωδίας και για τριάντα πέντε χρόνια έγραψε συστηματικά κριτική θεάτρου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑΣ

Ο μεσολαβητής

εκδ. Κριτική, σελ. 484

Ο ιατρικός επισκέπτης Αριστείδης Μαλλιαγκάκης είναι άσχημος, πάμπτωχος και άτυχος. Ωσπου συναντά εκείνον τον μυστηριώδη, ιδιότροπο, κυκλοθυμικό, αλλά επιτέλους γενναιόδωρο γέρο βοτανολόγο που κρύβει στο βαλιτσάκι του τον πιο σπουδαίο θησαυρό: ένα άγνωστο ελιξίριο, σπάνιο γέννημα της φύσης που μπορεί να γιατρέψει ετοιμοθάνατους. Και γίνεται ο μεσολαβητής. Με το ελεύθερο μάλιστα να πουλάει τη θαυματουργή ουσία όσο ακριβά θέλει. Από την άλλη, όμως, πάλι, κάτι μεταμορφώνεται σε σκιά. Ο ήρωας μπορεί να σωθεί ή να καταστραφεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή