Ο γήινος μονόλογος μιας Μητέρας

Ο γήινος μονόλογος μιας Μητέρας

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας μονόλογος είναι «Η διαθήκη της Μαρίας», του 59χρονου Ιρλανδού συγγραφέα Colm Toibin, που κυκλοφόρησε στην εξαιρετική σειρά Ξένης Λογοτεχνίας των εκδόσεων Ικαρος. Καθοριστικός παράγων στην απόλαυση του κειμένου (μόλις 100 σελίδων) είναι η μετάφραση (και το έξοχο επίμετρο) της Αθηνάς Δημητριάδου: ελληνικά κεντημένα, σκέψη με ενσυναίσθηση.

Ο Τoibin μας δίνει τον μονόλογο της Μαρίας, της μητέρας του Ιησού, με έναν τρόπο σπαρακτικά γήινο, διόλου βλάσφημο και βαθιά υπνωτιστικό. Είναι μια σπουδή πάνω στη σχέση μητέρας και γιου, πάνω στο πιο αρχετυπικό σχήμα της απώλειας, της απόσχισης και της υπέρβασης. Ο στοχασμός της Μαρίας διαστέλλει το βίωμα προς έναν αναστοχασμό κάθε σχέσης βαθιάς κυτταρικής, κάθε δεσμού που πηγάζει από τη συνείδηση της ατομικής ύπαρξης (και την κατάλυσή της).

Σε αυτό το φιλοσοφικό δοκίμιο, που μετατρέπεται σε χαρισματικό θεατρικό μονόλογο, ο Colm Toibin εμβαθύνει, προεκτείνει και εξακτινώνει τη ματιά του πάνω στη μητρότητα ως κόμβο, κόμπο, λώρο και πηγή. Ενα πυκνό αριστοτέχνημα, που σταλάζει λέξη τη λέξη. Απαιτεί συγκέντρωση.

​​Colm Toibin, «Η διαθήκη της Μαρίας». Μετάφραση Αθηνά Δημητριάδου. Εκδόσεις Ικαρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή