Στο Παρίσι του 22ου αιώνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περνάμε τη ζωή μας υψώνοντας φράγματα, πέρα από τα οποία απαγορεύουμε στον εαυτό μας να προχωρήσει: πίσω τους καραδοκούν όλα τα τέρατα, που έχουμε επινοήσει. Φοβόμαστε ότι είναι τρομερά, ανίκητα, αλλά δεν είναι αλήθεια. Οταν βρίσκουμε το κουράγιο να τα αντιμετωπίσουμε, αποδεικνύονται πολύ πιο αδύναμα από ό,τι φανταζόμασταν. Σιγά σιγά αποσυντίθενται, εξαϋλώνονται. Σε σημείο που φτάνουμε να αναρωτιόμαστε αν ποτέ υπήρξαν». Aυτή είναι η φωνή της νεαρής Λίλας Κ, που έχει μεγαλώσει μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο επιβεβλημένους και εκούσιους περιορισμούς. Ωσπου μια μέρα η προικισμένη, αν και κάπως ιδιόρυθμη, ηρωίδα της Βlandine Le Callet αντιλαμβάνεται την ύπαρξη ενός ολόκληρου παράλληλου σύμπαντος, όπου οι κανόνες παύουν να ισχύουν. Το Παρίσι των αρχών του 22ου αιώνα, όπως το περιγράφει η Γαλλίδα συγγραφέας και καθηγήτρια λατινικής φιλολογίας στην «Μπαλάντα της Λίλας Κ», δεν είναι ακριβώς η Πόλη του Φωτός. Με το πρόσχημα της ασφάλειας, το κράτος κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών του, ρυθμίζοντας με αυστηρούς κανόνες ακόμα και την ερωτική τους ζωή, ενώ οι «ανένταχτοι» σωφρονίζονται ή εξαφανίζονται υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Η μικρή Λίλα δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη πριν από τη μεταφορά της στο Κέντρο, όπου μια ομάδα εκπαιδευτών, ψυχολόγων και άλλων «ειδικών» επιστρατεύεται για να τη μορφώσει και να την κοινωνικοποιήσει. Ωστόσο, εξακολουθεί να θυμάται τη μητέρα της και τη βίαιη απομάκρυνσή της από το σπίτι των παιδικών της χρόνων, και είναι αποφασισμένη να μάθει την αλήθεια. Στην πορεία της προς την ωρίμανση, θα έχει την τύχη να συναντήσει τον κ. Κάουφμαν, ο οποίος αναλαμβάνει να την εκπαιδεύσει με άκρως αιρετικές μεθόδους – φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να τη μυήσει σε κάτι σχεδόν απαγορευμένο: τα συμβατικά, μη ψηφιοποιημένα και άρα μη λογοκριμένα, βιβλία. Χρόνια αργότερα, η αγάπη της για τα βιβλία θα την οδηγήσει σε μία σειρά από απρόσμενες ανακαλύψεις. Θα μάθει πως η περιοχή της «Ζώνης», που εκτείνεται πέρα από τα σύνορα του απολυταρχικού ελέγχου, δεν είναι απλώς ένα επικίνδυνο άντρο ανομίας, αλλά και ένα καταφύγιο για όσους αποκλίνουν από τα πρότυπα συμπεριφοράς. Θα συνειδητοποιήσει πως οι άνθρωποι δεν είναι πάντοτε εχθροί της ή, στην καλύτερη περίπτωση, αδύναμοι, δειλοί και έτοιμοι να την προδώσουν στην πρώτη δυσκολία. Θα έρθει αντιμέτωπη με την «απειλή» των συναισθημάτων και της ανθρώπινης επαφής, θα συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και σταδιακά θα αποκτήσει αυτογνωσία και θέληση για ζωή.

Τοποθετώντας τη δράση σε ένα όχι και τόσο μακρινό ή απίθανο μέλλον, η Βlandine Le Callet αφηγείται την ιστορία της Λίλας Κ με γλαφυρότητα και ευαισθησία, αποφεύγοντας την παγίδα του υπερβολικού συναισθηματισμού. Παράλληλα, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ολοκληρωτισμό και την αύξηση του ελέγχου στις σύγχρονες κοινωνίες, χωρίς να διατυπώνει ξεκάθαρες απόψεις ή να παρασύρεται σε πολιτικολογίες. Το μυθιστόρημα απέσπασε το βραβείο που απονέμουν κάθε χρόνο οι βιβλιοθηκονόμοι της Γαλλίας, καθώς και το βραβείο ψηφιακού βιβλίου της Sony.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή