Βραβεία στα κόμικς για ιστορικές εποχές

Βραβεία στα κόμικς για ιστορικές εποχές

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ενθουσιασμός που επικρατούσε στο Comicdom Con ήταν διάχυτος. Γίνεται λόγος για περισσότερους από 10.000 επισκέπτες και μέσα σε αυτό το εορταστικό πνεύμα δόθηκαν τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.

Ο Soloup, με το αριστούργημά του «Αϊβαλί» (εκδ. Κέδρος), αυτό το εκπληκτικό γκράφικ νόβελ που μας μεταφέρει στη μικρασιατική πόλη τότε και σήμερα, τιμήθηκε με δύο σημαντικά βραβεία: αυτό του «καλύτερου κόμικς» και αυτό του «καλύτερου σεναρίου».

Ο Πέτρος Χριστούλιας βραβεύθηκε τρεις φορές: «καλύτερο σχέδιο» και «καλύτερο εξώφυλλο» για τα «Χαρακώματα» (σενάριο Τάσος Ζαφειριάδης, εκδ. Jemma), που αφηγούνται χιουμοριστικές ιστορίες των Γάλλων στρατιωτών από το Δυτικό Μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και «καλύτερο διαδικτυακό κόμικς» για τις περιπέτειες του «Καπετάν Νυχτερίδα» (socomic.gr), στο οποίο ο δημιουργός παίζει με τα στερεότυπα των σούπερ ηρώων, βάζοντάς τους να αναμετρηθούν με τον υπόκοσμο της Αθήνας του ’50 (το κόμικς πλέον και έντυπο, εκδ. Jemma).

«Καλύτερη μεταφρασμένη έκδοση» κρίθηκε το κλασικό «Κατανοώντας τα κόμικς» του Scott McCloud (εκδ. Webcomics), ένα ιδιοφυές ντοκιμαντέρ με τη μορφή κόμικς που προσδιορίζει, εξηγεί και αναλύει αυτό το μέσο, ένα έργο που επιτρέπει να φανούν νέα δεδομένα στον τρόπο που διαβάζουμε και αξιολογούμε μια κόμικς ιστορία.

«Καλύτερος νέος καλλιτέχνης» θεωρήθηκε ο Γιώργος Τσιαμάντας, που πραγματικά ήρθε στα κόμικς από το πουθενά με το πολύ καλό ντεμπούτο «Η Παναγιά η Χελιδονού», μια με σεβασμό διασκευή στο ομώνυμο διήγημα της Γαλλίδας συγγραφέως Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

Τέλος, με το βραβείο της «Καλύτερης Αυτοέκδοσης» τιμήθηκε το «Freakshow» των Μέλανδρου Γκανά (σενάριο) και Malk (σχέδιο), ειδικός έπαινος σε «καλλιτέχνη που διαπρέπει στο εξωτερικό» δόθηκε στον Μιχάλη Διαλυνά και το «βραβείο κοινού» απονεμήθηκε στη Δανάη Καλαηδόνη για το «Tales from the Strips» (αυτοέκδοση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή