Σε «δρόμους παλιούς»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάτω από τους ίσκιους των σπιτιών», και σε «δρόμους παλιούς» της Θεσσαλονίκης, όπου πέρασε πολλά από τα χρόνια της ζωής του, θα «περπατήσει» ξανά φέτος ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης. Ο δήμος της πόλης όχι μόνο δεν ξέχασε ότι φέτος, στις 23 Ιουνίου, κλείνουν δέκα χρόνια από τον θάνατό του και στις 9 Μαρτίου συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά το αντίθετο.

Ο δήμος της γενέθλιας πόλης του Μανόλη Αναγνωστάκη συγκρότησε επιτροπή και έχει ήδη φτιάξει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της χρονιάς, του «Ετους Μανόλη Αναγνωστάκη» για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αποδεχόμενος την πρόταση του αρχιτέκτονα και προσωπικού φίλου του Μ. Αναγνωστάκη, Μιλτιάδη Πολυβίου. Ετσι, ειδική μεταλλική πλακέτα θα επικολληθεί σε γρανιτένια στήλη η οποία θα τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Φιλίππου, Αμύντα και Πλάτωνος, στη γειτονιά του, ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων του ποιητή. Εχουν επιλεγεί στίχοι από το ποίημα «Αφιέρωση»: «Για τους ερωτευμένους που παντρεύτηκαν/ Για το σπίτι που χτίστηκε/ Για τα παιδάκια που μεγάλωσαν/ Για τα πλοία που άραξαν/ Για τη μάχη που κερδήθηκε/ Για τον άσωτο που επέστρεψε/ Για όλα όσα τελείωσαν χωρίς ελπίδα πια».

Την επέτειο του θανάτου του, η Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου θα πάρει το όνομά του, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα περιλαμβάνει ομιλίες, απαγγελίες αλλά και μουσική, μιας που μερικά από τα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη έχουν μελοποιηθεί μοναδικά. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει, το φθινόπωρο του 2015, να διοργανώσει μια μεγάλη έκθεση, με ντοκουμέντα, φωτογραφίες, παλιές εκδόσεις αλλά και ανέκδοτα κείμενα, σε συνεργασία με τον γιο του Μανόλη Αναγνωστάκη, Ανέστη.

Την έζησε πολύπλευρα την πόλη του ο Μανόλης Αναγνωστάκης. Και την εποχή του, και τις καλές και τις δύσκολες στιγμές της. Τώρα, πλέον, θα προχωρεί «μέσα στη νύχτα», στους δρόμους της πόλης του. Αλλά πλέον τον γνωρίζουν όλοι. Και τον αγαπούν πάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή