ΒΙΒΛΙΟ

Οι «Ηγέτες» στο Ναύπλιο

oi-igetes-sto-nayplio-2054238

Η αλήθεια είναι αυτή: και ξέρουμε και δεν ξέρουμε τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η καθοριστική για τη συνέχεια δολοφονία του φαίνεται πως έχει επισκιάσει σε σημαντικό βαθμό την πολιτική κληρονομιά του κυβερνήτη.

Την Κυριακή η «Καθημερινή» επιχειρεί μια νέα ανάγνωση του Ιωάννη Καποδίστρια προσφέροντας στους αναγνώστες της έναν ακόμα τόμο στην εκδοτική σειρά «Ηγέτες». Για τη συγγραφή του βιβλίου εμπιστεύτηκε ένα νέο άνθρωπο, τον Παναγιώτη Πασπαλιάρη, ο οποίος ήταν ένας από τρεις βασικούς ομιλητές στην εκδήλωση της «Κ» στο Ναύπλιο, στην αίθουσα του Βουλευτικού, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Ο κ. Π. Πασπαλιάρης τόνισε ότι σκοπός του ήταν να «ξαναδιαβάσει» τον Καποδίστρια χωρίς τις προκαταλήψεις παλαιότερων εποχών.

«Λιτοδίαιτος, απλός, αφοσιωμένος στο δύσκολο έργο του»: με λίγα λόγια, που περιγράφουν τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο, ξεκίνησε την ομιλία του ο Δημήτρης Γεωργόπουλος (προϊστάμενος ΓΑΚ Αργολίδος), ενώ η παρουσίαση προσωπικών αντικειμένων, έργων ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής και άλλων κειμηλίων, που το καθένα μαρτυρεί και μια ιστορία, απασχόλησε τη Δήμητρα Κουκίου, προϊσταμένη Βιβλιοθήκης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια εξαιρετική είδηση που μετέφερε στο ακροατήριο ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο οποίος, αφού αναρωτήθηκε ποια θα ήταν η πορεία του έθνους αν δεν είχε παρεμβληθεί η δολοφονία Καποδίστρια, ενημέρωσε την αίθουσα ότι το ιστορικό φαρμακείο του Ναυπλίου (και πρώτο του νεοσύστατου κράτους), εκεί όπου ταριχεύτηκε η σoρός του κυβερνήτη, περνάει τελεσίδικα στα χέρια του δήμου.