Ρεξ Στάουτ, ο πατέρας του Γουόλφ

Ρεξ Στάουτ, ο πατέρας του Γουόλφ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ταλαντούχος Aμερικανός συγγραφέας του αστυνομικού είδους, ο Ρεξ Στάουτ, υπήρξε ο δημιουργός του ντετέκτιβ Νίρο Γουόλφ και της παρέας του. Εγραψε αστυνομικά μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και ένα πολιτικό θρίλερ με τον τίτλο «Ο πρόεδρος εξαφανίζεται» (The president vanishes, 1934), έργα που ενέπνευσαν ραδιοφωνικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Παιδί Κουάκερων, γεννήθηκε το 1886 στην Ιντιάνα και μεγάλωσε στο Κάνσας, όπου και σπούδασε στο πανεπιστήμιο της μικρής πόλης Λόρενς. Ασχολήθηκε με πολλά επαγγέλματα μέχρι το 1929, οπότε και αφοσιώθηκε στη συγγραφή μυθιστορημάτων, αν και η λογοτεχνική του καριέρα ξεκίνησε το 1910, με δημοσιεύσεις διηγημάτων περιπέτειας, ρομάντζων και μυστηρίων σε λαϊκά περιοδικά. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έγραφε κείμενα εναντίον των Γερμανών, ενώ το όνομά του συμπλήρωνε τη λίστα των ανεπιθύμητων προσωπικοτήτων κατά την περίοδο της παντοδυναμίας του Τζόζεφ Μακάρθι.

Ο ήρωάς του, ο Νίρο Γουόλφ, ο ντετέκτιβ «Φάλσταφ», όπως τον αποκάλεσαν επειδή ήταν παχύς, εμφανίζεται στο μυθιστόρημα «Η έχιδνα» (Fer-de-lance), το οποίο κυκλοφόρησε το 1934, ενώ τερματίζεται η περιπετειώδης πορεία του το 1975, με το μυθιστόρημα «Μια οικογενειακή υπόθεση» (A family affair). Στην Εχιδνα, όμως, δεν συστήνεται μόνο ο Νίρο Γουόλφ, αλλά και η παρέα του, δηλαδή ο στενός συνεργάτης του, ο Αρτζι Γκούντγουιν, το alter ego του –το δίδυμο αυτό θυμίζει τον Σέρλοκ Χολμς και τον Γουάτσον–, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες που τον συνδράμουν στις έρευνες, όπως και ο μάγειρας-οικονόμος, αλλά και ο κηπουρός του, ήτοι: ο Φριτς Μπρένερ, ο ελβετικής καταγωγής μάγειρας που γνωρίζει πώς να ικανοποιεί τον απαιτητικό εργοδότη του, ο Σάουλ Πάντζερ, ο Φρεντ Ντάρκιν και ο Ορι Κάθερ, οι ερευνητές, αλλά και ο Θίοντορ Χόρτσμαν, ο κηπουρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1937 ο Ρεξ Στάουτ δημιούργησε την ικανή γυναίκα ντετέκτιβ, την Ντολ Μπρόνερ, η οποία συνεργάζεται με τον Γουόλφ σε κάποιες υποθέσεις. Η παρουσία της στο μυθιστόρημα «Φορούσε γάντι στο χέρι» (The hand in the glove) είναι τόσο σημαντική ώστε οι ικανότητές της να συγκρίνονται μ’ εκείνες των αντρών συναδέλφων της.

Αφηγητής στα έργα, στα οποία πρωταγωνιστεί ο Νίρο Γουόλφ, είναι ο Αρτζι Γκούντγουιν, ο πραγματικός πρωταγωνιστής, το «δεξί χέρι» του διάσημου και ακριβοπληρωμένου ντετέκτιβ. Περιγράφει τις περιπέτειές τους σε πρώτο πρόσωπο, με λόγο κοφτό, ανάλαφρο, από τον οποίο δεν λείπει το χιούμορ και η ακρίβεια. Είναι ο παρατηρητής και ο εκτιμητής όλων των καταστάσεων, αυτός που αναλαμβάνει τη δράση, μιας και ο Γουόλφ είναι ο «εγκέφαλος», ο καθοδηγητής, ο λύτης των μυστηρίων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είναι παρά «η καρδιά, το συκώτι, οι πνεύμονες και ο πρόλοβος του ιδιωτικού αστυνομικού γραφείου», το «μάτι» και ο επιχειρησιακός του βραχίονας. Από την άλλη, όταν θυμώνει δεν διστάζει να περιγράψει τον εργοδότη του ως τεμπέλη, πολύ ψηλό, πολύ παχύ άντρα, μολονότι δεν παραλείπει να τον αποκαλεί «μεγαλοφυΐα που δεν επιτρέπει να τον προκαλούν».

Ο Γουόλφ, ο καλοφαγάς που πίνει μόνο μπίρα, ζει σ’ ένα πολυτελές σπίτι στην 35η Οδό στη Νέα Υόρκη –οι περισσότερες ιστορίες διαδραματίζονται στη Ν. Υόρκη–, αγαπάει τις ορχιδέες και για την καλλιέργειά τους στο θερμοκήπιο, που συντηρεί στο σπίτι του, έχει συμπαραστάτη τον Θίοντορ Χόρτσμαν, ένα χαρακτήρα που δεν αποτελεί κλειδί στα μυστήρια εκτός ίσως από την ενεργό συμμετοχή του στο έργο «Μαύρες ορχιδέες» (Black orchids).

Απαγωγές, περίεργες εξαφανίσεις, φόνοι με δηλητήρια, φόνοι κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικών εκπομπών, γυναίκες που δηλώνουν ότι θα σκοτώσουν, γυναίκες που είναι αδίστακτες, χιουμοριστικές σκηνές συνιστούν τον ιδιόρρυθμο κόσμο του Γουόλφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή