Ο πολύπλοκος Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο πολύπλοκος Ελευθέριος Βενιζέλος

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πάντα την ικανότητα να συναρπάζει. Ο ηγέτης που πέτυχε να διπλασιάσει την εδαφική έκταση της Ελλάδας και να αλλάξει την πολιτική σκηνή και κοινωνία της χώρας, ήταν ένα κράμα πολεμιστή και διανοούμενου, οραματιστή και ρεαλιστή, νηφάλιου διπλωμάτη και εκρηκτικού Κρητικού· ήταν άνθρωπος που γνώριζε την ανάγκη εθνικής ενότητας για να πετύχει εθνικούς στόχους αλλά δεν δίστασε να πρωταγωνιστήσει στον διχασμό. Αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανείς άλλος. Τα επιτεύγματά του, τα προσωπικά χαρίσματά του, η αγάπη που ενέπνευσε και οι προβληματισμοί που προκάλεσε, μας δίνουν την εντύπωση ότι είναι συνεχώς παρών, σε μια εποχή, μάλιστα, που οι μεγάλοι ηγέτες απουσιάζουν δραματικά.

Οταν η «Καθημερινή» σχεδίαζε τη σειρά «Ηγέτες», στόχος ήταν να παρουσιάσει την ιστορία της Ελλάδας μέσω των ανθρώπων που διαμόρφωσαν αυτήν την πορεία με τις ιδέες και τις πράξεις τους. Η επιλογή των πρωταγωνιστών της ελληνικής Ιστορίας στόχευε, επίσης, να αποτελέσει μια σπουδή πάνω στην πολύπλοκη σχέση μεταξύ του χαρακτήρα του ηγέτη και της συγκυρίας στην οποία εκδηλώθηκαν οι ηγετικές ικανότητές του.

Αυτές οι πτυχές της ηγετικής προσωπικότητας και της πορείας του Ελευθερίου Βενιζέλου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα Χανιά την περασμένη Δευτέρα. Η «Καθημερινή» προσφέρει στους αναγνώστες της αυτή την Κυριακή τη βιογραφία του Βενιζέλου, γραμμένη από τον υπεύθυνο της σειράς «Ηγέτες», καθηγητή Θάνο Βερέμη. Επέλεξε, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», να παρουσιάσει το βιβλίο στην πόλη όπου ο μελλοντικός εθνάρχης έκανε τα πρώτα του πολιτικά βήματα. Γεννήθηκε στο χωριό Μουρνιές, λίγο έξω από τα Χανιά, το 1864, και εκεί έζησε και εργάστηκε ως δικηγόρος πριν ενταχθεί στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κρήτης και της ένωσής της με την Ελλάδα. Την εκδήλωση φιλοξένησε η όμορφη αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο Μεγάλο Αρσενάλι στο παλιό λιμάνι.

Ο Γιάννης Φίλης, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και συγγραφέας, υπογράμμισε πόσα προσέφερε ο Βενιζέλος στην Ελλάδα. «Πρώτα, διπλασίασε τη χώρα, αλλιώς θα ήμασταν μια γεωγραφική υποσημείωση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και, δεύτερον, οργάνωσε τη χώρα στη σύγχρονη μορφή της – δηλαδή αυτά που παίρνουμε σήμερα ως δεδομένα: παιδεία, υγεία, ασφάλιση, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, εθνική άμυνα και άλλα».

Ο Αντώνης Χουρδάκης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, υπογράμμισε ότι «ο Βενιζέλος είναι το καλύτερο παράδειγμα της πολιτικής επιστήμης. Αποτελεί σχολή. Ενα σύνθετο, πολύπλοκο φαινόμενο». Και κατέληξε: «Ο ηγέτης συμβιβάζεται με αυτό που δεν μπορεί, δεν συμβιβάζεται με αυτό που μπορεί».

Ο Νίκος Παπαδάκης, γεν. διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», αποκάλεσε τον Θάνο Βερέμη «από τους βασικούς συντελεστές μιας σοβαρότερης προσέγγισης του έργου και της ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου», υπογραμμίζοντας την παρατήρηση του Βερέμη ότι ο Βενιζέλος δεν θυσίαζε το εφικτό για το ιδεώδες. «Αντιστάθηκε στο ρεύμα του λαϊκισμού», είπε ο κ. Παπαδάκης. «Με αυτόν τον τρόπο κέρδισε τα εδάφη που η Ελλάδα έχει σήμερα».

Την εκδήλωση υποστήριξαν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, με την ακούραστη και εμπνευσμένη προσφορά των προϊσταμένων τους (Μανώλη Πετράκη και Κώστα Φουρναράκη) και των εργαζομένων τους. Μεταξύ των παρόντων ήταν ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας. Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης της «Κ», Νίκος Κωνσταντάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή