«Ακαδημαϊκός»… Τσιτσάνης

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φώτισε την ελληνική μουσική, τη γέμισε αρμονία και καινούργιες μελωδίες, εξέλιξε το ρεμπέτικο τραγούδι, δημιούργησε ένα νέο είδος λαϊκού τραγουδιού το οποίο εξέφρασε γνήσια τη λαϊκή ψυχή, έφτιαξε μια μουσική γλώσσα εξαιρετικά απλή και εντυπωσιακά ποιητική. Τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη θεωρούνται «εθνικός θησαυρός» και ήταν θέμα χρόνου το έργο του σπουδαίου Ελληνα συνθέτη να αποτιμηθεί και αμιγώς μουσικά όπως συνηθίζεται στην παράδοση της δυτικής μουσικής.

Το ευτύχημα είναι ότι αυτό το «δώρο» ήρθε από ένα νέο άνθρωπο, ένα νέο μουσικό, συνθέτη και δάσκαλο, με ακαδημαϊκή κατάρτιση, τον Νίκο Ορδουλίδη, και αποτελεί την εξέλιξη της διδακτορικής του διατριβής που εκπονήθηκε στο πανεπιστήμιο Λιντς της Αγγλίας.

«Η παρούσα διατριβή είναι επίκαιρη και σημαντική από αρκετές πλευρές», σημειώνει ο συγγραφέας. «Η δε πρωτότυπη συμβολή της συνίσταται στη μελέτη του ηχογραφημένου έργου του Τσιτσάνη, το οποίο, όπως υποστηρίζεται, παρέχει ένα εργαλείο για να έρθουν στο φως πολλά μουσικά, ιστορικά και κοινωνικοπολιτιστικά ζητήματα που αφορούν τον ρόλο του Τσιτσάνη στην εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής». Επιχειρώντας ακριβώς αυτό, η παρούσα διατριβή αποτελεί την πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη, με σκοπό τη συλλογή και την ανασύνθεση και ένταξη μιας πληθώρας πληροφοριών γύρω από τον Βασίλη Τσιτσάνη και την καριέρα του στο εξελικτικό πλαίσιο της ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Σήμερα στις 8 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Ιανός της οδού Σταδίου, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983)». Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Κοκκώνης, Basma Zerouali, Σωτήρης Λυκουρόπουλος, Χάρης Σαρρής, Γιώργος Τσάμπρας και Γιώργος Νταλάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή