Νέες Εκδόσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΑΣΑ ΓΚΡΕΪ

Μυστική λέσχη Ιουλιέτα

μετ. Χρήστος Καψάλης

εκδ. Τουλίπα, σελ. 352

Η Κάθριν, φοιτήτρια σε σχολή κινηματογράφου, βιώνει ένα ασυγκράτητο ξύπνημα σεξουαλικότητας και ερωτικού πάθους που χωρίς και η ίδια να το καταλάβει την οδηγεί στην καρδιά μιας μυστικής λέσχης. Εκεί οι πιο ισχυροί του κόσμου συναντιούνται και βυθίζονται στις πιο προσωπικές, στις πιο βαθιές, και συχνά, στις πιο σκοτεινές σεξουαλικές τους φαντασιώσεις. Αυτός ο καινούργιος τρόπος προσφέρει στην Κάθριν απολαύσεις πολύ πιο έντονες από όσες θα μπορούσε να φανταστεί. Την ίδια στιγμή όμως απειλεί να της στερήσει όλα όσα αγαπά.

ΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

Παράπλευρες καθημερινές απώλειες

Εκδόσεις των συναδέλφων, σελ. 68

Σε εποχές ζόφου και φόβου σαν κι αυτήν που ζούμε τώρα στην Ελλάδα, έχουμε δύο τρόπους αντίδρασης: ο πρώτος είναι να αφήσουμε το σκοτάδι να μπει στην ψυχή μας και να την μαυρίσει, ο άλλος είναι να αξιοποιήσουμε το φως που έχουν συσσωρεύσει τα φωτοβολταϊκά της καρδιάς μας. Το φως είναι ζωοδότρα δύναμη. Ενα μικρό λυχναράκι νικάει και το πιο αδιαπέραστο σκοτάδι. Ξαναφτιάχνουμε τη ζωή μας στο φως και την οργανώνουμε όσο πιο απλά γίνεται σε έναν κόσμο που είναι περίπλοκος και χωρίς νόημα.

MEΛΕΤΗ

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Το πρόσωπο του πένθους

Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή ανάμεσα στο κείμενο και την παράσταση

εκδ. Πόλις, σελ. 456

Ευγενική, ηρωική, συνετή, ευσεβής και (κυρίως) πενθούσα τυραννοκτόνος κόρη που αποζητά τη δικαιοσύνη ή στυγνή, αισχρά αναιδής, φρενήρης και (κυρίως) οργισμένη, αμετανόητη μητροκτόνος εκδικήτρια; Φωτεινή φωνή της επανάστασης ή σκοτεινή κραυγή μιας αδιέξοδης αυτοδικίας; Ηγερία της εξέγερσης ή εγκλωβισμένη στην ψυχοπαθολογία; Αρχετυπική «μορφή» ή ιδιοσυγκρασιακός «χαρακτήρας»; Και τελικά: ποιο είναι το πρόσωπο του πένθους που ταιριάζει στη σοφόκλεια Ηλέκτρα;

DAVID McLELLAN

Ο μαρξισμός μετά τον Μαρξ

μετ. Ρ. Βρανάς – Τ. Παπαϊωάννου

εκδ. Σαββάλας, σελ. 508

Για ενάμιση αιώνα ο μαρξισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του θεωρητικού προβληματισμού. Η επικαιρότητα διάρκειας ενός από τους σημαντικότερους –ισμούς δεν αποδίδεται μόνο στην αναλυτική δύναμη της θεωρητικής αυτής παράδοσης αλλά και στον εξαιρετικό πλουραλισμό και στη δημιουργικότητα μεγάλου αριθμού στοχαστών, διανοουμένων και επιμέρους σχολών και παραδόσεων που εμπνεύστηκαν ή επηρεάστηκαν αλλά και επηρέασαν το σημαντικό αυτό ρεύμα σκέψης.

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ

Καλή και ανάποδη

Ο πολιτισμός του πλεκτού

εκδ. Κίχλη, σελ. 172

Μαθηματική εξίσωση, μουσική παρτιτούρα, εικαστικός καμβάς, ποιητικό εργαλείο, όπλο αντίστασης, μέσο κοινωνικοποίησης, πεδίο φεμινιστικής διερεύνησης, αφετηρία στοχασμού, το πλέξιμο δεν είναι απλώς μια μοναχική δραστηριότητα, μια τεχνική αναδημιουργία. Πίσω από το πλέξιμο λανθάνει ένας ολόκληρος πολιτισμός. Επίμονη πλέκτρια παιδιόθεν, η Κατερίνα Σχινά αποτυπώνει τα πολλά πρόσωπα του πλεκτού ανατρέχοντας στην ποίηση και την πεζογραφία, την ανθρωπολογία, τις κοινωνικές επιστήμες, τις εικαστικές τέχνες και τα μαθηματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή