Το μεγάλο πανηγύρι των κόμικς επιστρέφει

Το μεγάλο πανηγύρι των κόμικς επιστρέφει

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Comicdom Con Athens ανοίγει τις πόρτες του το τριήμερο 24, 25 και 26 Απριλίου, όπως πάντα στη φιλόξενη Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, στο κέντρο της Αθήνας. Και αυτό που αναμένεται είναι ένα ατελείωτο πηγαινέλα από ζωηρόχρωμες φιγούρες. Χρώματα, σχέδια και πάνελ όπου οι λέξεις φωνάζουν μέσα από μπαλόνια. Κάποιοι φορούν T-shirts που φέρουν τα σύμβολα σούπερ ηρώων. Στα χέρια τους κρατούν κόμικς τεύχη, ξεφυλλίζουν, θαυμάζουν τα σχέδια, σχολιάζουν το σενάριο, προτείνουν αναγνώσματα σε φίλους που συνάντησαν στο ετήσιο ραντεβού.

Το Comicdom Con Athens έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη γιορτή για τα κόμικς. Και φέτος κλείνει τα δέκα χρόνια. Η Λήδα Τσενέ από την Comicdom αναφέρει όλο χαρά: «Κοιτάζοντας πίσω, μου φαίνεται σαν ψέμα ότι κατορθώσαμε, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, να φτάσουμε ώς εδώ. Οταν, το 2006, προσεγγίσαμε για πρώτη φορά την Ελληνοαμερικανική Ενωση, τέσσερις άνθρωποι από το πουθενά, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, χωρίς διασυνδέσεις, με μόνο μας οδηγό την αγάπη μας για τα κόμικς, δεν νομίζω ότι είχαμε σκεφτεί ότι το Comicdom Con Athens θα αποτελούσε πόλο έλξης 11.000 και πλέον επισκεπτών, ότι θα γνωρίζαμε τόσο σημαντικούς δημιουργούς, ότι θα φιλοξενούσαμε τόσο σπάνιες εκθέσεις, ότι θα γινόμασταν μία από τις αφορμές για να ανοίξει η αγορά των κόμικς στην Ελλάδα, να προκύψουν συνέργειες. Αυτό που σίγουρα μένει σε εμάς τους διοργανωτές κάθε φορά που τελειώνει ένα φεστιβάλ, εκτός από την κούραση, είναι η χαρά τού να ακούμε από τους διεθνείς καλεσμένους μας σχόλια που μας δίνουν κουράγιο και πώρωση να συνεχίσουμε. Οταν ο Milo Manara, για παράδειγμα, δηλώνει “έχω επισκεφθεί πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, όμως τα φεστιβάλ που θέλω να πηγαίνω είναι ακριβώς σαν το Comicdom Con Athens”, καταλαβαίνεις ότι η ανταμοιβή μας είναι τεράστια για όλη την εθελοντική δουλειά που βάζουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Ενας μοναδικός συνδυασμός

Ο εκδότης Νίκος Καμπουρόπουλος της WebComics, από την οποία πέρσι είδαμε το σημαντικό «Κατανοώντας τα Κόμικς» του Scott McCloud, ενώ περιμένουμε το με διθυραμβικές κριτικές «The Sculpture» του ιδίου δημιουργού, λέει για το φεστιβάλ: «Ο συνδυασμός εικόνας και κειμένου, χρωμάτων και λέξεων μέσα σε κάθε κόμικς έχει μια μοναδικότητα στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει με τον αναγνώστη. Και ο κάθε εκδότης βρίσκει την ευκαιρία να επικοινωνήσει με το κοινό του και το κοινό των δημιουργών που εκπροσωπεί μέσα από τα κόμικς που παράγει μόνο σε τέτοιες οργανωμένες προσπάθειες προώθησης των κόμικς.

Αυτό είναι και το Comicdom Con Athens, μια καλά οργανωμένη προσπάθεια να αναδειχθεί αυτό το μέσο της ποπ κουλτούρας σε ένα σχετικά απαίδευτο κοινό, διψασμένο όμως για νέες εικόνες. Η σχέση που δημιουργείται μέσα από την επαφή μας με το κοινό, ο τρόπος που σου προσφέρει απλόχερα την κριτική του, θετική και αρνητική, μας κάνει να επιδιώκουμε τη συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις».

Η ώρα των δημιουργών

Και βέβαια, την τιμητική τους έχουν οι ίδιοι οι δημιουργοί κόμικς, για τους οποίους αυτό το τριήμερο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το κοινό. Ο δημιουργός Τάσος Ζαφειριάδης, που για το Comicdom Con έχει ετοιμάσει ένα workshop για το σενάριο στα κόμικς, ενώ θα παρουσιάσει και τη νέα του δουλειά με τίτλο «Σκορποχώρι», σχολιάζει: «Τα περισσότερα ελληνικά άλμπουμ παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά, ενώ γίνεται και απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς με τη βράβευση των καλύτερων στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Ερχόμαστε σε επαφή και επικοινωνία με το κοινό που παρακολουθεί τη δουλειά μας, δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες γι’ αυτό. Γνωριζόμαστε ακόμα και με ξένους καλλιτέχνες που έρχονται από το εξωτερικό ως καλεσμένοι της διοργάνωσης. Επίσης από τις επαφές και τις συναντήσεις που γίνονται αυτό το τριήμερο μεταξύ καλλιτεχνών γεννιούνται νέες συνεργασίες και καταστρώνονται νέα εκδοτικά σχέδια για το μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή