Ο «Κέδρος» της Νανάς

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι καλό, σχεδόν ακριβό, να διατηρούνται στη μνήμη των σύγχρονων ανθρώπων, όσοι κάποτε, με τις πράξεις και τις επιλογές τους, άνοιξαν δρόμους. Ενας τέτοιος άνθρωπος ήταν η εκδότρια του «Κέδρου» Νανά Καλλιανέση (1915-1988) και το όνομα αυτής της τολμηρής, διορατικής και ριψοκίνδυνης εκδότριας έδωσε ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ) στην αίθουσα εκδηλώσεων στο έξοχα ανακαινισμένο νεοκλασικό της οδού Θεμιστοκλέους. Και δεν έμειναν μόνο σ’ αυτήν την τιμητική κίνηση.

Προχώρησαν και στην έκδοση ενός μικρού βιβλίου -μόλις 44 σελίδες αριθμοί- στις οποίες φιλοξενείται ένα κείμενο της Μάρως Δούκα με τίτλο «Ο “Κέδρος” της Νανάς Καλλιανέση».

Είναι μια έκδοση που κυκλοφορεί εκτός εμπορίου, αλλά έχει τη σημασία του, γιατί συνήθως οι εκδόσεις εκτός εμπορίου κουβαλούν περισσότερο συναίσθημα. «Οσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το βιβλίο και ανήκουν στη δική μου γενιά, θεωρήσαμε χρέος μας να τιμήσουμε την παλιά συνάδελφό μας και να εξηγήσουμε στους νεότερους πώς ξεκίνησε η εκδοτική παραγωγή στη σύγχρονη Ελλάδα…» σημειώνει στον μικρό πρόλογο ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ, Δημήτρης Παντελέσκος.

«Σελίδες και σελίδες θα μπορούσα να γράψω για τα χρόνια εκείνα, τα όσα είδα και τα όσα άκουσα ή κρυφάκουσα. Η πρώτη, ουσιαστική τριβή μου με τους ανθρώπους. Πώς μαθαίνεις να διαχωρίζεις την τέχνη από τη ζωή και πώς να τη συμπλέκεις. Να μελετάς τα χαμόγελα, τις χειραψίες, τα σταυροφιλήματα. Να διακρίνεις τους φίλους. Εκδόσεις “Κέδρος” θα λέω το πανεπιστήμιό μου. Η Νανά είχε μετακομίσει σ’ ένα φωτεινό διαμέρισμα στην οδό Κερκύρας. Πανέμορφα πένθιμη μέσα στα μοβ, με τους αγαπημένους της, πάντα, Λούλα Αναγνωστάκη και Γιώργο Χειμωνά», γράφει η Μάρω Δούκα.

Λίγες σελίδες από τις οποίες περνούν τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, που είχαν κάνει τον «Κέδρο» ένα χώρο ζύμωσης, συναναστροφής, παρέας. Λόγω της Νανάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή