Ιστορίες του γαλάζιου φακέλου

Ιστορίες του γαλάζιου φακέλου

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι παράξενο και μαζί συγκινητικό και τρυφερό. Ηταν γνωστό ότι θα κυκλοφορούσε, αλλά μόλις τούτες τις μέρες έφτασε από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο ενός ανθρώπου που «έφυγε» τον Ιανουάριο του 2014 πολύ άδικα και εντελώς ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 47 χρόνων: του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου, ο οποίος είχε προλάβει να εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα.

Αυτό το μετά θάνατον βιβλίο του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου, που έχει τίτλο «Δρόμοι», βρέθηκε σ’ έναν πλαστικό γαλάζιο φάκελο στο γραφείο του ― όπως σημειώνει ο Σπύρος Γιανναράς στον πολύ αναλυτικό πρόλογο της έκδοσης. Και στον υπολογιστή του υπήρχε το ίδιο περιεχόμενο σ’ έναν φάκελο των Windows που έγραφε «Πέτρος». Τον τόμο συμπληρώνει ένα παράρτημα με ανολοκλήρωτα κείμενα που ο επιμελητής της έκδοσης θεωρεί «ολοκληρωμένα διηγήματα – αντιπροσωπευτικά της γραφής, αλλά και της συγγραφικής ιδιοσυγκρασίας του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου». «Οι ήρωες αυτής εδώ της συλλογής» -λέει ο Σπύρος Γιανναράς- «είναι (…) άνθρωποι ανέστιοι και ξένοι, διαρκώς ματαιωμένοι στην αναζήτηση της ανθρωπιάς και της αγάπης. (…) Η γραφή του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου, κινούμενη επί ξυρού ακμής μεταξύ προσωπικού βιώματος και μυθοπλασίας, καταφέρνει και διασώζει το ζωντανότερο κομμάτι αυτού του ανθρώπου μέσα ακριβώς από τα πάθη, τους πόθους και τις πίκρες του…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή