Νέες εκδόσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

LEFCADIO HERN

Ο ονειροφάγος

μετ. Αλόη Σιδέρη

εκδ. Aγρα, σελ. 24 – 7 ευρώ

Οι ήρωες του Λευκάδιο Χερν προέρχονται από τον χώρο του τρομακτικού και του παράδοξου: ο τυφλός που έκανε με τις ιστορίες του τους νεκρούς να κλαίνε, ο άνθρωπος-καρχαρίας που έχυνε ρουμπίνια αντί για δάκρυα, η ζωγραφιά που έχανε τα χρώματά της όταν τη χώριζαν από τον ιδιοκτήτη της, ο βρικόλακας που είχε βυθιστεί στο βάθος των νερών. Γεννημένος στη Λευκάδα από την Κυθήρια Ροζα Κασιμάτη και τον Ιρλανδό γιατρό Κάρολο Μουσχ Χερν, ο Λευκάδιος Χερν (1850-1904) αναδείχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες των ιαπωνικών γραμμάτων.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

GUY-PHILIPPE GOLDSTEIN

Βαβέλ ώρα μηδέν

μετ. Σοφία Λεωνίδη

εκδ. Πόλις, σελ. 704

Η Τζούλια O’ Μπράιεν, πράκτορας της CIA, πρώην ερωμένη και παντοτινός έρωτας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ετοιμάζεται για μια καινούργια αποστολή στο Βερολίνο: Μια έρευνα γύρω από έναν πρώην ναζί που για πολλά χρόνια διηύθυνε ένα ινστιτούτο ερευνών στη Σιβηρία. Πολιτικό θρίλερ, το «Βαβέλ ώρα μηδέν» ξεδιπλώνει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και την κρυφή διπλωματική μονομαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζωντανεύοντας όλες τις φαντασιώσεις και τους φόβους μας για μια πυρηνική αποκάλυψη στον 21o αιώνα.

ΑΜΙΤΑΒ ΓΚΟΣ

Θάλασσα από παπαρούνες

μετ. Μιχάλης Μακρόπουλος

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 704

Σε μια σκούνα, πρώην δουλεμπορικό πλοίο, την «Ιβιδα», που τώρα μεταφέρει κούληδες και όπιο, βρίσκονται να συνταξιδεύουν άνθρωποι κάθε φυλής και τάξης. Από έναν έκπτωτο Ινδό πρίγκιπα και την κόρη ενός Γάλλου βοτανολόγου μέχρι έναν γιγαντόσωμο παρία παντρεμένο κρυφά με μιαν Ινδή διωγμένη από την κάστα της. Στο περιπετειώδες ταξίδι από την πολύβουη Καλκούτα προς τα νησιά του Μαυρικίου, τα πανιά της σκούνας φουσκώνει ένας άνεμος που έχει κάτι από τον «Δουμά, τον Ντίκενς και τον Τολστόι» όπως έγραψε ο Observer ή τον «Μέλβιλ και τον Κόνραντ» όπως έγραψε το The Literary Review.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

Παιδικό ψυχόσωμα

Οδοί, συμβόλαια, προορισμοί

εκδ. Γαβριηλίδης,

σελ. 152 – 2,70 ευρώ

Ψυχόσωμα είναι ένας νεολογισμός που ο συγγραφέας προτείνει για να υποστηρίξει πως τίποτα δεν χωρίζει το σώμα από την ψυχή. Είναι ένας τρόπος για να τονίσει γλωσσικά τη μονιστική πεποίθησή του για την ψυχοσωματική ενότητα. Για να πει πως σε οντολογικό επίπεδο δεν υπάρχει παρά το βιολογικό σώμα, μέρος του οποίου προβάλλεται ως χωριστή οντότητα και το αποκαλούμε ψυχή. Για να παραδεχτεί πως στον άνθρωπο, από την έναρξη των διαδικασιών της σκέψης σχετικά με το «είναι» του έως σήμερα, είναι αδύνατον να βιώνει την υπόστασή του με όρους σωματικής περατότητας. Γι’ αυτό μιλάει σαν το σώμα και η ψυχή να είναι δύο χωριστές φυσικές οντότητες.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

JIM AL-KHALILI

Οι δαίμονες της Φυσικής

Τα πιο διάσημα παράδοξα της επιστήμης

μετ. Νίκος Αποστολόπουλος

εκδ. Τραυλός, σελ. 320 – 18 ευρώ

Γιατί ο γοργοπόδαρος Αχιλλέας δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει τον αγώνα δρόμου με τη χελώνα; Γιατί επικρατεί σκοτάδι το βράδυ ενώ το φως υπέρλαμπρων άστρων λούζει τον ουρανό; Πώς γίνεται η γάτα του Σρέντινγκερ να είναι ταυτοχρόνως νεκρή και ζωντανή; Πώς σχετίζεται ο δαίμονας του Λαπλάς με την ελεύθερη βούληση; Ο μετρ στην εκλαΐκευση της κβαντικής φυσικής μεταμορφώνει τα πιο εντυπωσιακά προβλήματα λογικής, τα πιο διάσημα παράδοξα της επιστήμης σε διασκεδαστικές «κουβεντούλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή