Στο Γαλλικό Ινστιτούτο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δεσμοί είναι παλιοί, σε πολλούς τομείς. Η Γαλλία ήταν από παλιά τόπος προορισμού, τόπος σπουδών, τόπος τουρισμού και τόπος μπολιάσματος (ιδεών, πολιτισμού κ.λπ.). Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία στον τομέα του πολιτισμού έχουν ξαναγίνει έντονες και θερμές. Και το δραστήριο Γαλλικό Ινστιτούτο στηρίζει πολλές ελληνικές πρωτοβουλίες και παραγωγές στον χώρο του πολιτισμού. Χθες παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2015. Οι άξονες αφορούν τα ερωτήματα των σύγχρονων πολιτών μέσα από συζητήσεις ιδεών για τις αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τους δημιουργούς και την κοινή θάλασσα, τη Μεσόγειο.

Η φιλοσοφία έχει σταθερά ισχυρή θέση στο Γαλλικό Ινστιτούτο και αυτή τη χρονιά προσκεκλημένοι θα είναι ο Αλέν Μπαντιού, η Sandra Laugier, ο Jean-Luc Nancy, αλλά και ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, που θα μιλήσει με θέμα «Από τον λαϊκισμό στον αντιλαϊκισμό: ιστορία και στρατηγική».

Ιδιαίτερες είναι οι δύο προσωπικότητες που δεν είναι πια μαζί μας και θα τιμηθούν από το Γαλλικό Ινστιτούτο. Λίγο πριν η στάχτη του μεταφερθεί στο Πάνθεον, θα τιμηθεί στην Αθήνα -έπειτα από πρόταση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου- ο Jean Zay, που είχε υπάρξει υπουργός Παιδείας του Λαϊκού Μετώπου και εμβληματική φυσιογνωμία στον αγώνα για τις αξίες της δημοκρατίας και του κοσμικού κράτους, που είναι εξαιρετικά επίκαιρες στη Γαλλία και την Ευρώπη του σήμερα. Επειτα από πρόταση της Κατρίν Βελισσάρη θα τιμηθεί η ιστορική εκδότρια της «Εστίας» Μάνια Καραϊτίδη, η κυρία Μάνια που τόσο αγάπησε ο κόσμος του βιβλίου και αγάπησε το βιβλίο. Ιδιαίτερη στήριξη θα δώσει το Γαλλικό Ινστιτούτο και στο βιβλίο, με διπλασιασμό του ποσού για μεταφράσεις γαλλικών έργων στα ελληνικά, με λευκή κάρτα στους Ελληνες εκδότες για παρουσιάσεις βιβλίων στη βιβλιοθήκη του κ.λπ. Και θα στηρίξει, για άλλη μια χρονιά, ενεργά και το θέατρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή