Η χαμένη όψη της παλιάς Κεφαλονιάς

Η χαμένη όψη της παλιάς Κεφαλονιάς

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΕΙΑ. Η φετινή επέτειος των 150 χρόνων από την ένωση των Ιονίων Νήσων με το ελληνικό κράτος επαναφέρει και οργανώνει τη ματιά μας πάνω στην ιδιαίτερη πολιτισμική φυσιογνωμία των Επτανήσων.

To 2013 κυκλοφόρησε η μελέτη «Αρχιτεκτονικά-πολεοδομικά σχέδια Κεφαλονιάς στην περίοδο του Ιονίου Κράτους» και η επέτειος της ενσωμάτωσης την καθιστά επίκαιρη. Αλλωστε, ολοένα και περισσότεροι ιστορικοί, μελετητές και αρχειονόμοι αναπτύσσουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προσεισμική Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Ο τόμος αυτός, με πρωτοβουλία του ιστορικού Νίκου Γ. Μοσχονά, προέδρου του Κέντρου Μελετών Ιονίου, περιλαμβάνει σχέδια του 19ου αιώνα, τα οποία φυλάσσονταν στο Ιστορικό Αρχείο της Κεφαλονιάς, που καταστράφηκε στους σεισμούς του 1953. Βρέθηκαν σκόρπια κάτω από χαλάσματα, αλλά έπειτα από πολυετή ταξινόμηση και έρευνα οργανώθηκαν ως ένα νέο σώμα με τεράστιο ερευνητικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Τα κείμενα του τόμου υπογράφουν ο ιστορικός Νίκος Γ. Μοσχονάς, η αρχιτέκτων Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και ο αρχιτέκτων Ηλίας Μπεριάτος. Ο τόμος περιλαμβάνει 212 σχέδια αστικών και αγροτικών κτιρίων της παλιάς Κεφαλονιάς.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

​​«Αρχιτεκτονικά-πολεοδομικά σχέδια Κεφαλονιάς στην περίοδο του Ιονίου Κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή