Αρχιτεκτονικό γεγονός τα βιβλία για τον Κ. Μπίρη και Κ. Δοξιάδη

Αρχιτεκτονικό γεγονός τα βιβλία για τον Κ. Μπίρη και Κ. Δοξιάδη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική ήταν η συγκυρία της χθεσινής παρουσίασης δύο αρχιτεκτονικών βιβλίων από τις εκδόσεις Μέλισσα. Και ήταν ιστορική όχι μόνο γιατί τα δύο νέα βιβλία είναι εκδοχές βιογραφίας του Κώστα Η. Μπίρη και του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη αλλά γιατί αποτέλεσαν αφορμή να συγκεντρωθεί η αρχιτεκτονική κοινότητα σε μεγάλη εκπροσώπηση τόσο στα δύο πάνελ ομιλητών όσο και στο ακροατήριο.

Στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην οδό Μασσαλίας (το αρχικό κτίριο είχε σχεδιάσει πριν από 50 και πλέον χρόνια ο Κων. Δοξιάδης) συνέρρευσαν αρχιτέκτονες της παλαιότερες και νεότερης γενεάς, φοιτητές (αν και θα περίμενε κανείς περισσότερους) και αθηναιολάτρες που ήρθαν να ακούσουν προσεγγίσεις για το βιβλίο του Μάνου Μπίρη «Κώστας Η. Μπίρης:  Αναφορές για την Αθήνα» και το βιβλίο του Δημήτρη Φιλιππίδη «Η ιστορία του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, 1913-1975: Αναφορά στον Ιππόδαμo». Και πέρα από τα ατμοσφαιρικά βίντεο που είχαν ετοιμάσει οι εκδόσεις Μέλισσα, την εξαιρετική εισαγωγή του «οικοδεσπότη» κ. Λεωνίδα – Φοίβου Κόσκου (προέδρου του Hellenic American University) και τις ομιλίες (αυθόρμητες και βιωματικές) των ίδιων των συγγραφέων, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε για το βιβλίο του Μπίρη, τους αρχιτέκτονες Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά, Διονύση Ζήβα, Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα, Γιώργο Σαρηγιάννη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Αθηναίων και δημοσιογράφο, Ελευθέριο Σκιαδά (που αποκάλυψε ότι υπάρχει Κτηματολόγιο του Δήμου Αθηναίων από το 1935 και το 1965).

Οσο για το βιβλίο του Δοξιάδη, ακούσαμε τον γιό του, συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη, τον αρχιτέκτονα Σάββα Κονταράτο, την βιβλιοθηκονόμο Παναγιώτα Παυλίδου (που μίλησε για το Αρχείο Δοξιάδη), την αρχιτέκτονα-αρχαιολόγο Μάνθα Ζαρμακούπη και τον αρχιτέκτονα Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο (που εντυπωσίασε με τη σκηνοθετημένη οπτική αφήγηση πάνω στον Δοξιάδη). Και τα δύο αυτά βιβλία, φρεσκοτυπωμένα, ξεχειλίζουν ιδέες, πληροφορίες και φωτογραφίες εμπλουτίζοντας με καίριο τρόπο την αρχιτεκτονική βιβλιογραφία.

Γι’ αυτό ήταν μεγάλη η προσέλευση και χάριν της ιστορίας, αναφέρουμε, με τον κίνδυνο να έχουμε παραλείψει πολλούς κάποιους από τους παρευρισκόμενους της αρχιτεκτονικής κοινότητας: Αλέξανδρος Τομπάζης, Γιάννης Βικέλας, Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη, Χαράλαμπος Μπούρας, Μάρω Αδάμη, Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ, Ανδρέας Συμεών, Αγνή Κουβελά, Γιώργος Τριανταφύλλου, Τάσος Μπίρης, Μιχάλης Λεφαντζής, Ανδρέας Γιακουμακάτος, Μέμος Φιλιππίδης, Βασίλης Κολώνας, Γιώργος Κορρές, Παναγιώτης Καρύδης και πολλοί ακόμη. Hταν μία εκδήλωση που καταγράφηκε στην αρχιτεκτονική ιστορία της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή