Εγκαίνια 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Εγκαίνια 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα βιβλίο για τους “Εβραίους και τις λέξεις” υποδέχτηκε σήμερα τους επισκέπτες της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στις εγκαταστάσεις της Helexpo. H έκθεση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής με την …τελευταία εκδήλωσή της να έχει τίτλο “Ρωμιοί και Εβραίοι απ' τον Βόσπορο στο Βαρδάρη” και μια συναυλία της Tas Plak Kumpanyasi με σεφαραδίτικα και πολίτικα τραγούδια. Με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ η φετινή 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου παρουσιάζει περισσότερες από 200 εκδηλώσεις στο τετραήμερο της διοργάνωσής της ενώ στα περίπτερά της μετέχουν 218 εκθέτες από 14 χώρες.

 Οι εργασίες της 11ης Διεθνούς Έκθεσης άρχισαν στις 4.30 σήμερα το απόγευμα με την εκδήλωση-παρουσίαση (με διοργάνωση της πρεσβείας του Ισραήλ) του πολυσυζητημένου ήδη και στην Ελλάδα βιβλίου της Fania Oz-Salzberger (κόρης του Αμος Οζ) και συγγραφέως (μαζί με τον πατέρα της) του βιβλίου με τίτλο “Jews and Words” (“Οι Εβραίοι και οι λέξεις”). Το βιβλίο αναφέρεται στην έννοια της “πολιτισμικής συνέχειας” των λαών (εν προκειμένω των Εβραίων) μέσα από τη γλώσσα και όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Αμος Οζ (σε συνέντευξή του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα προ πενταμήνου): ”Πρόκειται για ένα βιβλίο -γραμμένο ανάλαφρα και με χιούμορ – για τον ιουδαϊσμό ως κουλτούρα και όχι ως θρησκεία, για τον ιουδαϊσμό χωρίς τη Συναγωγή, χωρίς τον Θεό, ως μια ακολουθία κειμένων τα οποία κάθε γενιά ερμηνεύει με τρόπο διαφορετικό. Ως κουλτούρα της αμφιβολίας και της διαφωνίας”.

Η τελευταία εκδήλωση της τετραήμερης Διεθνούς Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 11 Μαΐου και διοργανώνεται από τον Ελληνικό (με ιδρυτές Έλληνες -μέλη της ρωμαίικης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης) εκδοτικό οίκο “Ιστός” που ειδικεύεται σε δίγλωσσες -ελληνοτουρκικές- εκδόσεις κι έχει “ιστορία λειτουργίας” μόλις δύο χρόνων, και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση οι συγγραφείς Θωμάς Κοροβίνης και Αλέξανδρος Μασσαβέτας (η πλειονότητα των έργων τους αφορά και αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη) διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους εστιάζοντας στην κοινωνική ιστορία των δυο εθνοτικών ομάδων (Ρωμιών και Εβραίων) που καθόρισαν πολιτιστικά την Πόλη και τη Θεσσαλονίκη.

Τα επίσημα εγκαίνια της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (που αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15 των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ) θα πραγματοποιηθούν τις 8 μ.μ. από τον υπουργό Μακεδονίας -Θράκης κ.Θόδωρο Καράογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή