Ο «Ιστός» της Κωνσταντινούπολης

Ο «Ιστός» της Κωνσταντινούπολης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένα ιδιαίτερο περίπτερο στην 11η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Το πρόσεχε κανείς γιατί υπήρχαν στα ράφια του τίτλοι στα ελληνικά και στα τουρκικά. Ενας από τους ελληνικούς τίτλους ήταν το «Διαδρομές- Στο Φανάρι, τον Μπαλατά και τις Βλαχέρνες» του Αλέξανδρου Μασσαβέτα. Στη θέση του εκδότη η λέξη «Ιστός» στα ελληνικά και στα τουρκικά. Στο γραφείο του περιπτέρου καθόταν ένας νέος άνδρας. Το όνομά του είναι Χάρης Ρήγας, και είναι, όπως μου εξήγησε, ένας από τους ιδρυτές του νέου αυτού εκδοτικού οίκου που έχει ηλικία μόλις δύο ετών και μετράει ήδη 25 βιβλία! Η βινιέτα στον ιστότοπο των εκδόσεων λέει «Εκδόσεις για την Πόλη, τη Ρωμαίικη κοινότητα και τους Πολίτες του κόσμου». Στους συνιδρυτές είναι 4 Πολίτες, 1 Τούρκος και 2 Ελλαδίτες και στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει έργα σχετικά με την ιστορία της Πόλης, τον πολιτισμό της και τον σύγχρονο αστικό βίο.

Μέχρι στιγμής τα βιβλία του εντάσσονται σε τρεις σειρές. Η πρώτη έχει τίτλο «Μαρτυρίες» και είναι προφανές το περιεχόμενο των βιβλίων που στεγάζει. Η δεύτερη σειρά έχει τίτλο «Πολίτικα Ιστορικά» (εκεί εντάσσεται και το βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα) και η τρίτη σειρά έχει τίτλο «Ελληνική Λογοτεχνία». Αρκετές από τις εκδόσεις είναι δίγλωσσες, και κάποιες είναι στα αγγλικά ή στα γαλλικά. Ασφαλώς οι εκδόσεις στην τουρκική γλώσσα απευθύνονται σε μεγαλύτερο κοινό, αλλά αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν και τις ελληνικές εκδόσεις, που ασφαλώς έχουν λιγότερους αποδέκτες. Ο Χάρης Ρήγας μου εξηγεί ότι θέλουν, μέσω της εκδοτικής τους προσπάθειας, να αντικαταστήσουν το πνεύμα νοσταλγίας που υπάρχει, με μια ουσιαστική και σύγχρονη παραγωγή βιβλίων, που θα προσεγγίσει και τις μνήμες και το σήμερα.

Λέει με υπερηφάνεια ότι έπειτα από 50 και πλέον χρόνια εκδίδονται και πάλι ελληνικά βιβλία στην Κωνσταντινούπολη. Προσθέτει όμως ότι «δεν θέλουμε να κάνουμε ελληνικό γκέτο. Ο πομπός είναι η ομογένεια, και ο δέκτης είναι ο τουρκικός πληθυσμός». Και είναι πομπός η ομογένεια, γιατί «οι Ρωμιοί έχουν αφήσει το στίγμα τους στη νεότερη Πόλη».

Ενας εκδοτικός οίκος, από νέους ανθρώπους, που κοιτούν με αγάπη και γνώση και το χθες και το σήμερα της Κωνσταντινούπολης, των Τούρκων και των Ρωμιών. Το κέφι, η όρεξη και οι γνώσεις προοιωνίζονται καλή πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή