Βραβεία Βιβλίου Public από φέτος

Βραβεία Βιβλίου Public από φέτος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ηταν ένα νέο πείραμα, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης. Ηταν η ολοκλήρωση του νέου θεσμού «Βραβεία Βιβλίου Public» που εγκαινίασαν τα καταστήματα Public. Βραβεία που αυτή τη φορά απένειμαν οι αναγνώστες.

Και δεν ήταν λίγοι. Συνολικά, για όλες τις κατηγορίες συγκεντρώθηκαν 176.000 ψήφοι, ενώ τα Public έδωσαν στη δημοσιότητα και τη γεωγραφία των ψήφων, που κατά 55% προέρχεται από αναγνώστες Αθήνας και Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο από μικρές και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Κοζάνη, Καλαμάτα, Καβάλα, Βόλο, Χανιά, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Βέροια, Χανιά, Ρόδο, κ.λπ.).

Τα βραβεία

Στην κατηγορία «μαγειρική» νικητής ήταν ο Βασίλης Καλλίδης (εκδ. Πατάκης). Στην παιδική λογοτεχνία, το βιβλίο «Αίσωπος» της Κάρμεν Ρουγγέρη (εκδ. Διάπλαση). Στην εφηβική λογοτεχνία, «Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου» της Ισμήνης Μπάρακλη (εκδ. Μίνωας).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλές εκπλήξεις είχαν τα βραβεία στις άλλες κατηγορίες. Στην ποίηση το κέρδισε ο Αλέξανδρος Ισαρης για το βιβλίο «Εγώ ένας ξένος» (εκδ. Κίχλη). Στην κατηγορία «δοκίμιο» το βραβείο κέρδισε το βιβλίο «Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο 1946-1947» της Μάτσης Χατζηλαζάρου (εκδ. Αγρα).

Η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς ήταν η Αλκη Ζέη για το πολυδιαβασμένο βιβλίο της «Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2» (εκδ. Μεταίχμιο), ενώ στην κατηγορία «Μεγάλες συγκινήσεις» νικήτρια ήταν η Καίτη Οικονόμου για το βιβλίο της «Η καρδιά θυμάται» (εκδ. Ψυχογιός). Για πρώτη φορά δόθηκαν βραβεία σε εκδότες. Το βραβείο που έχει τίτλο «Εκδοτικό αποτύπωμα» δόθηκε στις εκδόσεις «Κίχλη» για τη φροντισμένη επιμέλεια των βιβλίων της και στις εκδόσεις «Πατάκης» που κέρδισε το βραβείο «Εκδότης της Χρονιάς».

Τέλος, ένα ακόμη βραβείο έδωσαν τα καταστήματα Public (απ’ ό,τι φαίνεται στο βιβλίο που αγάπησαν οι άνθρωποι των βιβλιοπωλείων του). Το βραβείο δόθηκε στο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ «Το βιβλίο της Κατερίνας» (εκδ. Πατάκης). Το απένειμαν πωλητές του τμήματος βιβλίου των Public Νέας Σμύρνης.

Ηταν ένα φιλόδοξο εγχείρημα, που φαίνεται ότι κατάφερε να κινητοποιήσει πολλούς εκδότες, συγγραφείς και βιβλία. Και όσοι έζησαν τη βραδιά της απονομής μιλούν για μια πολύ ωραία εκδήλωση (την παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος) δημιουργώντας μια πρωτοποριακή παράσταση με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή