Ο ποιητής πίσω από τον μουσικό

Ο ποιητής πίσω από τον μουσικό

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξημερώματα της 18ης Μαΐου 1980, την παραμονή της αναχώρησης των Joy Division για την πρώτη τους αμερικανική περιοδεία, ο 23χρονος Ιαν Κέρτις κρεμάστηκε στην κουζίνα του σπιτιού του, στο Μάκλσφιλντ της Αγγλίας. Η αυτοκτονία του, τη στιγμή που η καριέρα του άρχιζε να απογειώνεται, του χάρισε μια θέση μεταξύ των «αγέραστων» ειδώλων της μουσικής. Του στέρησε όμως την ευκαιρία να εκφράσει πτυχές της προσωπικότητάς του που κρύβονταν πίσω από το προσωπείο του ανερχόμενου ροκ σταρ: εσωστρεφής και μάλλον συνεσταλμένος, αναζητούσε διέξοδο από τα ψυχικά και σωματικά του προβλήματα -υπέφερε από κατάθλιψη και συχνές επιληπτικές κρίσεις- στον κόσμο των βιβλίων. Διάβαζε με πάθος, λάτρευε συγγραφείς όπως ο Ντοστογιέφσκι, ο Κάφκα, ο Γκόγκολ, αλλά και ο Μπάροουζ, ο Εσε και ο Μπάλαρντ, ενώ συνήθιζε να περνάει τις νύχτες του πίνοντας καφέ, καπνίζοντας και γράφοντας μέχρι το πρωί.

Σε μια εποχή όπου η ποίηση θεωρούνταν ξεπερασμένη, ο Κέρτις διοχέτευε όλη του την έμπνευση στα τραγούδια της μπάντας του, τα οποία προσέγγιζε ως πραγματικός συγγραφέας, δουλεύοντας τους στίχους ξανά και ξανά. Κομμάτια όπως το «Novelty», το «Leaders of Men» ή το «Atrocity Exhibition» εμπεριέχουν εμφανείς αναφορές στα αγαπημένα λογοτεχνικά έργα του τραγουδιστή και στιχουργού. Ομως τα τετράδια, που ανακάλυψε η σύζυγός του Ντέμπορα μετά τον θάνατό του, αποκαλύπτουν πως φιλοδοξούσε να γράψει και κάτι πιο εκτενές – ίσως ένα διήγημα ή μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Τα χειρόγραφα του Κέρτις είδαν για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, με την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου σε επιμέλεια της Ντέμπορα Κέρτις και του Τζον Σάβατζ, συγγραφέα, δημοσιογράφου και δημιουργού του ντοκιμαντέρ «Joy Division». Το βιβλίο, με τίτλο «So this is Permanence», περιέχει ανέκδοτο υλικό, όπως προσχέδια και εναλλακτικές εκδοχές γνωστών τραγουδιών, στίχους κομματιών που δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ και ορισμένα πεζά. Πεποίθηση των δύο επιμελητών είναι πως ο Κέρτις θα ήταν περήφανος για το αποτέλεσμα. «Δεν νομίζω ότι η δόξα και η ζωή στον δρόμο τού ταίριαζαν πραγματικά», δήλωσε η Ντέμπορα Κέρτις στην εφημερίδα Guardian. «Πιστεύω ότι θα συνέχιζε να γράφει ακόμα και αν σταματούσε να εμφανίζεται στη σκηνή. Στα 40 ή τα 50 θα μπορούσε να είχε γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο».

Αν και δεν φέρνουν στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για τη ζωή του τραγουδιστή, οι σημειώσεις του προσφέρουν στον αναγνώστη μια γεύση του τρόπου με τον οποίο εργαζόταν. «Οποιος περιμένει μια μεγάλη αποκάλυψη θα απογοητευτεί. Ο Ιαν ήταν πολύ κλειστός άνθρωπος», προειδοποιεί ο Τζον Σάβατζ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Complete Music Update. «Τα περισσότερα έχουν ήδη ειπωθεί στα απομνημονεύματα της Ντέμπορα» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη με τίτλο «Ιαν Κέρτις και Joy Division: αγγίζοντας από μακριά», ενώ αποτέλεσε τη βάση για την ταινία «Control» του Anton Corbijn). «Ωστόσο, το βιβλίο μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς έγραφε και τι έγραφε», συνεχίζει. Παράλληλα, οι σελίδες της έκδοσης συνθέτουν μια εικόνα, έστω και αποσπασματική, του εσωτερικού κόσμου του Κέρτις – το ταραγμένο σύμπαν ενός ανθρώπου ο οποίος, μολονότι η οικογένεια και οι φίλοι του δεν το είχαν αντιληφθεί, βυθιζόταν ολοένα και περισσότερο στο σκοτάδι. Η σταδιακή κατάρρευσή του, καθώς η υγεία του έφθινε και ο γάμος του διαλυόταν εξαιτίας της σχέσης του με τη δημοσιογράφο Annik Honore, πιθανότατα κρύβεται πίσω από τη βαθιά μελαγχολία των στίχων του τελευταίου άλμπουμ των Joy Division «Closer», που κυκλοφόρησε δύο μήνες μετά τον θάνατο του τραγουδιστή τους. Από εδώ, και συγκεκριμένα από το κομμάτι «Twenty-four Hours», προέρχεται ο τίτλος «So This Is Permanence».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή