Νέες Εκδόσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

GRAPHIC NOVEL

SOLOUP

Αϊβαλί

εκδ. Κέδρος

Η ιστορία του Αϊβαλιού, ενός τόπου πανέμορφου αλλά και μαρτυρικού όσο λίγοι, δοσμένη μέσα από το πενάκι του εικαστικού καλλιτέχνη Soloup. Τέσσερις ιστορίες, προσωπικά βιώματα και μαρτυρίες όπως τις κατέγραψαν μεγάλοι αφηγητές της μικρασιατικής τραγωδίας, σαν τον Φώτη Κόντογλου και τον Ηλία Βενέζη –αλλά και τον Τούρκο Αχμέτ Γιουρουλμάζ– παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μορφή μεγάλου graphic novel. Τα σκίτσα του Soloup, φτιαγμένα με ευαισθησία και ειλικρίνια, πλουτίζουν την ιστόρηση, ενώ σποραδικά παρεμβάλλεται και ορίτζιναλ φωτογραφικό υλικό της εποχής. Στα θετικά και η πολύ καλή ποιότητα της έκδοσης.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΚΛΑΣΙΚΟΙ 

HENRY JAMES

Η δεύτερη ευκαιρία 

μετ. Καρολίνα Μέρμηγκα

εκδ. Μελάνι

Προς τας δυσμάς του βίου του ο παθιασμένος μάστορας του ύφους και διάσημος συγγραφέας Ντένκομπ αντιλαμβάνεται πως δεν είναι πια σε θέση να ξεπεράσει τον εαυτό του όπως το είχε κάνει σε μια ή δυο στιγμές στο παρελθόν. Ο καημένος Ντένκομπ ποθεί μια παράταση, μια δεύτερη ευκαιρία καθώς μέχρι τότε είχε κάνει όσα ήταν να κάνει αλλά όχι όσα θα ήθελε. Eνας καλλιτέχνης πάντα ποθεί να προχωρήσει ακόμη παραπέρα, όμως τη δεύτερη ευκαιρία ο Ντένκομπ δεν θα την έχει. Μήπως όμως όσα δημιούργησε ήταν ήδη σπουδαία; Διαφορετικά γιατί ο θαυμαστής του, ο δόκτωρ Χιου, αποφάσισε να του αφοσιωθεί τόσο πολύ ώστε να χάσει τη δυνατότητα μιας ανεξάρτητης, άνετης ζωής; 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ν.Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διετείς διακοπαί

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Οι φωτισμένοι καθηγητές του σχολείου δεν λείπουν. Εναποθέτουν τη σφραγίδα τους τόσο στη διδακτέα ύλη όσο και στους μαθητές τους. Μια τέτοια ομάδα διδασκάλων πέρασε για μετεκπαίδευση από τα θρανία του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαίδευσης στο Βαρβάκειο τη διετία 1972-1974. Και με την κοινή λογική, τις γνώσεις και το ελεύθερο πνεύμα της κατόρθωσε να δημιουργήσει ρήγματα στην ισχυρότατη παράδοση των κονσερβαρισμένων διδασκαλιών που δέσποζαν τον καιρό της χούντας. Οι «μαθητές» δεν ήταν άλλοι από τους Λ. Κούσουλα, Χρ. Μηλιώνη, Κ. Μπαλάσκα, Γ.Δ. Παγανό, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο και Γ. Παπακωστούλα-Γιανναρά που μεταπολιτευτικά ανανεώνουν ριζικά τη διδασκαλία των ανθρωπιστικών μαθημάτων. 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΙΤΣΕΛ

Τα χίλια φθινόπωρα του Γιάκομπ ντε Ζουτ

μτφρ.: Μαρία Ξυλούρη,

εκδ. Τόπος

Μετά τον «Ατλαντα του ουρανού», που μεταφέρθηκε στο σινεμά, ο Ντέιβιντ Μίτσελ έχει γίνει κάτι σαν σταρ. Γνωστός για τα λεγόμενα «υπερμυθιστορήματά» του (μέγα-συνθέσεις που αποτελούνται από πολλαπλά, περίπου αυτόνομα, μυθιστορήματα, που δεν συνδέονται απαραίτητα μεταξύ τους και διατρέχουν εποχές, κόσμους και πολιτισμούς, επιστρατεύοντας μια πληθώρα αφηγηματικών τρόπων), ο 45χρονος συγγραφέας μας έρχεται αυτή τη φορά με ένα, τρόπον τινά, κλασικότροπο ιστορικό μυθιστόρημα υψηλών αξιώσεων και συναρπαστικών στιγμών. Στα συν της ελληνικής έκδοσης η μετάφραση της συγγραφέως Μαρίας Ξυλούρη, η οποία λατρεύει το έργο του Μίτσελ.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΤΡΕΪ ΜΑΚΙΝ

Η ζωή ενός άγνωστου άνδρα

μετ.: Αγγελική Σιγούρου

εκδ. Καστανιώτης

Επέλεξε ν’ αφήσει τον τόπο που γεννήθηκε και να ζήσει στη Γαλλία, ο 57χρονος συγγραφέας. Παρ’ όλα αυτά η μητέρα-πατρίδα τον απασχολεί πάντα, κι ας γράφει στα γαλλικά. Ετσι στο βιβλίο αυτό ο ήρωάς του (δεν είναι τυχαία συγγραφέας) πάλι φεύγει, αυτή τη φορά προς τη Ρωσία, προσπαθώντας να ανακαλύψει τις αλλαγές που έγιναν στη χώρα του. Εκεί θα γνωρίσει έναν άγνωστο άνδρα, κι έναν διαφορετικό έρωτα. Το πεπρωμένο της πατρίδας, όμως, είναι ο κύριος πρωταγωνιστής.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή