ΒΙΒΛΙΟ

Στέφαν Πετρέσκου, “Οι Ελληνες ως “άλλοι” στη Ρουμανία”

stefan-petreskoy-amp-8220-oi-ellines-os-amp-8220-alloi-amp-8221-sti-roymania-amp-8221-2016024

Οι Ελληνες στη Ρουμανία στη διάρκεια του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, είχαν μία δυναμική παρουσία με συμβολή στο εμπόριο και στα γράμματα. Τα ίχνη της ελληνικής κοινότητας στη βαλκανική χώρα είναι ακόμη ορατά. Μία νέα μελέτη, που υπογράφει ο Ρουμάνος ιστορικός Στέφαν Πετρέσκου μας προσφέρει μια πολυεπίπεδη κατανόηση της μακράς ελληνικής παρουσίας στο Βουκουρέστι, στις παραδουνάβιες περιοχές και τα μικρότερα αστικά κέντρα της βόρειας Βαλκανικής.

Το βιβλίο, το οποίο προλογίζει ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, έχει τίτλο "Οι Ελληνες ως "άλλοι" στη Ρουμανία" και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Αναλύεται η δράση των Φαναριωτών στις παραδουνάβιες περιοχές, οι σχηματισμοί μέσα στους κόλπους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αργότερα μέσα στα νέα εθνικά κράτη. Η άνοδος της ρουμανικής εθνικής ταυτότητας εξετάζεται με σύνθετο τρόπο σε σχέση με την παρακμή της ελληνικής παρουσίας.

* Stefan Petrescu, Οι Ελληνες ως "άλλοι" στη Ρουμανία (Η εσωτερική οικοδόμηση του ρουμανικού έθνους – κράτους κατά τον δέκατο ένατο αιώνα και οι Ελληνες.
Πρόλογος: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης.
Εκδόσεις Επίκεντρο, σελ. 408