Μιλώντας για τη Γαλλία, με τη σκέψη στην Ελλάδα

Μιλώντας για τη Γαλλία, με τη σκέψη στην Ελλάδα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις Πόλις «Η επέκταση του πεδίου της Δεξιάς», ένα από εκείνα τα δοκίμια στη λογική τού «στη βράση κολλάει το σίδερο», με θέμα τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη Γαλλία όπως διαμορφώθηκαν –και συνεχίζουν να εξελίσσονται– τα τελευταία χρόνια.

Οι οξυδερκείς παρατηρήσεις των κοινωνικών επιστημόνων Λικ Μπολντανσκί και Αρνό Εσκέρ ρίχνουν φως σε ζητήματα που, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, δεν είναι αμιγώς «γαλλικά», αλλά μάλλον έχουν να κάνουν ευρύτερα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Οι συνθήκες υπό τις οποίες η Ακροδεξιά ανέβασε τα εκλογικά ποσοστά της δεν εξερευνώνται απλώς μέσα από απλοϊκά σχήματα. Αντίθετα, εκείνο που προβάλλεται είναι οι χειρισμοί της σύγχρονης πραγματικότητας από την Ακροδεξιά, η «απάντηση» των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων και, τέλος, η στάση άλλων παραγόντων (των μίντια για παράδειγμα) πάνω σε αυτό το ζήτημα. Λεκτικά σχήματα όπως αυτά του «καλού» και του «κακού» λαού που επισημαίνονται στο βιβλίο ή το επιχείρημα της «ταύτισης της ευγένειας με την αστική κοσμιότητα», μόνο ξένα δεν είναι και στα δικά μας αυτιά.

Είναι εντυπωσιακό το πόσες αναλογίες με την ελληνική πραγματικότητα μπορεί να βρει ο προσεκτικός αναγνώστης στις κοινωνικοπολιτικές περιγραφές των δύο Γάλλων μελετητών. Ακόμα πιο χτυπητές ωστόσο και –τολμώ να πω– ελπιδοφόρες είναι οι διαφορές. Η εξέλιξη της ανόδου της γαλλικού Εθνικού Μετώπου, ιδωμένη κατά τον τίτλο ως «επέκταση πεδίου», είναι πραγματικά αποκαλυπτική. Το γεγονός πως στη χώρα μας εν μέσω (απείρως χειρότερης) κρίσης και χωρίς την κοινωνική ωριμότητα των Γάλλων κάτι τέτοιο επί της ουσίας δεν συνέβη, είναι αν μη τι άλλο ενθαρρυντικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή