Χαμένες ψηφίδες μιας ζωής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στιβ Γουάτσον «Aμνησία»

Ψυχολογικό θρίλερ

εκδ. Ψυχογιός σελ. 387

Το 1953 και ενώ ήταν 27 ετών, ο Αμερικανός Henry Molaison υπεβλήθη σε μια πειραματική για την εποχή χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος του κροταφικού λοβού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συχνές επιληπτικές κρίσεις που τον βασάνιζαν. Η επέμβαση είχε αποτέλεσμα, οι επιληπτικές κρίσεις, σταδιακά, μειώθηκαν αρκετά, ο Molaison, όμως, όχι μόνο έχασε το μεγαλύτερο μέρος των αναμνήσεών του, αλλά σε όλη την υπόλοιπη ζωή του -πέθανε σε ηλικία 82 ετών- δεν μπορούσε να δημιουργήσει καινούργιες. Για τους φοιτητές νευροψυχολογίας και γενικότερα για τον επιστημονικό κόσμο, η περίπτωσή του, που μελετήθηκε εξαντλητικά, έμεινε γνωστή ως Η.Μ., ο άνθρωπος χωρίς μνήμη.

Σε μια συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο Στιβ Γουάτσον είχε δηλώσει πως η ιστορία του Η.Μ. ήταν πηγή έμπνευσης για το βιβλίο του με τίτλο «Αμνησία», παγκόσμιο μπεστ σέλερ, με περισσότερα από 4 εκατομμύρια πωλήσεις. Ενδεχομένως να του είχαν γίνει γνωστές και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς για αρκετά χρόνια εργαζόταν στη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας, για κάποιο διάστημα μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που ειδικευόταν στη νευρολογία και τη νευροχειρουργική.

Στην «Αμνησία» (εκδ. Ψυχογιός), η Κρίστιν κάθε μέρα ξυπνάει σε μια ξένη κρεβατοκάμαρα, δίπλα σε έναν άντρα που δεν αναγνωρίζει, τον σύζυγό της. Μέσα από σκόρπιες φωτογραφίες, έναν πίνακα σημειώσεων, αλλά και ένα ημερολόγιο στο οποίο με την παρότρυνση του γιατρού της καταγράφει όσα της συμβαίνουν καθημερινά, προσπαθεί να ενώσει τις χαμένες ψηφίδες της ζωής της, να ξαναχτίσει τη χαμένη της ταυτότητα, να καταλάβει ποια είναι αυτή η γερασμένη γυναίκα που βλέπει στον καθρέφτη της. Το επόμενο πρωί, οι βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις έχουν χαθεί και πρέπει ξανά να καταβάλει μεγάλο κόπο για να τις ανακτήσει. Είναι ένας αγώνας μεγάλος, δύσκολος και σε μεγάλο βαθμό «στημένος»…

Το θέμα της απώλειας της μνήμης δεν είναι κανούργιο. Είναι μάλλον πολύ συνηθισμένο στη σύγχρονη μυθοπλασία. Ο Στιβ Γουάτσον, όμως, στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα, καταφέρνει να το παρουσιάσει με τρόπο που δημιουργεί κλιμακούμενη ένταση και αγωνία στον αναγνώστη. Μυστήριο, ίντριγκα, έρωτας, βία εναλλάσσονται στις σωστές δόσεις σε αυτό το εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ. Και, φυσικά, δεν είναι διόλου τυχαίο πως το βιβλίο πολύ γρήγορα γυρίστηκε ταινία με ονόματα πρώτης γραμμής: Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φερθ, Μαρκ Στρονγκ. Προβάλλεται αυτήν την περίοδο στους ελληνικούς κινηματογράφους, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα απολαύσετε πολύ περισσότερο το βιβλίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή