Νέες Εκδόσεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΓ. ΒΛΑΧΟΣ

Δέκα μικρά χρόνια (1887-1897)

Αναμνήσεις από τη ζωή στον Αθήνα λίγο πριν ανατείλει ο 20ός αιώνας

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 156

Η Αθήνα του Σταύρου Βλάχου είναι μια αγαπημένη πόλη μιας χαρισάμενης παιδικής ηλικίας. Μια πόλη που επέτρεπε την ονειροπόληση, ένα αξεχώριστο σύνολο φυσικών εικόνων, οικογενειακών περιστάσεων και ιστορικής παρουσίας. Οι πρώιμες μνήμες επιμένουν στα πρόσωπα και τα περιστατικά μιας ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής σε έναν ευρύ οικογενειακό περίγυρο –από τον Γεώργιο Σουρή ώς τον άσημο ακόμα Ελευθέριο Βενιζέλο– και ύστερα ταξιδεύουν τον αφηγητή πέρα από το πατρικό σπίτι της οδού Σωκράτους, από τα εμπορικά καταστήματα ώς το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», και από την Ακρόπολη ώς το Καλλιμάρμαρον των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων.

ΜΕΛΕΤΗ

ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΜΠΟΥΚΗ

Μνημεία της λήθης

προλ. Χάγκεν Φλάισερ

εκδ. Πόλις, σελ. 510

Σε αντίθεση με τη Γερμανία που «έχει τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της με το ένοχο παρελθόν της», η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να συγκροτήσει ένα ενιαίο συναινετικό μνημονικό αφήγημα για τις εμπειρίες του πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης. Η παρούσα μελέτη εγείρει πολλά ζητήματα «άβολα» και αδιερεύνητα όπως ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ανάμεσα στους Ελληνοεβραίους και τους υπόλοιπους Ελληνες, καθώς και ανάμεσα στις δύο μεγάλες ελληνικές παρατάξεις. Αποδομεί παγιωμένους μύθους και ανασυστήνει τη χρονική πορεία της δημιουργίας τους. Ενδεικτικό παράδειγμα, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

MARSHALL SAHLINS

Τι είναι (και τι δεν είναι) η συγγένεια

μετ. Νίκος Κούρκουλος

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου σελ. 160-13,85 ευρώ

Εκτός από τις γενεαλογικές σχέσεις, υπάρχουν άπειροι τρόποι που οι λαοί αντιλαμβάνονται την έννοια της συγγενείας. Για ορισμένους η αγχιστεία είναι βασικότερη από την αιματοσυγγένεια, για άλλους σημαντικότερο είναι το ομοτράπεζο, η συγκατοίκηση, τα ίδια ταμπού, μια κοινή περιπέτεια, η ίδια αρρώστια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκροτηθεί μια γενική έννοια του όρου συγγένεια. Στη συζήτηση παρεμβαίνει ο καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου Marshall Sahlins, ο οποίος ορίζει τη συγγένεια ως «αμοιβαιότητα ύπαρξης»: συγγενείς είναι δηλαδή οι άνθρωποι που συμμετέχουν εσώτερα ο ένας στην ύπαρξη του άλλου, που αποτελούν μέλη οι μεν των δε.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΧΕΝΙΝΓΚ ΜΑΝΚΕΛ

Ο κόσμος του Κουρτ Βαλάντερ

μετ. Γρηγόρης Ν. Κονδύλης

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 198

Μια φθινοπωρινή ημέρα του 2002, ο Κουρτ Βαλάντερ βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα παλιό του όνειρο: να μετακομίσει από το Ισταντ σε ένα σπίτι στην επαρχία. Το όνειρο όμως πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν στον κήπο του σπιτιού του ανακαλύπτει θαμμένο ένα πτώμα, κι ύστερα άλλο ένα. Η ιατροδικαστική έρευνα δείχνει πως τα πτώματα βρίσκονταν εκεί τουλάχιστον μισό αιώνα. Αλλά ποια ήταν αυτά τα άτομα και γιατί κανείς δεν δήλωσε την εξαφάνισή τους; Ο Βαλάντερ και οι συνάδελφοί του που θα ανατρέξουν στο παρελθόν για να λύσουν τον γρίφο, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ανείπωτη τραγωδία.

PAULO COELHO

Μοιχεία

μετ. Μάτα Σαλογιάννη

εκδ. Α.Α. Λιβάνη, σελ. 316-16,11 ευρώ

Η Λίντα είναι τριάντα ενός χρόνων και η ζωή της στα μάτια όλων φαίνεται τέλεια. Ζει στην Ελβετία κι έχει έναν σταθερό και στέρεο γάμο, έναν άντρα που την αγαπάει, παιδιά και μια δουλειά ως δημοσιογράφος. Δεν μπορεί ωστόσο να αντέξει τη ρουτίνα και αρχίζει να προσποιείται την ευτυχισμένη. Oλα αλλάζουν μόλις συναντά τον Ζακόμπ, παλιό έρωτα στα εφηβικά της χρόνια και πετυχημένο πολιτικό, που καταφέρνει να ξυπνήσει μέσα της κάτι που η ίδια έχει καιρό να νιώσει: το πάθος. Θα αναγκαστεί έτσι να κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι της για να κατακτήσει τον άπιαστο έρωτα κατεβαίνοντας στο βάθος του πηγαδιού των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή