Νέα γυναίκα, μόνη «ψάχνει» στα κοινωνικά δίκτυα

Νέα γυναίκα, μόνη «ψάχνει» στα κοινωνικά δίκτυα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η Χριστίνα ήταν η Μπρίτζετ Τζόουνς θα ξεκινούσε κάπως έτσι: «θερμίδες 2.000, μονάδες αλκοόλ 4, retweets 1 – καλούτσικα». Εδώ και ένα χρόνο, από τότε που τη χτύπησε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς που λένε και στις ταινίες, αφού η μοναχοκόρη έφυγε για σπουδές στη Θεσσαλονίκη και αφού σύζυγος δεν υφίσταται πλέον, έχει ερωτευτεί: μετά τη δουλειά, τρέχει στο ραντεβού, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις –άντε ίσως μία μόνο στον φούρνο της γειτονιάς για καμιά μαύρη μπαγκέτα με γαλοπούλα (στα 49 είναι διαολεμένα δύσκολο να χάσεις κιλά), σερβίρει στον εαυτό της ένα ποτήρι λευκό κρασί («το λευκό παχαίνει λιγότερο, όχι;») και πατάει το κουμπάκι. Δεν χρειάζεται καν να πληκτρολογήσει τους κωδικούς, το λάπτοπ της τους θυμάται μια χαρά. Αγαπημένο μου τουίτερ, λατρεμένο μου φέισμπουκ, και πάλι στην αγκαλιά σας.

Οταν μίλησα στη Χριστίνα, δεν γνώριζε για την ύπαρξη του τρίτου βιβλίου της Μπρίτζετ Τζόουνς. Δηλαδή για το τρίτο βιβλίο στη σειρά της Ελεν Φίλντινγκ, με αγγλικό τίτλο «About a Boy», που ήρθε μετά 14 χρόνια σιωπής τής αγαπημένης, νευρωτικής, χαριτωμένα στρογγυλής ηρωίδας, που αγαπά τα αγόρια και το αλκοόλ όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Αρα δεν ήξερε ούτε ότι στο τρίτο αυτό βιβλίο (κυκλοφόρησε στο εξωτερικό τον Οκτώβριο), η Μπρίτζετ «είναι» η Χριστίνα. Στα 51 της, με δύο παιδιά και για μια ακόμη φορά χωρίς άνδρα (ο Μαρκ Ντάρσι που στο προηγούμενο βιβλίο μας είχε χαρίσει ένα ωραιότατο happy end, έχει σκοτωθεί σε ατύχημα τέσσερα χρόνια νωρίτερα, γεγονός που φυσικά έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους των φαν της σειράς – και φαν του Κόλιν Φερθ, μη γελιόμαστε), η ηρωίδα μας παλεύει, πενθώντας ακόμα, να ξαναβγεί «εκεί έξω». Μόνο που το «εκεί έξω» σήμερα δεν υπάρχει. Ή έστω, έχει τη μορφή των social media.

Είναι απολαυστικό να παρακολουθείς την Μπρίτζετ (που θέλοντας και μη θα έχει πάντα τη μορφή της Ρενέ Ζελβέγκερ) να προσπαθεί να επιβιώσει στη ζούγκλα του τουίτερ. Οι γυναίκες της γενιάς της είχαν «ανδρωθεί» σε εποχές χωρίς κοινωνικά δίκτυα και online dating, εποχές που όπως έγραψε η κριτικός του Γκάρντιαν, το κούγκαρ ήταν απλώς μια μεγάλη γάτα. (Σ.σ. Στην καθομιλουμένη, κούγκαρ λέμε τη γυναίκα «κάποιας ηλικίας» που ψάχνει νεότερους άνδρες.) Η Μπρίτζετ, ως φανταστικό πρόσωπο, τα κατάφερε, κερδίζοντας και φόλοουερς αλλά και έναν ευάερο και ευήλιο νεαρό. Οπως λέει κάποια στιγμή, «με εξαίρεση το σεξ, είναι απολύτως εφικτό να κάνεις μια κανονική σχέση, πιο κοντινή και υγιή από πολλούς γάμους, χωρίς να γνωρίσεις τον άλλο από κοντά». Οι «Χριστίνες» κάπως δυσκολεύονται σε αυτόν τον τομέα, αλλά όπως παραδέχονται, το κυνήγι είναι αρκετά απολαυστικό από μόνο του.

Στο φέισμπουκ

«Πάντα ασχολούμουν με το Ιντερνετ, αλλά σε επίπεδο δουλειάς περισσότερο (σ.σ. η Χριστίνα έχει μια μικρή βιοτεχνία ρούχων). Προφίλ στο φέισμπουκ έκανα όταν έφυγε η μικρή, περισσότερο από βαρεμάρα και λιγότερο από περιέργεια. Επειδή είμαι ατακαδόρισσα, κάποιος μου είπε ότι το τουίτερ θα μου ταίριαζε περισσότερο, οπότε μπήκα κι εκεί. Στην αρχή κάπως δυσκολεύτηκα να καταλάβω τους κώδικες. Είναι κάπως σαν να μπαίνεις σε ένα πάρτι που έχει αρχίσει πολλές ώρες πριν και όλοι είναι ήδη μεθυσμένοι. Αλλά δεν είναι και πυρηνική φυσική. Στην ηλικία μου δεν σε νοιάζει τόσο να γίνεις αποδεκτός, οπότε γράφεις πιο απελευθερωμένα. Σιγά σιγά πάντως αυτή η αόρατη ονλάιν παρέα σου γίνεται κάπως απαραίτητη».

Προς το παρόν, δεν έχει εμπλακεί σε φλερτ. Κάτι περίεργα DM (προσωπικά μηνύματα στο τουίτερ) με υπονοούμενα τα προσπέρασε με χιούμορ, λέει. «Δεν ψάχνομαι σε αυτό το επίπεδο. Δεν είμαστε ακόμα Αγγλία ή Αμερική που το online dating είναι τόσο διαδεδομένο. Εγώ προτιμώ να γνωρίσω κάποιον με σάρκα και οστά. Ας μη λέω όμως μεγάλα λόγια» συμπληρώνει γελώντας.

Γυναίκες σαν την πραγματική Χριστίνα και την επινοημένη Μπρίτζετ απέκτησαν «υποχρεώσεις» και κλείστηκαν στο σπίτι τη στιγμή ακριβώς που ο κόσμος άρχισε να εξελίσσεται δαιμονισμένα. Τώρα που ξεμυτίζουν ξανά, δυσκολεύονται κάπως να βρουν ισορροπία. Από την άλλη, τα πιο «απλά» ’90s, στα οποία κατά βάση έζησαν και ξεσάλωσαν, δεν είναι τόσο μακρινά: η δράση τους κρατάει ακόμα. «Δεν είμαστε στερημένη γενιά, αλίμονο. Περάσαμε καλά, ζήσαμε τη ζωή μας. Κάναμε σχετικά μεγάλοι παιδιά. Και τώρα συνεχίζουμε. Για λίγο ξαποστάσαμε και ξανά προς τη δόξα τραβάμε. Που λέει ο λόγος».

​​Τα δύο πρώτα βιβλία της Ελεν Φίλντινγκ, «Μπρος γκρεμός και πίσω… ράφι – Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς» (1998) και «Προς γνώση και συμμόρφωση» (2000) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή