Νέες Εκδόσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

MAIΡΗ ΣΕΛΕΪ

Φρανκενστάιν ή Ο σύγχρονος Προμηθέας

μτφρ.: Μαρία Αργυράκη

εκδ. Μίνωας, σελ. 350

Οταν ο Λόρδος Βύρωνας πρότεινε στη νεαρή Μαίρη Γκόντουιν και τον εραστή και μελλοντικό σύζυγό της, Πέρσι Σέλεϊ, να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό ιστορίας τρόμου, εκείνη συνέλαβε την ιστορία ενός φιλόδοξου επιστήμονα που αποπειράται να κατασκευάσει μια απομίμηση ανθρώπου στο εργαστήριό του. Το μυθιστόρημά της, που κυκλοφόρησε ανώνυμα το 1818, θεωρείται σήμερα ένα από τα πρώτα έργα επιστημονικής φαντασίας. Η ιστορία του δρος Φρανκενστάιν είναι εν πολλοίς γνωστή, όμως η γραφή της Μαίρης Σέλεϊ καθηλώνει τον αναγνώστη, ενώ η σκοτεινή ιστορία της συμπυκνώνει μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ηθικής φιλοσοφίας.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ

ΛΙΜΠΥ ΤΑΤΑ ΑΡΣΕΛ

Με τον διωγμό στην ψυχή. Το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής σε τρεις γενιές

εκδ. Κέδρος, σελ. 526

Παίρνοντας συνεντεύξεις απ’ τα παιδιά και τα εγγόνια της Μικρασιάτισσας προσφυγοπούλας μάνας της, η Ελληνίδα ψυχολόγος Λίμπυ Τατά Αρσέλ διερευνά το ψυχοκοινωνικό τραύμα. Οι περισσότερες ελληνικές μελέτες για το Μικρασιατικό είναι ιστορικές και κοινωνιολογικές. Σε μια εποχή όπου η λογοτεχνία και οι Σπουδές του Τραύματος ανθούν, η συγγραφέας, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και διευθύντρια προγραμμάτων για την αποκατάσταση θυμάτων πολέμου και βασανιστηρίων, εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία με μια προσέγγιση που μας λείπει: την ψυχολογική ανάλυση του οδυνηρού τραύματος και της διαγενεαλογικής μεταβίβασής του.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

PHILIP ROTH

Διαβάζοντας τον εαυτό μου και άλλους

μτφρ.: Κατερίνα Σχινά

εκδ. Πόλις, σελ. 430

Η εμβληματική συλλογή με δοκίμια και συνεντεύξεις του Φίλιπ Ροθ, καλύπτοντας ένα μεγάλο διάστημα της συγγραφικής του πορείας. Προσφέρεται ιδανικά για τους φανατικούς του αναγνώστες αλλά και για όσους θα ήθελαν να μυηθούν στον συγγραφικό του κόσμο χωρίς να ξεκινήσουν με κάποιο από τα μυθιστορήματά του. Μαζί με τις «Κουβέντες του σιναφιού» αποτελούν έναν πρώτης τάξεως οδηγό σε μια οδό που κινείται κάπου ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, στον στοχασμό πάνω στη γραφή και στο ίδιο το συγγραφικό εργαστήρι – με κάμποσα ψήγματα (αυτο)βιογραφίας μέσα. Θα πρότεινα να ξεκινήσετε από το δοκίμιο/διήγημα «Μια ματιά στον Κάφκα».

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΑΣ

Το σπίτι

εκδ. Κίχλη, σελ. 136

Ο Γιώργος Μητάς είναι ένας προικισμένος πεζογράφος. Οπως και στη διηγηματογραφική του συλλογή «Ιστορίες του Χαλ» (2011) έτσι και στη νέα νουβέλα του δημιουργεί μια εξαιρετικά ατμοσφαιρική αφήγηση η οποία αυτή τη φορά αντλεί από τη μακρά παράδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού και των γοτθικών ιστοριών μυστηρίου. Ο αναγνώστης αγωνιά τι θα συμβεί στον συμπαθή ήρωα από τη στιγμή που πατά το πόδι του στην κοντινή και ταυτόχρονα μυθική Υδρα. Το τέλος ωστόσο είναι απογοητευτικό. Γιατί η καταληκτική αλληγορία στην οποία μας οδηγεί για τις περιπέτειες και τους υψηλούς κινδύνους της γραφής είναι ιδέες μάλλον τετριμμένες.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

PEDRO JUAN GUTIERREZ

Διάλογος με τη σκιά μου

μτφρ.: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 320

Ο Κουβανός που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό αυτή τη φορά εγκαταλείπει την (έτσι κι αλλιώς, πολύ συχνά) αυτοβιογραφική του μυθοπλασία και το ρίχνει στην ενδοσκόπηση: τρόπος του λέγειν, βέβαια. Διότι ενώ μιλά, υποτίθεται, με τον εσώτερο εαυτό του, εμφανίζεται πιο εξωστρεφής από ποτέ. Γαργαλιστικός όπως και στα μυθιστορήματά του, αναλώνεται σε αναφορές σε γυναίκες, ποτά, γυναίκες, πούρα, γυναίκες, ξενύχτια, γυναίκες κ.ο.κ. Μιλάει πολύ και για τη σχέση του με το γράψιμο. Αλλά αυτό μάλλον είναι το λιγότερο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή