ΒΙΒΛΙΟ

«Μπλεκ»: Η επιστροφή του «ξανθού γίγαντα»

«Μπλεκ»: Η επιστροφή του «ξανθού γίγαντα»

Ο «Μπλεκ» μαζί με μια σειρά από άλλα παιδικά και εφηβικά περιοδικά, που κυκλοφορούσαν από διάφορους εκδότες, υπήρξε ένας από τους μύθους που έβρισκε κανείς στους «καθεδρικούς ναούς» της γειτονιάς: τα περίπτερα. Μαζί με το «Μίκυ Μάους», τα «Κλασικά Εικονογραφημένα», τον «Σεραφίνο», τη «Δράση», και τόσα άλλα, ο «Μπλεκ» μεγάλωσε και αυτός γενιές. Οσο κλισέ κι αν ακούγεται, άλλο τόσο είναι και αληθινό. Και εκεί που είχαμε πιστέψει ότι η εποχή του περιπτέρου έσβηνε, παλιοί τίτλοι επιστρέφουν. Οπως ξαναβγήκε η σειρά του «Μίκυ Μάους» από την «Κ», έτσι ξαναβγαίνει σε νέες σειρές ο «Μπλεκ» από τις ιστορικές εκδόσεις Ανεμοδουρά. Ο αείμνηστος Στέλιος Ανεμοδουράς, ένα χρόνο μετά τη διακοπή της εβδομαδιαίας έκδοσης του «Μικρού Ηρωα», άρχισε να κυκλοφορεί τον «Μπλεκ», το 1969, έχοντας εξασφαλίσει τα δικαιώματα από το καλλιτεχνικό στούντιο ΕsseGesse.

Η νεότερη γενιά

Σήμερα, η νεότερη γενιά, ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς και οι συνεργάτες του, επενδύουν και πάλι στο όνειρο με νέες σειρές και σχέδια για το μέλλον. «Η ιδέα της ενεργοποίησης και πάλι της έκδοσης υπήρχε πάντοτε, όμως στους δύσκολους εκδοτικά καιρούς που διανύουμε θα έπρεπε να υλοποιηθεί με τον σωστό τρόπο και όταν οι συνθήκες πραγματικά το επέτρεπαν», λέει ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς. «Η συνάντηση με τον φίλο και συνεργάτη Νίκο Νικολαΐδη έδωσε το έναυσμα για τη νέα αυτή έκδοση. Ο Νίκος είναι σημαντικός αρωγός αυτής της προσπάθειας και με τις γνώσεις και το μεράκι του έδωσε τις σωστές κατευθύνσεις. Πολύτιμοι επίσης συμπαραστάτες στάθηκαν οι Γεώργιος Πολ. Παπαδάκης, Αντρέας Τσιρώνης, Γιώργος Βλάχος και Νίκος Ζώης».

Αυτή η παρέα των συνεργατών έδωσε και πάλι ζωή στον «Μπλεκ» το 2014, ευελπιστώντας όχι μόνο να προκαλέσει νοσταλγία στους 50άρηδες αλλά να δημιουργήσει νέο κοινό. «Θέλαμε να δώσουμε νέα ζωή στον ήρωα που γαλούχησε από το 1969 τουλάχιστον τρεις γενιές αναγνωστών και αποτελούσε το αγαπημένο περιοδικό των εφήβων. Αυτό και κάναμε, πλαισιώνοντάς τον με άλλους ήρωες κόμικ που έγραψαν και αυτοί με τη σειρά τους τη δική τους ιστορία, όπως τον Ζαγκόρ, τον Roy of the Rovers, ποδοσφαιρικό κόμικ, και τέλος τον Τιμ Κάρτερ, ήρωα της άγριας Δύσης. Η συχνή επαφή με τους αναγνώστες του περιοδικού μέσω κυρίως των social media (γκρουπ του “Μπλεκ” στο facebook) μας καθοδηγεί στον εμπλουτισμό της ύλης. Ετσι λοιπόν, αφαιρέθηκαν κάποιοι ήρωες, ενώ προστέθηκαν νέοι με βασικότερο τον αγαπημένο Λοχαγό Μαρκ του οποίου φιλοξενούμε αδημοσίευτες ιστορίες. Παράλληλα γίνεται μια νέα προσπάθεια να εμπλουτίσουμε την έκδοση με νέες ιστορίες Ελλήνων σκιτσογράφων και σεναριογράφων».

Ο νέος «Μπλεκ» κυκλοφορεί κάθε 15 του μήνα και έως τώρα, όπως λέει ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, οι στόχοι προσεγγίζονται. Τα πρώτα έξι τεύχη είχαν κυκλοφορήσει με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αλλά πλέον η κυκλοφορία είναι αυτόνομη στον ελεύθερο ανταγωνισμό του περιοδικού Τύπου. «Για μας ο “Μπλεκ” είναι κάτι παραπάνω από ένα περιοδικό, είναι σύμβολο που στιγμάτισε τον εκδοτικό χώρο για παραπάνω από 40 χρόνια και επομένως θέλουμε να το κρατήσουμε ζωντανό. Θα θέλαμε να το εμπλουτίσουμε και με νέους ήρωες κόμικ, με βάση και τις απαιτήσεις του κοινού. Δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες που μας παροτρύνουν να κάνουμε εβδομαδιαία την έκδοση, αλλά στην παρούσα φάση μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη και εμείς θα θέλαμε να κινηθούμε με σταθερά και σίγουρα βήματα. Επιπλέον στη σκέψη μας είναι και η έκδοση κάποιων άλλων ηρώων κόμικ των εκδόσεων Ανεμοδουρά (ήδη κυκλοφορεί μια νέα μηνιαία έκδοση του Μικρού Ηρωα)».

Ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς επιχειρεί να σκιαγραφήσει το κοινό του περιοδικού, που αποτέλεσε τη «ναυαρχίδα» των εκδόσεων Ανεμοδουρά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και σταμάτησε άδοξα στις αρχές του 2010 όταν εκδιδόταν ως συλλεκτικός «Μπλεκ».

Οι αναγνώστες του

«Οι πρώτοι αναγνώστες του 1969 είναι η γενιά των 55άρηδων και εφόσον το περιοδικό σταματάει τη δυναμική του παρουσία το 2010 φτάνει ώς τους 20άρηδες. Αν συνεκτιμήσει κανείς ότι οι πωλήσεις που επιτυγχάνονταν εκείνη την εποχή σε εβδομαδιαία βάση άγγιζαν τις 100.000, θα καταλάβετε ότι μιλάμε για ένα μεγάλο κοινό το οποίο νοσταλγικά επιθυμεί να ξαναδιαβάσει ιστορίες του “Μπλεκ” αλλά και άλλων ηρώων εκείνης της περιόδου. Πέρα όμως από τους νοσταλγούς και τους φανατικούς θαυμαστές, με ιδιαίτερη χαρά αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει και νεότερο κοινό. Και εμείς θεωρούμε ότι ο “Μπλεκ” αποτελεί έναν χαρακτήρα ιδιαίτερα αγαπητό στις μικρές ηλικίες γιατί πρεσβεύει διαχρονικές αξίες και ιδανικά, όπως ο αλτρουισμός, η αυτοθυσία, ο σεβασμός στον εχθρό και η ανιδιοτέλεια».

Πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε το κλασικό, πια, βιβλίο των Γιώργου Πολ. Παπαδάκη και Νίκου Δημ. Νικολαΐδη με τίτλο «Ο Μπλεκ και οι άλλοι», στο οποίο συμπυκνώνεται η εντυπωσιακή εκδοτική ιστορία του. Ο Στέλιος Ανεμοδουράς, όπως μας λέει σήμερα ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, «θεωρούσε ότι ο “Μπλεκ” αποτελούσε τη συνέχεια του “Μικρού Ηρωα” σε εικονογραφημένη μορφή και βέβαια είχε δίκιο».