Νέες Εκδόσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

J. M. COETZEE

Η παιδική ηλικία του Ιησού

μετ. Κατερίνα Σχινά

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 360, 16,60 ευρώ

Eνας μεσήλικας και ένα πεντάχρονο παιδί φτάνουν σε μια χώρα δίχως όνομα αναζητώντας έναν τόπο για να ζήσουν μια «καινούργια ζωή». Δεν έχουν παρελθόν, δεν έχουν αναμνήσεις, δεν είναι καν συγγενείς. Απλώς ο άντρας έχει αναλάβει υπό την προστασία του το παιδί, ορίζοντας ως υπέρτατη αποστολή του να εντοπίσει τη χαμένη του μητέρα. Προικισμένο με γόνιμη φαντασία, το παιδί φέρνει αδιάκοπα τους ενηλίκους αντιμέτωπους με τις αντιφάσεις, τις προκαταλήψεις και τις αδυναμίες τους. Και όταν η «καινούργια ζωή» που όλοι προσδοκούν, παίρνει σχήμα, το παιδί αποδεικνύεται ο Μεσσίας της.

ΜΕΡΙΛΙΝ ΧΙΟΥΑΡΝΤ ΜΙΛΣ

Το κορίτσι της Χρυσής Ακτής

μετ. Αλέξης Εμμανουήλ

εκδ. Ωκεανίδα , σελ. 606

Στην Αφρική λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου καριέρες στήνονται και γκρεμίζονται, περιουσίες κερδίζονται και χάνονται, για τη δεκατετράχρονη Ματίλντα ο γάμος με τον πλούσιο μαύρο δικηγόρο σηματοδοτεί το απότομο και βίαιο τέλος της παιδικής της ηλικίας. Ομως, η πρώτη σύζυγος και μητέρα των παιδιών του είναι αποφασισμένη να μη δεχτεί αυτήν την προσβολή. Η Ματίλντα θα παλέψει για την αξιοπρέπειά της με μόνο στήριγμα τον νεαρό Βρετανό αξιωματούχο και την αλκοολική γυναίκα του. Εκείνη θα της μάθει αγγλικά κι εκείνος θα την ερωτευτεί παράφορα.

ΜΕΛΕΤΗ

NOAM CHOMSKY

Πώς λειτουργεί ο κόσμος

μετ. Μαρία-Αριάδνη Αλαβάνου

εκδ. Κέδρος, σελ. 424, 18,50 ευρώ

Ο τόμος συγκεντρώνει τέσσερα από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα βιβλία του Αμερικανού διανοούμενου και ακτιβιστή Νόαμ Τσόμσκι. Το «Τι πραγματικά θέλει ο Μπαρμπα-Σαμ» επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Στο «Οι λίγοι που ευημερούν και οι πολλοί που δυσανασχετούν», ο Τσόμσκι αναλύει τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, τα «οικονομικά θαύματα» του Τρίτου Κόσμου και τις ρίζες του ρατσισμού. Το «Μυστικά, ψέματα και δημοκρατία» ασχολείται με τη CIA, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τις παγκόσμιες ανισότητες. Τέλος, «Το κοινό καλό» πραγματεύεται τον μύθο γύρω από το χρέος του Τρίτου Κόσμου.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΑΝΝΑ ΔΑΡΔΑ-ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ

Καφέ, τραμ και φόνοι

εκδ. Αιγαίον, σελ. 146

Μια αστυνομική βιβλιοθήκη, μια νέα αστυνομική σειρά δηλαδή, έστησαν οι παλαιές εκδόσεις «Αιγαίον» στη Λευκωσία, ζητώντας από Ελληνες συγγραφείς να γράψουν σύγχρονα αστυνομικά μυθιστορήματα, που να συνομιλούν όμως με τις απαρχές… Αυτή τη φορά, δύο συνταξιούχοι φιλενάδες περιγράφουν χριστουγεννιάτικες διακοπές στη Βιέννη, και καθώς συντάσσουν ταξιδιωτικούς οδηγούς προσκρούουν σε εγκλήματα και ερωτικά δράματα που συνδέουν τη Βιέννη του σήμερα με τη Βιέννη του 19ου αιώνα.

ΕΥΖΩΙΑ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Υγεία τον 21ο αιώνα

σελ. 186

Σε ρυθμούς ζωής καταιγιστικούς, σε περιβάλλον μάλλον ανθυγιεινό, στο άγχος που μας συνοδεύει διαρκώς, πώς προφυλάσσουμε την υγεία μας; Με συγκεκριμένη στάση ζωής (χαλάρωση, καλό ύπνο κ.ο.κ.) και με καλή διατροφή. Και δίνουμε σημασία στους συνδυασμούς τροφών. Π.χ. «πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως και περιορίζουμε τα αλκοολούχα. Με το νερό εξασφαλίζουμε καλύτερη οξυγόνωση του αίματος στα αγγεία και κάνουμε πιο υγιή τα κύτταρα». Απλά πράγματα, αρκεί να τα βάλουμε στις συνήθειές μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή