Γ. Βαρουφάκης, ο νέος σταρ των μπεστ σέλερ

Γ. Βαρουφάκης, ο νέος σταρ των μπεστ σέλερ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βιβλία του άρχισαν να κυκλοφορούν, στην αρχή σε συλλογικούς τόμους, από το 2006 ακόμα, ως εγχειρίδια για πανεπιστημιακές σχολές. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε με κείμενά του σε ελληνικούς εκδοτικούς οίκους από το 2006. Ομως το μπεστ σέλερ ήρθε αργότερα, μεσούσης της κρίσης, με το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Ποταμός, το «Κρίσης λεξιλόγιο». Από εκεί και πέρα η πορεία των βιβλίων του ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Παράλληλα, βέβαια, με τις συχνές παρουσίες του στα τηλεοπτικά πάνελ και τις παρεμβάσεις του για όσα συνέβαιναν τότε.

Στο μεταξύ είναι και πολυγραφότατος, αφού από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει έξι βιβλία του από διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους. Και όλα έφταναν για εβδομάδες στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα μπεστ σέλερ εκείνης της περιόδου. Ομως, εδώ και ένα μήνα περίπου, και ειδικά από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και μετά, τα βιβλία του Γιάνη Βαρουφάκη ακολουθούν τη δημόσια εικόνα του συγγραφέα τους και σχεδόν μονοπωλούν τα ευπώλητα στην κατηγορία «Δοκίμια, μελέτες». Ενδεικτικά, στη μηνιαία λίστα των βιβλιοπωλείων «Ιανός», στο διάστημα από 15 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου και στην κατηγορία «Οικονομία», τα τέσσερα από τα δέκα βιβλία της λίστας είναι του Γιάνη Βαρουφάκη, και ένα ενός ακόμη υπουργού, του Νίκου Κοτζιά, ενώ στη λίστα της περασμένης εβδομάδας των βιβλιοπωλείων «Παπασωτηρίου», υπήρχαν δύο βιβλία του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ολοι οι εκδότες απ’ όπου κυκλοφορούν τα βιβλία του (Πατάκης, Λιβάνης, Ποταμός, Gutenberg) ομολογούν ότι μετά τις εκλογές τα βιβλία του υπουργού Οικονομικών σημειώνουν ανοδική ζήτηση. «Σαφώς μετά τις εκλογές υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά ο αριθμός των βιβλιοπωλείων είναι τόσο μικρός που αυτό δεν καθρεφτίζεται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών», λέει η εκδότρια του «Ποταμού», Αναστασία Λαμπρία. Και επισημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς «τα μόνα βιβλία που κινούνται αυτή την περίοδο είναι αυτά που περιγράφουν πλευρές της κρίσης και της οικονομίας».

Οι εκδόσεις Πατάκη, απ’ όπου κυκλοφορεί το βιβλίο «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία», μας λένε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο οπότε κυκλοφόρησε, έως σήμερα, οι πωλήσεις έχουν αγγίξει τις 11.000 αντίτυπα. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν δύο βιβλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά: το πρόσφατο «Πατριωτισμός και αριστερά», που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο και έχει πουλήσει 3.000 αντίτυπα και το παλαιότερο, που εκδόθηκε το 2013 με τίτλο «Ελλάδα, αποικία χρέους», που επίσης έχει πουλήσει 3.000 αντίτυπα και έχει δείγματα μεγαλύτερης ζήτησης το τελευταίο διάστημα.

Οσο για τον «Παγκόσμιο Μινώταυρο», που κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Λιβάνης και έχει ήδη κάνει πορεία μπεστ σέλερ, επίσης ζητείται ξανά από τα βιβλιοπωλεία (δηλαδή από τους αναγνώστες) αυτό το διάστημα.

Ποια βιβλία του ζητούνται περισσότερο αυτό το διάστημα; Το «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία» (Πατάκης), «Η γένεση της μνημονιακής Ελλάδας» (Gutenberg, απ’ όπου κυκλοφορούν άλλα τρία βιβλία του), «Παγκόσμιος Μινώταυρος» (Λιβάνης) και «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ» (Ποταμός). Και απ’ ό,τι φαίνεται όσο τα πράγματα είναι ασταθή στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, οι Ελληνες αναγνώστες θα προσπαθούν, και στις σελίδες των βιβλίων του υπουργού Οικονομικών, να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή