Ο Ελληνας που φωτογράφισε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ο Ελληνας που φωτογράφισε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα βιβλίο-συνάντηση μ’ έναν μεγάλο συγγραφέα. Πρόκειται για το λεύκωμα με τίτλο «Photographing Gabriel Garcia Marquez», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Karber Photo Art στη Γερμανία με την υπογραφή του εικαστικού και φωτογράφου Δημήτρη Γέρου, και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου, στις 17 Απριλίου, από τον θάνατο του Κολομβιανού νομπελίστα συγγραφέα. Το βιβλίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Λειψίας στις 12 Μαρτίου 2015 και το υλικό του, μια περιδιάβαση στην καθημερινή ζωή του Μάρκες μέσα από τον φακό του Δημήτρη Γέρου, θα εκτεθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Οκτώβριο στην καινούργια γκαλερί «Π».

Ο Δημήτρης Γέρος συνάντησε τον Μάρκες στο Μεξικό και στην Κολομβία και οι φωτογραφίες που αποτύπωσε στον φακό του παρουσιάζουν τον Μάρκες σε μερικές χαλαρές και όμορφες στιγμές των τελευταίων χρόνων της ζωής του.

Αρκετές από τις φωτογραφίες είναι από την παραθαλάσσια πόλη Καρταχένα του Μεξικού, όπου ο Μάρκες πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και είναι το σκηνικό του βιβλίου του «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας». Υπάρχουν φωτογραφίες του σπιτιού του Γκάμπο (όπως αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι Λατινοαμερικανοί τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες), αλλά και αρκετών κατοίκων της πόλης Καρταχένα. «Ο Γκάμπο κατά τη φωτογράφιση ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμος, πολύ ευγενής, φιλόξενος, πάντα χαρούμενος», λέει ο Δημήτρης Γέρος. Στον πρόλογο, που υπογράφει ο κριτικός τέχνης Edward Lucie-Smith, σημειώνεται: «Το βιβλίο αυτό είναι γοητευτικό επειδή μας δείχνει πλευρές ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας. Κάθε φωτογραφία διαφέρει σε κάτι από τις άλλες. Καθεμία απεικονίζει μια πολυσύνθετη προσωπικότητα – τόσο πολυσύνθετη, που δεν διακρίνεται ξεκάθαρα. Θα μπορούσαμε ακόμη και να πούμε ότι καθεμία είναι μια στοργική προδοσία». Και είναι αλήθεια. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο νομίζεις ότι ο Μάρκες σε κοιτάζει στα μάτια, που κάποιες φορές είναι πολύ θλιμμένα, και άλλες φορές χαρούμενα και φιλικά.

Η έκδοση γνώρισε εκτενή δημοσιεύματα σε μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, ίσως επειδή πράγματι είναι για όλους ένα ενθύμιο από έναν μεγάλο συγγραφέα. Μια αίσθηση γνωριμίας.

Νέες ελληνικές εκδόσεις

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έχει πάντα φίλους στην Ελλάδα. Τα βιβλία του συνεχίζουν να διαβάζονται. Πρόκειται μάλιστα να κυκλοφορήσουν και δύο καινούργια. Ενα γκράφικ νόβελ με τη ζωή του Γκάμπο, από τις εκδόσεις Ικαρος, σε μετάφραση της βασικής μεταφράστριας των έργων του στα ελληνικά, Κλαίτης Σωτηριάδου.

Από τις εκδόσεις Νεφέλη, πάλι σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου –ενός ανθρώπου που γνώριζε καλά τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και γνωρίζει εξίσου καλά το έργο του– θα κυκλοφορήσουν, σε νέα έκδοση, τα διηγήματά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή