Μα όταν αστράφτει ο κεραυνός…

Μα όταν αστράφτει ο κεραυνός…

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«B​​​​ut when the thunder breaks it breaks for you and me» – Μα όταν αστράφτει ο ουρανός, αστράφτει για σένα και για μένα. Οι στίχοι αυτοί από ένα θαυμάσιο τραγούδι των This Mortal Coil μάλλον δεν θα συγκινούσαν τον πιλότο Ουίλιαμ Ράνκιν. Στις 26 Ιουλίου του 1959, πετώντας με αεριωθούμενο F8U Crusader πάνω από την ακτή της Καρολίνας, έπεσε σε σφοδρή καταιγίδα και, τη χειρότερη στιγμή, ο κινητήρας κόλλησε. Στα 50.000 πόδια (περίπου 15,5 χλμ.) υποχρεώθηκε να εκτιναχθεί από το πιλοτήριο του άχρηστου πλέον αεροπλάνου για να βυθιστεί σαν βολίδα μέσα σε ένα θηριώδες νέφος τύπου σωρειτομελανία (Cumulonimbus), ένα φυσικό μαιευτήριο κεραυνών ή, κατά τους ειδικούς, «τον βασιλιά των νεφών».

Τη σαράντα (!) περίπου λεπτών ανώμαλη πτώση του (που μόνον κάθετη δεν ήταν) περιέγραψε αργότερα στο βιβλίο του «Ο άνθρωπος που ίππευσε τον κεραυνό» (The Man Who Rode the Thunder, 1960). Αμετάφραστο στα ελληνικά, εξαντλημένο στα αγγλικά, το «τσίμπησα» απ’ το eBay, στην πρώτη του έκδοση.

Την απίστευτη περιπέτεια του Ράνκιν διάβασα για πρώτη φορά στον «Οδηγό νεφών» (Κέδρος, 2009) του Γκάβιν Πρέτορ-Πίνεϊ, η διήγηση του ιδίου όμως έχει τη δική της αξία (ανατρέχει και στις πολεμικές του αποστολές στον Ειρηνικό καθώς και στον πόλεμο της Κορέας).

Με εξωτερική θερμοκρασία σε αυτό το ύψος να κυμαίνεται στους -50 βαθμούς Κελσίου, ο Ράνκιν βρέθηκε να αιωρείται στη μέση μιας παγερής κόλασης (στο μεταξύ, το αλεξίπτωτο άργησε κάμποσο να ανοίξει). Οι πόνοι σε όλο του το σώμα ήταν αφόρητοι, άρχισε να αιμορραγεί από το στόμα, τη μύτη και τα αυτιά, πρήστηκε ολόκληρος. Παρά το ανεξέλεγκτο στροβίλισμα, κατάφερε να συνδεθεί με την εφεδρική παροχή οξυγόνου, ώσπου δέχθηκε το μαστίγωμα παγωμένων χαλαζόκοκκων: πλησίαζε στο κέντρο της καταιγίδας, μια μαύρη τρύπα στην καρδιά του τερατώδους νέφους. «Δεν άκουγα βροντές», γράφει, «τις ένιωθα». Στα δέκα χιλιάδες πόδια μπορούσε ν’ αναπνέει από μόνος του, όμως μερικές φορές έπρεπε να κρατάει την αναπνοή του για να μην πνιγεί από τους χείμαρρους της βροχής. Οταν ένας εκκωφαντικός κεραυνός άστραψε από πάνω του, το αλεξίπτωτο έμοιασε σαν ένας εκτυφλωτικός λευκός τρούλος. Αισθανόταν το τεράστιο ηλεκτρικό φορτίο να τον διαπερνά καθώς τα σφοδρά ρεύματα αέρα τον ανεβοκατέβαζαν βίαια. Ωστόσο, κατάφερε να προσγειωθεί σε ένα πευκοδάσος, γεμάτος τραύματα, σώος – προς μεγάλη έκπληξη των γιατρών. «Αισθάνθηκα σαν ένα κομμάτι κρέας που ρίχνεται σε μια σπηλαιώδη, βαθιά κατάψυξη», έγραψε αργότερα. Ο αντισμήναρχος Ράνκιν πέθανε ήσυχα το 2009, Ιούλιο μήνα, σε ηλικία 89 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή