Κώστας Αξελός, επίκαιρος πάντα στη Γαλλία

Κώστας Αξελός, επίκαιρος πάντα στη Γαλλία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Αξελού και αυτήν την περίοδο και ώς τα τέλη του ερχόμενου μήνα, παρουσιάζεται στο Παρίσι μία έκθεση για τον Ελληνα φιλόσοφο. Χειρόγραφα, φωτογραφίες, επιστολές, έγγραφα και αντικείμενα που συνδέονται με τη ζωή και το έργο του Κώστα Αξελού παρουσιάζονται στη Μεγάλη Αίθουσα της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ecole Normale Supérieure με την ευκαιρία της δωρεάς των αρχείων του φιλοσόφου στο υψηλού κύρους εκπαιδευτικό ίδρυμα της Γαλλίας, που δέχεται, κατόπιν διαγωνισμού και για προωθημένη διδασκαλία, οικότροφους και μη σπουδαστές, παράλληλα με τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο.

Η δωρεά του αρχείου έγινε από τη σύντροφο του Κώστα Αξελού, δημοσιογράφο, συγγραφέα και μεταφράστρια Κατερίνα Δασκαλάκη, η οποία έχει μεταφράσει και τα βιβλία του. Στον εκδοτικό οίκο που συνδέεται με την Ecole Normale Supérieure (Εditions de la Rue d’ Ulm) κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο ένας συλλογικός τόμος με τον τίτλο «Πατρίδα της σκέψης είναι η εξορία», στον οποίο περιλαμβάνονται κείμενα του Αξελού και μελέτες για το έργο του, ένα εκτενές χρονολόγιο της ζωής του, καθώς και λεπτομερής βιβλιογραφία, η οποία δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

Η επιμέλεια του βιβλίου και η επιλογή των κειμένων ανήκει στη Servanne Jollivet, διδάκτορα της φιλοσοφίας και ερευνήτρια στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών) και στην Κατερίνα Δασκαλάκη. Οπως διευκρινίζεται στο σχετικό σημείωμα του εκδοτικού οίκου, στο βιβλίο αυτό τίθενται ερωτήματα σχετικά με τη φιλοσοφία του 20ού αιώνα και επιχειρείται μια ανάγνωση του έργου και της ζωής του Κώστα Αξελού και υπό το πρίσμα της εξορίας.

Παράλληλα, εκδόθηκε στα μέσα Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Encre Marine – Les Belles Lettres και κυκλοφορεί ξανά στη Γαλλία το βιβλίο του Κώστα Αξελού «Marx penseur de la technique» (Ο Μαρξ στοχαστής της τεχνικής), ένα κείμενο περίπου 450 σελίδων που ήταν για χρόνια εξαντλημένο και που αποτελεί τη μία από τις δύο διδακτορικές διατριβές (η άλλη είναι «Ο Ηράκλειτος και η φιλοσοφία»). Στα ελληνικά, το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για μία τελείως διαφορετική, εντυπωσιακά πρωτοποριακή προσέγγιση του Μαρξ. Εκτός από αυτό το μείζον έργο, στις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και ένας τόμος με δέκα συνεντεύξεις του Κώστα Αξελού που δόθηκαν, σε διαφορετικές στιγμές της φιλοσοφικής πορείας του, στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Τίτλος του, «Une pensée a l’ horizon de l’ errance» (Μία σκέψη στον ορίζοντα της περιπλάνησης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή