Νέες εκδόσεις

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΙΗΣΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΑΡΟΓΛΟΥ

Μνήμη σχεδόν πλήρης

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

σελ. 48

Λίγους στίχους του Ε. Χ. Γονατά έχει στην προμετωπίδα του βιβλίου του ο Λεωνίδας Κακάρογλου που τον είχαμε γνωρίσει από τα πεζά του, μέχρι τώρα. Δημοσίευε όμως ποιήματά του σε λογοτεχνικά περιοδικά και κάποια της συλλογής αυτής έχουν ήδη δει το φως σε σελίδες περιοδικού Τύπου. Εχουν κάτι γήινο τα ποιήματα του Λεωνίδα Κακάρογλου. Και νοσταλγικό μαζί, όσο και τρυφερό. «Εβρεξε μια κίτρινη βροχή/ Παλιοί καημοί/ Στη λασπωμένη νύχτα/ Κι η μνήμη/ Φωτογραφία που κάηκε/ Βαδίζω στην άκρη/ Μετέωρων υποσχέσεων/ Ανείπωτων λέξεων/ Και μιας τρυφερής ελπίδας/ Που αχνοφέγγει». Και στη μνήμη του ποιητή συναντούμε πολλά που ανασύρονται από τη δική μας μνήμη.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

ΠΑΙΔΙ

ΤΖΕΪΝ ΓΚΟΥΝΤΟΛ

Ο γιατρός Ασπρούλης

μτφρ.: Μαρία Παπαγιάννη

εκδ. Πατάκη

Το βιβλίο της Τζέιν Γκούντολ «Ο γιατρός Ασπρούλης» είναι βασισμένο σε μια αληθινή και πολύ τρυφερή ιστορία. Σε ένα νοσοκομείο του Λονδίνου ένα άσπρο κανίς κατάφερε με την παρουσία του και τη δική του περιποίηση και φροντίδα να γιατρέψει πολλά άρρωστα παιδιά που χρειάζονταν ένα έναυσμα για να ξεκινήσει η θεραπεία τους. Το σκυλάκι αφού διώχτηκε αρχικά από τον επιθεωρητή υγείας του νοσοκομείου κατάφερε να γίνει αποδεκτό ως ένας από τους πιο ευαίσθητους και χρήσιμους νοσηλευτές του. Μια ιστορία που μιλάει για τη θεραπευτική δύναμη της αγάπης και φωτίζει την ιδιαίτερη σχέση που μπορεί να έχουν τα ζώα με τους ανθρώπους.

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Νέα Εστία

τεύχος 1863, Σεπτέμβριος 2014

σελ. 338  – 16 ευρώ

Ξαναθυμόμαστε τον περιπαθή λόγιο Νάσο Δετζώρτζη (1911-2003) δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Τελειομανής μεταφραστής τμημάτων του έργου του Προυστ ήδη από το 1933, πολύτιμος συνεργάτης του Γρηγορίου Ξενόπουλου στη σύνταξη της «Νέας Εστίας», βαθύς γνώστης των κρυφών μυστικών της καλλιτεχνικής τυπογραφίας, υπεύθυνος για τις αναθεωρήσεις της «Νεοελληνικής Γραμματικής» κατά τη διάρκεια του μεταπολιτευτικού 1975. Δικό του σημάδι στη γλώσσα μας, η καθιέρωση του –ει στις καταλήξεις των ρημάτων. Για τη γοητευτική προσωπικότητα του εμβληματικού Νάσου Δετζώρτζη γράφουν η Κική Δημουλά, η Αντ. Βλαβιανού, ο Δ. Δασκαλόπουλος, η Μ. Στασινοπούλου, ο Δ. Κονιδάρης, ο Μ. Φραγκόπουλος και η Κ. Βλάχου.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΤΙΒΕΡΙΟΣ

Πλαστές αρχαιότητες και παραχάραξη της Ιστορίας

εκδ. ΜΙΕΤ, σελ. 114 – 14 ευρώ

Η παραγωγή κίβδηλων αρχαιοτήτων και πλαστών έργων τέχνης αποτελεί πάγιο πρόβλημα. Δίπλα σε διάσημους παραχαράκτες του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως ήταν ο Χανς βαν Μέχερεν με τους νόθους Βερμέερ, ο Ελληνας Κωνσταντίνος Σιμωνίδης με το ψεύτικο παλίμψηστο του 5ου μ.Χ. αιώνα και ο κιβδηλοποιός αρχαίων νομισμάτων Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, προστίθεται ο σύγχρονος Σικελός πλαστοποιός που έφτιαξε ένα εικονογραφημένο μολύβδινο έλασμα του 6ου π.Χ. αιώνα. Κίνητρα των κιβδηλοποιών, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Μιχ. Α. Τιβέριο, η λοιδορία της επιστήμης, ο προσωπικός πλουτισμός και σοβαρότατη συνέπεια η παραπλάνηση της Ιστορίας.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΧΑΡΟΥΚΙ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ

Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του

μτφρ.: Μαρία Αργυράκη

εκδ. Ψυχογιός σελ. 346

Αναφορές στην κλασική μουσική, λεπτομερείς περιγραφές περίπλοκων εδεσμάτων, μοναχικοί ήρωες σημαδεμένοι από ένα τραυματικό γεγονός του παρελθόντος, σύμβολα και μοιραίες συμπτώσεις παντού: Οι φανατικοί αναγνώστες του Χαρούκι Μουρακάμι αποκλείεται να απογοητευτούν με το νέο, 13ο μυθιστόρημά του που περιέχει τις «σωστές» δόσεις μελαγχολίας, νοσταλγίας και σουρεαλισμού. Ωστόσο, χάρη στη συνεκτική πλοκή της, η ιστορία του «άχρωμου» Τσουκούρου, που δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει μία βίαιη εφηβική απόρριψη, συνιστά ιδανική πρώτη επιλογή για τους αμύητους στο μυστηριακό σύμπαν του διάσημου Ιάπωνα συγγραφέα. Το βιβλίο πούλησε 1 εκατ. αντίτυπα τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του μόνο στην Ιαπωνία.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή