Νέες Εκδόσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

EΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ

Το αίμα νερό

εκδ. Πατάκη, σελ. 74

Σταθερό θέμα του ποιητή Χάρη Βλαβιανού είναι το υποκείμενο και μέσον η ανασκαφή του προσωπικού, οικογενειακού τραύματος, στιγμιότυπα που αναδύονται με τους ελεύθερους συνειρμούς της μνήμης. Επιθυμία: αν όχι η συγχώρηση για ό,τι έχει πια παρέλθει, τουλάχιστον η λυτρωτική έκθεση. Η απόφασή του να αντικρίσει τα φαντάσματά του στον καθρέφτη, να τους απευθυνθεί, να παίξει μαζί τους και να τους επιτρέψει ως δώρο συμφιλίωσης ένα (σχεδόν σπαρακτικό) μειδίαμα.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

HONORE DE BALZAC

Eνα πάθος στην έρημο

μετ. Σοφία Διονυσοπούλου

εκδ. Aγρα, σελ. 32, 7 ευρώ

Δημοσιευμένο για πρώτη φορά το 1830 στη Revue de Paris, η νουβέλα χρησιμοποιεί ως αφετηρία ένα συμβάν της επικαιρότητας: Σε πρώτη παρουσίαση στην Ευρώπη τον χειμώνα του 1829, ο θηριοδαμαστής Ανρί Μαρτέν επιδεικνύει στο κοινό τα εξημερωμένα θηρία του. Η τεχνική του ήταν απλή και τολμηρή: ο θηριοδαμαστής εξασφάλιζε την αφοσίωση των ζώων μέσω περισσότερο ή λιγότερο προωθημένων σεξουαλικών αγγιγμάτων. Εκμεταλλευόμενος το περιστατικό, ο Μπαλζάκ θα χτίσει μια αφήγηση που υποτίθεται πως υποστηρίζει μια αξιοσέβαστη ηθικοπλαστική αντίληψη.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛ ΤΖΟΝΣΤΟΝ

Το στίγμα της προδοσίας

μετ. Γιώργος Μπαρουξής

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 376

Eχοντας προσληφθεί από μια εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ για να εντοπίσει ένα στέλεχός της που αγνοείται στην Κρήτη, ο Ελληνοσκωτσέζος ντετέκτιβ Αλεξ Μαύρος βυθίζεται σε μια δίνη μίσους που χρονολογείται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εταιρεία γυρίζει μια υψηλού κόστους ταινία με θέμα τη Μάχη της Κρήτης, και οι δραστηριότητες των παραγωγών εκεί ξυπνούν παλιές έχθρες ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού. Οι έρευνες του Μαύρου τον οδηγούν σε μια ευρύτατη συνωμοσία, που περιλαμβάνει αρχαιοκαπηλία, εμπόριο ναρκωτικών, βία και ένα πέπλο σιωπής και συγκάλυψης.

ΡΟΜΠΕΡΤΑ ΡΙΤΣ

Η μαμή της Βενετίας

μετ. Εφη Καλλιφατίδη

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 392, 15 ευρώ

Η Χάννα Λεβί είναι ξακουστή στη Βενετία για το χάρισμά της να ξεγεννάει «απρόθυμα» μωρά χρησιμοποιώντας ένα είδος εμβρυουλκού που εφηύρε η ίδια. Οταν δέχεται την επίσκεψη ενός χριστιανού αριστοκράτη που την ικετεύει να βοηθήσει τη σύζυγό του να φέρει στον κόσμο το μωρό τους, διχάζεται ανάμεσα στην επιθυμία της να βοηθήσει μια γυναίκα και στον φόβο. Διότι, στη Βενετία του 16ου αιώνα, απαγορεύεται με ποινή θανάτου η περίθαλψη χριστιανού αρρώστου από Εβραίο γιατρό. Με την υπεσχημένη υπέρογκη αμοιβή, όμως, η Χάννα θα μπορέσει να απελευθερώσει τον άντρα της που είναι σκλάβος στη Μάλτα.

MEΛΕΤΗ

Ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα

Πληγή ή πρόοδος;

εκδ. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού

σελ. 182

Υλικό επιστημονικού συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2010 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρέμβαση της Αννας Λυδάκη για την «Κίνηση και ακινησία στον χώρο και τον χρόνο», της Αλ. Ιωαννίδου για τη «Ρωσσόφωνη μεταναστευτική λογοτεχνία στην Ελλάδα», του Βασ. Καρύδη για «Τα εγκληματικά στερεότυπα και τους κοινωνικούς πανικούς», του Τηλ. Κώτσια για τη «Μετανάστευση στην Ελλάδα των ομογενών από την Αλβανία» και της Ντ. Βαΐου για τις «Διαδικασίες κοινωνικής ένταξης στους χώρους της καθημερινότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή