Νέες εκδόσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ROGER MARTIN DU GARD

Ζαν Μπαρουά

μετ. Κωστής Σωχωρίτης

εκδ. Πόλις, σελ. 494

Στα παιδικά του χρόνια ο Ζαν θα λάβει καθολική εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του όμως στη βιολογία, «απελευθερώνεται» από τη θρησκεία και στρατεύεται μάλιστα στις τάξεις των ελευθεροφρόνων. Τον καιρό της υπόθεσης Ντρέιφους βρίσκεται μαζί με τους φίλους του στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα υπέρ του αδίκως κατηγορηθέντος Γάλλου λοχαγού. Είναι η κορυφαία στιγμή της ζωής του. Στα γηρατειά του «ξανακυλά» και «υπαναχωρεί» επιστρέφοντας στη θρησκευτική πίστη των παιδικών του χρόνων. Τα προλεγόμενα του μυθιστορήματος είναι του Αλμπέρ Καμί.

MARCUS MALTE

Μπλε νότες σε κόκκινο φόντο

μετ. Κώστας Κατσουλάρης

εκδ. Κέδρος, σελ. 402 – 16,60 ευρώ

Oλα αρχίζουν με έναν αυτοσχεδιασμό της τζαζ, μια φαντασίωση και μια δολοφονία. Πρόσφυγας του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, η Βέρα δολοφονείται στο Παρίσι με φρικτό τρόπο. Ο Μίστερ, πιανίστας της τζαζ, ερωτευμένος με τη Βέρα, αναζητά τους ενόχους με τη βοήθεια του πολύγλωσσου φίλου του, ταξιτζή-φιλόσοφου Μπομπ. Η αναζήτηση υπό τους ήχους της θρυλικής Blue Note θα τους φέρει αντιμέτωπους με ένα κύκλωμα Βαλκάνιων κακοποιών που συχνά έχουν την κάλυψη της πολιτικής εξουσίας. Ψάχνοντας το παρελθόν της δολοφονημένης γυναίκας στις απομακρυσμένες όχθες του Δούναβη, θα ανακαλύψουν εγκλήματα στα οποία κανείς δεν είχε δώσει σημασία.

J.M. COETZEE

Περιμένοντας τους βαρβάρους

μετ. Μίλτος Φραγκόπουλος

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 280 – 14,40 ευρώ

Ο βραβευμένος με το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2003 J.M. Coetzee δημοσίευσε το έργο του το 1982 στη Νότιο Αφρική, την εποχή του Απαρτχάιντ, στα χρόνια δηλαδή της κυριαρχίας των λευκών ρατσιστών, οι οποίοι είχαν επιβάλει ένα βάναυσο απολυταρχικό καθεστώς με ακραίες φυλετικές διακρίσεις. Είναι η ιστορία μιας αυτοκρατορίας που, στον αγώνα της να καταστείλει εν τη γενέσει της μια φημολογούμενη εξέγερση των βαρβάρων, εκβαρβαρώνεται σταδιακά η ίδια.

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ

Ψυχαναλυτικοί στοχασμοί πάνω στον Σολωμό

Η ποιητική διαδικασία και τα πάθη της

εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 216

Πώς γεννιέται ένα ποίημα; Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την εσωτερική διαδικασία ψυχαναλυτικά; Ποιες προκλήσεις μπορεί να συναντήσει και ποια τα αδιέξοδα στα οποία μπορεί να οδηγηθεί; Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας ακολουθεί την πένα του Σολωμού. Ακούμε τη φωνή του τόσο στην ποίησή του όσο και στην αλληλογραφία του σε σχέση με κάθε πληροφορία που μπορεί να σταχυολογηθεί από τους συγχρόνους του ποιητή. Ο συγγραφέας εξετάζει την καλλιτεχνική ανάπτυξη του Σολωμού και τις μεταστροφές του στο φως του θεωρητικού σχήματος για το ποιητικό έργο που ανέπτυξε στο πρώτο μέρος του βιβλίου.

Γαληνοτάτη

Τιμή στη Χρύσα Μαλτέζου

επιμ.: Γ. Κ. Βαρζελιώτη- Κ. Γ. Τσικνάκης

εκδ. ΕΚΠΑ – Μουσείο Μπενάκη

σελ. 832

Ερευνήτρια του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του ΕΙΕ καθώς επίσης και διευθύντριά του. Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών. Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία. Ακαδημαϊκός στη θέση της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού 1453-1821. Για να τιμήσουν την πολυετή και πολυσχιδέστατη θητεία της Χρύσας Μαλτέζου στον βυζαντινό και μεσαιωνικό ερευνητικό τομέα, 46 ελληνόφωνοι, αγγλόφωνοι, γαλλόφωνοι, γερμανόφωνοι και ιταλόφωνοι ερευνητές δημοσιεύουν μελέτες πάνω στους τομείς που έχουν απασχολήσει το έργο της διακεκριμένης Ελληνίδας επιστήμονος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή