Νέες εκδόσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΕΤΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΚΥΡΤΑΤΑΣ

Μαθήματα από την αθηναϊκή δημοκρατία

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

σελ. 154-1,70 ευρώ

Στην ολοκληρωμένη της μορφή, η αθηναϊκή δημοκρατία λειτούργησε λιγότερο από δύο αιώνες. Η ιδέα της, ωστόσο, αναγεννάται διαρκώς προσφέροντας διδάγματα και πρότυπα για προβληματισμό και μίμηση. Το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από σημαντικά προβλήματα του πολιτεύματος. Εξετάζει τις απαρχές και την κατάρρευσή του, τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομία, τη θέση των δούλων και της θρησκείας, με ιδιαίτερη αναφορά στην καταδίκη του Σωκράτη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η αντιδιαστολή της άμεσης με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία που απασχολεί τις σημερινές συζητήσεις για την επικαιρότητα του αθηναϊκού πολιτεύματος.

ΓΙΩΡΓΗΣ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το ίαμα κάνναβη

εκδ. Κέδρος, σελ. 312-12,50 ευρώ

Ειδικός στις φαρμακευτικές απεξαρτήσεις και τα ναρκωτικά, ο ψυχίατρος Γιώργης Α. Οικονομόπουλος γράφει για το κυνηγημένο βοτάνι και τις εντυπωσιακές θεραπευτικές εφαρμογές του. Και επικαλείται τα συμπεράσματα του τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Cumplutence της Μαδρίτης που υποστηρίζουν ότι πειραματικές ενδείξεις της τελευταίας δεκαετίας δεικνύουν πως τα κανναβοειδή έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές ασκούν δράση ενάντια στην αναπαραγωγή, στη μετανάστευση και στη διήθηση, ενώ προωθούν και τον θάνατο σε ένα ευρύ φάσμα καρκινοκυττάρων σε καλλιέργεια.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

JUAN GABRIEL VASQUEZ

Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν

μετ. Αχιλλέας Κυριακίδης

εκδ. Ικαρος, σελ. 296-15 ευρώ

Κολομβία, 2009. Ο νεαρός καθηγητής της Νομικής Αντόνιο Γιαμάρα διαβάζει σε ένα περιοδικό την εξόντωση ενός ιπποποτάμου που είχε δραπετεύσει από τον ζωολογικό κήπο του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ. Το άρθρο τον πηγαίνει πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο πόλεμος της κολομβιανής κυβέρνησης με το καρτέλ κοκαΐνης του Εσκομπάρ μαινόταν στους δρόμους, στα δάση και στους ουρανούς της Κολομβίας. Η γνωριμία του Γιαμάρα με έναν μοναχικό μπιλιαρδόρο που θα δολοφονηθεί, θα τον ωθήσει σε έναν αγώνα εξιχνίασης του φόνου αλλά και σε μια διαδικασία αναπροσδιορισμού της ταυτότητας και των σχέσεών του με τον κόσμο.

DONNA TARTT

Η καρδερίνα

μετ. Χριστιάννα Ελ. Σακελλαροπούλου

εκδ. Α.Α. Λιβάνη, σελ. 992-19,90 ευρώ

Γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας και ενός ασυλλόγιστου κι απόντος πατέρα, ο Θίο Ντέκερ επιζεί ως εκ θαύματος στα δεκατρία του χρόνια από ένα τραγικό συμβάν που του ρημάζει τη ζωή. Μόνος και απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου. Θαμπώνεται από το καινούργιο σπιτικό του στην Παρκ Αβενιου, βασανίζεται από αβάσταχτη νοσταλγία για τη μητέρα του και όσο περνάει ο καιρός αγκιστρώνεται όλο και περισσότερο από αυτό που διατηρεί πιο έντονη τη θύμησή της: έναν μικρό, ανεξήγητα σαγηνευτικό πίνακα που τελικά τον παρασύρει στον υπόκοσμο και στην παρανομία.

ΕΜΙΛΙ ΜΠΑΡ

Νυχτερινή Ριβιέρα

μετ. Χρήστος Καψάλης

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 448

Νυχτερινή Ριβιέρα λέγεται το τρένο που συνδέει το Λονδίνο με την Κορνουάλη. Αυτό το τρένο παίρνει κάθε βδομάδα η Λάρα Φιντς για να επιστρέψει στη φαινομενικά τέλεια, κι ωστόσο αφόρητα βαρετή ζωή της με τον Σαμ. Κι εκεί θα γνωρίσει τον Γκάι που θα γίνει ο παράνομος δεσμός της. Μια νύχτα ωστόσο που ένας φόνος θα ταράξει τη ρουτίνα της Νυχτερινής Ριβιέρας, η Λάρα θα εξαφανιστεί χωρίς ίχνος. Η φίλη της Αϊρις θα την αναζητήσει για να οδηγηθεί σε μια περιπέτεια γεμάτη σκοτεινά μυστικά και ανεξιχνίαστα εγκλήματα, ενώ για τη Λάρα θα είναι το τέλος ενός ταξιδιού που ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό και που πρέπει να τελειώσει πριν την καταστρέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή