Τζόναθαν Φράνζεν περί παντός

Τζόναθαν Φράνζεν περί παντός

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα πιο καυτά ζητήματα βρίσκονται, τελικά, στα μυθιστορήματά μου, όχι στα δοκίμια» δήλωσε ο συγγραφέας.

Ηρθε στην ώρα του ακριβέστατος. Λίγο αμήχανος, είναι αλήθεια, αλλά και οι σταρ καμιά φορά είναι αμήχανοι. Ο λόγος για τον συγγραφέα Τζόναθαν Φράνζεν, ο οποίος συναντήθηκε, χθες το μεσημέρι, με τους δημοσιογράφους στο νέο, λαμπερό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Ψυχογιός», που στεγάζει, πλέον, τα βιβλία του Φράνζεν.

Από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» μόλις κυκλοφόρησαν δύο βιβλία του Τζόναθαν Φράνζεν: «Κραδασμοί» και «Η εικοστή έβδομη πολιτεία», από τα πρώτα που έγραψε ο δημοφιλής συγγραφέας, με εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Φρόντισε να σπάσει ο ίδιος τον πάγο, λέγοντας: «Οι συνεντεύξεις Τύπου είναι εξαιρετικά αμήχανες στιγμές. Ζητώ συγγνώμη που δεν μπορώ να έχω μιαν ώρα με τον καθένα σας. Μπορείτε, πάντως, να φύγετε, όποια στιγμή αισθανθείτε άβολα».

Κι αμέσως μετά άρχισε να δέχεται ερωτήσεις. Και σιγά – σιγά, η αρχική αμηχανία παραμερίστηκε, κι έδωσε τη θέση της σ’ έναν άνθρωπο προσηνή, με χιούμορ, με ευγένεια, με συγκρότηση, ο οποίος ζύγισε πολύ προσεκτικά τις απαντήσεις – κάποιες φορές έκλεινε και τα μάτια την ώρα που απαντούσε. Μερικές από τις απαντήσεις που μοιράστηκε με τους Ελληνες δημοσιογράφους:

• «Δεν έχω ζήσει μεγάλη αποτυχία, απογοήτευση, πόνο, απώλεια. Η επιτυχία είναι ένα εμπόδιο που με διαχωρίζει από τη ζωή των κανονικών ανθρώπων, κυρίως σ’ ό,τι αφορά τα οικονομικά. Είμαι, όμως, ακόμη ευάλωτος στο άγχος κι έχω μια εντιμότητα που με διευκολύνει να γράφω ξανά και να πλησιάζω, έτσι, τους ανθρώπους».

• «Ανάμεσα στα δοκίμια και στα μυθιστορήματα προτιμώ τα μυθιστορήματα, γιατί δεν απαιτούν πολλή έρευνα. Αλλωστε, ήμουν πάντα λίγο τεμπέλης και η έρευνα με περιορίζει να γράψω όπως θέλω το θέμα μου. Παρότι έχω πολύ συγκεκριμένες θέσεις για όσα συμβαίνουν στον κόσμο, μετακύλισα στο μυαλό μου την κοινωνική μου ευθύνη, ω πολίτη και ως ατόμου, στη γραφή των μυθιστορημάτων. Τα πιο καυτά ζητήματα βρίσκονται, τελικά, στα μυθιστορήματά μου, όχι στα δοκίμια».

Κριτική για τα social media

Ο Τζόναθαν Φράνζεν είναι γνωστός και για κάτι ακόμα: για το ότι δεν έχει λογαριασμό στο facebook και στο twitter. Ηταν η στιγμή που παθιάστηκε περισσότερο στις απαντήσεις του, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Δεν συμπαθώ τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Οι συμπεριφορές τους γίνονται εθιστικές και σε αποσπούν από άλλες ασχολίες, όπως η ανάγνωση ή η μοναχική απόλαυση. Το internet αντικατοπτρίζει όλα όσα σιχαίνομαι στην ελεύθερη αγορά και τον καπιταλισμό. Δεν επιτρέπει την επικοινωνία των ανθρώπων. Οσοι συγγραφείς δεν είναι κοινωνικοί συχνά εξαναγκάζονται να είναι στα social media, για να μην ξεχαστούν. Προσωπικά, νιώθω απέχθεια για ό,τι με εξαναγκάζει. Είμαι κάθετος σ’ αυτό. Φυσικά, δεν αρνούμαι τις χρήσιμες πτυχές των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Γνωστοποιεί γεγονότα, προσκαλεί… Η “αραβική άνοιξη” στην ουσία διαφήμισε το twitter, που σήμερα είναι στα πάνω του. Η Αίγυπτος πού βρίσκεται σήμερα;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή