Νέες εκδόσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ

Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα

εκδ. Ιδέες, σελ. 208, 12 ευρώ

Μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ο Καραβέλας μένει μόνος και σταδιακά χάνει την περιουσία, την υπόληψη και την αξιοπρέπειά του. Για την ακρίβεια γίνεται ο περίγελως μικρών και μεγάλων του χωριού, που διασκεδάζουν την πικρή γεύση της καθημερινότητάς τους.  Η έκδοση περιλαμβάνει υποσελίδιο γλωσσάριο που ερμηνεύει τις κερκυραϊκές ιδιωματικές λέξεις του έργου. 

ΔΟΚΙΜΙΟ

ZYGMUNT BAUMAN

Πλούτος και ανισότητα

Μας ωφελεί ο πλούτος των ολίγων;

μετ. Γιώργος Λαμπράκος

εκδ. Οκτώ, σελ. 112

Σύμφωνα με την κοινή αντίληψη ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τους φτωχούς είναι να επιτρέψουμε στους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι. Αυτή, ωστόσο, η άποψη έρχεται σε αντίθεση με μια πληθώρα ευρημάτων βασισμένων σε μελέτες, αλλά και στη λογική. Ο διάσημος καθηγητής Μπάουμαν καταγράφει και αναλύει τις υπόρρητες υποθέσεις και αστόχαστες πεποιθήσεις στις οποίες βασίζονται οι παραπάνω αντιλήψεις. Και βρίσκει πως είναι, μία προς μία, ψευδείς, απατηλές και παραπλανητικές, καθως το χάσμα ανάμεσα στην ελίτ των πλουσίων και την υπόλοιπη κοινωνία διευρύνεται διαρκώς.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

JOE HILL

Νοσφεράτου

μετ. Σταύρος Νικολάου

εκδ. Bell, σελ. 704, 11,50 ευρώ

Ο Τσαρλς Μανξ έχει μια παλιά Ρολς-Ρόις. Με αυτήν πηγαίνει τα παιδάκια βόλτα στον παραμυθένιο Χριστουγεννότοπο, κι εκεί, στη χώρα της διεστραμμένης φαντασίας του, οι αθώοι επισκέπτες μεταλλάσσονται σε πλάσματα τρομακτικά σαν κι αυτόν. Η Βικτόρια Μακουίν έχει το χάρισμα να βρίσκει πράγματα. Συμβαίνει όποτε περνάει με το ποδήλατό της από την παλιά γέφυρα. Μια μέρα θα βρει στον δρόμο της τον Τσαρλς. Εχουν περάσει χρόνια από τότε. Το μοναδικό παιδί που γλίτωσε δεν θέλει να θυμάται την περιπέτειά του. Αλλά ο Τσαρλς δεν έχει ξεχάσει. Και θέλει να συνεχίσει το κακό. 

ΙΣΤΟΡΙΑ

GILL PAGE

Οι Eλληνες πριν τους Οθωμανούς

μετ. Γ. Αβραμίδης – Αργ. Παπασυριόπουλος

εκδ. Θύραθεν, σελ. 388

Από πολλούς σύγχρονους ιστορικούς υποστηρίζεται ότι στα χρόνια της Φραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα δόθηκε το έναυσμα για τη διαμόρφωση ενός ελληνικού πρωτοεθνικισμού, που έμελλε αιώνες μετά να οδηγήσει στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους. Με εργαλείο μια σχετικά πρόσφατη θεωρία του εθνισμού, η καθηγήτρια Τζιλ Πέιτζ έρχεται να καταρρίψει τις εθνικιστικές ερμηνείες του παρελθόντος και να αποσαφηνίσει ότι ο εθνισμός και οι εθνοτικές ταυτότητες δεν είναι οι προνεωτερικές μορφές του σύγχρονου εθνισμού παρ’ όλες τις τυχόν ομοιότητές τους. 

FRANCISCA DE PERS – ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΦΩΤΑΚΗΣ

Αντισημιτισμός

Ιστορικές και θεωρητικές προσεγγίσεις και το παράδειγμα της δίκης Πλεύρη στην Ελλάδα

εκδ. Ισναφι, σελ. 100

Το έργο ασχολείται με την ανάλυση του ιστορικού βάθους και της λειτουργίας του σύγχρονου αντισημιτισμού στις σημερινές κοινωνίες. Οι συγγραφείς προσπαθούν να δείξουν πώς μία από τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις αντιεβραϊκές εκδηλώσεις του Μεσαίωνα και στον σύγχρονο αντισημιτισμό είναι ότι έως τον 19ο αιώνα ο αντιεβραϊσμός δεν έχει συγκροτηθεί ως κοσμοθεωρία. Εκτοτε λειτουργεί με τη μορφή μιας κοσμολογίας, που βασίζεται στις βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις του αντισημιτισμού και στις ασυνείδητες ρίζες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή