Eκκεντρικά μυστικά, παράδοξες λεπτομέρειες

Eκκεντρικά μυστικά, παράδοξες λεπτομέρειες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγράφισε μόλις 30 πίνακες και δεν δίσταζε να πληρώνει τυμβωρύχους για να τον προμηθεύουν με τα πτώματα, που ήταν απαραίτητα για τις έρευνές του. Ο Σαλβαντόρ Νταλί φοβόταν παθολογικά τις ακρίδες και είχε σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, το λογότυπο για τα γλειφιτζούρια «Chupa Chups».

Ο Ελβις Πρίσλεϊ διέθετε μαύρη ζώνη στο καράτε, ο Αντι Γουόρχολ έπασχε από φωτοευαισθησία, ενώ ο Βαν Γκογκ πούλησε μόνο ένα έργο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι εκκεντρικότητες, οι παράξενες συνήθειες, οι αγαπημένες δραστηριότητες, οι ενδυματολογικές επιλογές, οι καθοριστικές στιγμές, οι αξέχαστες φράσεις και άλλες, γνωστές ή άγνωστες, λεπτομέρειες από τις ζωές διάσημων καλλιτεχνών, στοχαστών, οραματιστών και συγγραφέων πλαισιώνουν τα πρωτότυπα σκίτσα του Αυστραλού καλλιτέχνη και γραφίστα James Gulliver Hancock, που σήμερα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Artists, Writers, Thinkers, Dreamers», το οποίο κυκλοφορεί στις αρχές Μαΐου από τις εκδόσεις Chronicle Books, χρησιμοποιεί λέξεις και εικόνες για να ανοίξει μικρά «παράθυρα» στον κόσμο 50 γνωστών προσωπικοτήτων από τον χώρο της διανόησης, της τέχνης και της πολιτικής – ανάμεσά τους ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Μαρί Κιουρί, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Μπρους Λι, η Φρίντα Κάλο, ο Χάρι Χουντίνι και η Γκρέις Κέλι.

Πολύτιμες πληροφορίες

Παρά την εμφανή χιουμοριστική τους διάθεση, τα πορτρέτα περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους χαρακτήρες και τα βιώματα των απεικονιζόμενων, ενώ ξεχωρίζουν τόσο χάρη στην αισθητική τους, όσο και εξαιτίας των έξυπνων επιλογών και των διεισδυτικών σχολίων του Hancock, που παραθέτει φαινομενικά ασήμαντα στοιχεία πλάι σε γεγονότα-σταθμούς, επιτρέποντας στον αναγνώστη να σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα για κάθε πρόσωπο. Οπως αναφέρει ο ίδιος στην εισαγωγή του βιβλίου, άποψή του είναι πως η συλλογή «άχρηστων» λεπτομερειών από τις ζωές άλλων ανθρώπων «τους κάνει ταυτόχρονα ξεχωριστούς και πολύ ανθρώπινους».

Γεννημένος στο Σίδνεϊ, ο James Gulliver Hancock συνεργάζεται συστηματικά με έντυπα και διαφημιστικές εταιρείες, ενώ μεταξύ άλλων έχει πειραματιστεί με τη ζωγραφική, την εικονογράφηση, τη χαρακτική και τη γλυπτική. Από το 2010 έχει θέσει ως στόχο του να σχεδιάσει όλα τα κτίρια της Νέας Υόρκης, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο εγχείρημα με τίτλο «All the buildings of New York». Τα σχέδια αναρτώνται συστηματικά στην ιστοσελίδα allthebuildingsinnewyork.com.

Το βιβλίο «Artists, Writers, Thinkers, Dreamers» θα είναι διαθέσιμο μέσω των διαδικτυακών βιβλιοπωλείων από τις 6 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη στην ιστοσελίδα jamesgulliverhancock.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή