Νέες Εκδόσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΜΑΝΤΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Εξω η ζωή είναι πολύχρωμη

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 142

Μια βιολονίστρια εγκαταλείπει την κλασική μουσική. Το παιδί του βενζινάδικου ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας. Η πωλήτρια ρούχων τρελαίνεται την παραμονή του γάμου της. Ενας φωτορεπόρτερ θα ήθελε να είναι ο Γιόζεφ Κουντέλκα. Μια ανήλικη χορεύτρια τηλεοπτικού σόου πέφτει στο πηγάδι. Οι ιστορίες στο πρώτο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου, που κυκλοφορεί σε νέα συμπληρωμένη έκδοση, περιγράφουν σε όλους τους τόνους τη φιλοδοξία, την οργή και την έκσταση της νεότητας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ

Ο,τι αγαπώ είναι δικό σου

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 424

Ο έρωτας του Ανδη και της Θάλειας ξεκινά από την παιδική ηλικία. Στην πολυτάραχη πορεία του εμπλέκονται μια νεκροκεφαλή-μυστήριο, ο αυταρχικός πατέρας και η υποταγμένη μάνα, πόρνες, αντιεξουσιαστές, ιδεολόγοι και ανθρώπινα αγρίμια. Η ζωή εκτυλίσσεται στον απόμακρο οικισμό, στην επαρχιακή πόλη και στην Αθήνα. Αναπτύσσονται παρακμιακές καταστάσεις, δραματικές στιγμές, ερωτισμός και αισθησιασμός, ενώ ξεσπούν οι συνέπειες του Εμφυλίου ως πραγματικότητα και ως αλληγορία.

ΜΑΡΚΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Απιστία μετά φόνου

εκδ. Νεφέλη, σελ. 244

Ενας σαρανταπεντάρης, κατά λάθος τραπεζικός υπάλληλος, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός στυγερού εγκλήματος μπροστά στο σπίτι του στα Πατήσια. Είναι άραγε ευκαιρία για ν’ αποκτήσει ενδιαφέρον η ανιαρή ζωή του ή μια απειλή με απρόβλεπτες συνέπειες; Ενα συναρπαστικό μυθιστόρημα, με έντονη ψυχογραφική υφή και πρωταγωνιστές ανθρώπους που ακροβατούν ανάμεσα στην καθημερινότητα και στο απρόβλεπτο που καιροφυλακτεί.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ

Συζητώντας με τον Νικολό Μακιαβέλλι

σελ. 82

Μια φανταστική συνομιλία με τον Νικολό Μακιαβέλλι και τους Μέτερνιχ, Ταλεϋράνδο και Μοντεσκιέ με θέμα «Πώς να υποτάξουμε μια χώρα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα». Διάλογοι βασισμένοι στον «Ηγεμόνα» και σε καταγεγραμμένες απόψεις των κορυφαίων συμβούλων των ηγεμόνων του παρελθόντος. Τι θα συμβούλευε ο Μακιαβέλλι έναν ηγεμόνα του 21ου αιώνα; Τα think tank της εποχής μας επεξεργάζονται παρόμοια σενάρια; Μήπως τα όσα βιώνουμε είναι οι συνέπειες αυτών των σεναρίων;

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Γεώργιος Βιζυηνός

εκδ. Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης

σελ. 30

Πρωτοδημοσιεύτηκε ως πρόλογος στο βιβλίο του Γ. Βιζυηνού «Ποιος ήτο ο φονεύς του αδελφού μου» στην Αθήνα, από τις εκδόσεις Σιδέρη το 1922. Ο στίχος του Βιζυηνού, παρατηρεί ο οξυδερκής Παλαμάς, «καλά εξετασμένος, φανερώνεται σαν ένας σταθμός για να τραβήξει ο ποιητής προς το δρόμο του πεζού λόγου, εκεί όπου ελευθερότερα περπατεί και κάθεται αναπαυτικότερα. Τα διηγήματα του Βιζυηνού είναι σφραγισμένα ασφαλέστερα, είναι κάπως ανώτερ’ από τα ποιήματά του». Επιλογικό υστερόγραφο δημοσιεύει ο Διονύσης Καψάλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή