Ενα πλούσιο εκδοτικό φθινόπωρο

Ενα πλούσιο εκδοτικό φθινόπωρο

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς επιστροφής βρίσκεται αυτές τις μέρες ο εκδοτικός χώρος. Στην πραγματικότητα, όλοι ανεβάζουν στροφές για να προλάβουν την αγορά του φθινοπώρου, με το βλέμμα στραμμένο στην παραδοσιακά καλή εποχή (και για τα βιβλία) της αγοράς των Χριστουγέννων. Ηδη αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι, από τους επόμενους τίτλους είναι γνωστοί. Πρώτα συμπεράσματα; Ανεβασμένη μοιάζει να είναι η ελληνική πεζογραφία σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Επανακυκλοφορούν βιβλία εξαντλημένα σημαντικών Ελλήνων πεζογράφων. Μετακινούνται Ελληνες συγγραφείς στο περιορισμένο τοπίο των ελληνικών εκδοτικών οίκων. Ανθηρή, για μια ακόμη χρονιά, η παραγωγή σε ξένη λογοτεχνία. Τέλος, μια ελαφρά κάμψη φαίνεται να υπάρχει σε βιβλία δοκιμίου (ελληνικά και ξένα) και η ζυγαριά γέρνει προς τις μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα κάθε είδους και εποχής. Σημερινή είδηση: η μαρτυρία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος με τίτλο «Η Ευρώπη στη θύελλα». Πάντως η Ευρώπη φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στην κάπως ψαλιδισμένη κατηγορία δοκιμίου φέτος. Μερικές στάσεις, λοιπόν, σε κάποιες από τις αναμενόμενες εκδόσεις του φθινοπώρου, για να προγραμματίσετε τι θα διαβάσετε το επόμενο διάστημα.

Ελληνική πεζογραφία

Θα δούμε νέα βιβλία του Μένη Κουμανταρέα, της Μαρίας Μήτσορα, του Σωτήρη Δημητρίου, του Αχιλλέα Κυριακίδη (που μετακόμισε στις εκδόσεις Πατάκης), της βραβευμένης Νίκης Αναστασέα (που επίσης μεταστεγάζεται στις εκδόσεις Καστανιώτης), της Ιωάννας Μπουραζοπούλου, του Λένου Χρηστίδη, του Λάκη Παπαστάθη, του Δημήτρη Πετσετίδη (που μεταστεγάζεται στην Εστία). Νέο βιβλίο και από τον Χρήστο Οικονόμου (εκδ. Πόλις), «Το καλό θα ’ρθει από τη θάλασσα», αλλά και τον Μιχάλη Γεννάρη (από το Μεταίχμιο) με τίτλο «Ο σαξοφωνίστας». Και οι δύο είχαν εντυπωσιάσει με τα πρώτα τους βιβλία και αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον το επόμενο βήμα τους.

Θα επανακυκλοφορήσουν βιβλία που έλειπαν τα τελευταία χρόνια από την κυκλοφορία: «Η Κάδμω» της Μέλπως Αξιώτη, «Τα διηγήματα» του Στρατή Τσίρκα, «Τα παιδιά του Κρόνου» του Αλέξανδρου Κοτζιά κ.ά. Νέα εκδοτική στέγη και για τον Χρήστο Χρυσόπουλο, η Νεφέλη, απ’ όπου θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του, «Το σώμα του Τιρθανκάρα – Οι συναντήσεις ενός ταξιδιού στην Ινδία».

Νέο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Τόπος τον προσεχή Οκτώβριο με τίτλο «Πρόβες πολέμου» και τόπο δράσης τη Θράκη.

Ξένη πεζογραφία

Τον αποχαιρετήσαμε πρόσφατα και τον αγαπάμε πάντα τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Από τις εκδόσεις Νεφέλη θα κυκλοφορήσουν τον Νοέμβριο σε έναν τόμο και σε νέα μετάφραση «Απαντα τα διηγήματα» του μεγάλου Λατινοαμερικανού συγγραφέα. Από τις εκδόσεις Εστία θα ξαναδούμε, σε νέα μετάφραση που υπογράφει ο Θόδωρος Κατσικάρος, τον «Κόμη του Μόντε-Χρίστο» του Αλέξανδρου Δουμά και το νέο μυθιστόρημα του Ντον Ντε Λίλλο με τίτλο «Εσμεράλντα».

Το νέο μυθιστόρημα του Πολ Οστερ «Ημερολόγιο του χειμώνα» (Μεταίχμιο), που θα επισκεφτεί την Ελλάδα από 4-11 Νοεμβρίου, και η νέα περιπέτεια του επιθεωρητή Τζον Ρέμπους, του ήρωα του Ιαν Ράνκιν με τίτλο «Αγιος ή αμαρτωλός» (Μεταίχμιο). Ο Ιαν Ράνκιν επίσης θα επισκεφτεί την Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου. Δεν θα αφήσουν παραπονεμένους τους λάτρεις των σκανδιναβικών αστυνομικών οι εκδόσεις Μεταίχμιο (με νέο βιβλίο και από τον Τζο Νέσμπο), ενώ νέο βιβλίο θα έχουμε και από τον αειθαλή Αντρέα Καμιλλέρι, «Το χαμόγελο της Αντζέλικα» (Πατάκης). Από την ξένη σειρά των εκδόσεων Καστανιώτης, που επιμελείται ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, θα δούμε «Διηγήματα» της Τζόις Κάρολ Οουτς, ένα μυθιστόρημα του Ζορζ Περέκ κ.ά. Νέο βιβλίο του Γκράχαμ Γκριν με τίτλο «Η δύναμη και η δόξα», αλλά και του Αντρέ Ζιντ, «Οι κιβδηλοποιοί» (Πόλις). Από τον Κέδρο θα κυκλοφορήσει νέος τίτλος του Φίλιπ Κερ, που έχει ήδη πολλούς φίλους στην Ελλάδα.

Ξεχωριστές καταθέσεις

Θα διαβάσουμε «Ηλίας Ηλιού: η ζωή και η δράση του» του Βασίλη Μπρακατσούλα (Κέδρος), αλλά και μια στοργική προσωπογραφία του εγγονού του Αγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ, του Τζον, που υπήρξε ένας εκκεντρικός οραματιστής, μια ευφυής, ανεύθυνη και εντέλει τραγική μορφή. Ενα βιβλίο γραμμένο από τη δισέγγονή τους Ελένη Σικελιανός με τίτλο «Κατά Ιωάννην» (Πατάκης). Από τις ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσει το αυτοβιογραφικό κείμενο του Σεραφείμ Φυντανίδη «31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της Ελευθεροτυπίας». «Αϊ-Στράτης (Θυμήματα εξορίας)» έχουν τίτλο οι μαρτυρίες του Κώστα Βάρναλη από τη δίμηνη εξορία στον Αϊ-Στράτη στα χρόνια του Μεσοπολέμου (Καστανιώτης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή